Săraci cu duhul

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Pentru unii, The Banshees of Inisherin al irlandezului Martin McDonagh pică la țanc, dovadă și cifra-record (8) de nominalizări la Globurile de Aur. Pentru alții, pică în capcanele cele mai sinistre ale cinema-ului de autor contemporan.Personal, încă nu am reușit să înțeleg ce văd în el fanii lui The Banshees of Inisherin. De altfel, nu sînt nici măcar sigur că există cu adevărat ceva de văzut în filmul acesta. Pentru a exista, ar trebui întîi să ne fie arătat ceva – or aici nu ni se arată nimic, dar ni se vinde totul: idei, peisaje, conflicte. Cineastul este prin excelență cel care, arătîndu-i, îi cere spectatorului să vadă; nici o mirare, atunci, că Martin McDonagh – un dialoghist spiritual care s-a autopropulsat la rang de regizor – are nevoie să mascheze vacuumul vizual care este filmul său prin vînturarea cîtorva gînduri puse la derută. Căci, pe de altă parte, n-am nici o îndoială că filmul se vrea intelectual și witty și plin de pildă, doar-doar o să își facă uitată goliciunea cultivată a mizanscenei. 

Racoleur și plin de fraze catchy, cinema-ul autocomplezent pe care îl practică McDonagh este un fel de echivalent contemporan al adaptărilor literare practicate odinioară în vestul Europei, cu mare priză la intelligentsia în redingotă. Șmecheria lui McDonagh este să ia acel cinema vetust – o continuă defilare a temelor cu majusculă, orînduite special întru flatarea publicului snob – și să îl mai tîrască din cînd în cînd prin sînge și țărînă, apropiindu-l la nivel declarativ de acele serii-B-cu-fete-și-pistoale. Dar el tot un cinema de idee și de vorbă de duh se visează: meteahnă a unui scenarist cam nombrilist, care își construiește filmul în așa fel încît istețimea sa verbală – de care e cît se poate de conștient – să-i fie mereu pusă în valoare. The Banshees of Inisherin e despre doi actori – Colin Farrell și Brendan Gleeson – chemați să protejeze cu orice preț acest know-how de auctore, un pic jenant în măsura în care sufocă filmul din toate părțile. Și despre neputința cuvîntului de a se transforma în carne și redus la stadiul unui verbiaj obositor.

Să dăm la o parte conflictul acestor doi prieteni certați, să uităm o clipă de replicile lor importante și să vedem cu ce rămînem: o serie de secvențe trase la indigo, eșuate într-un plan-contraplan standard, repetat pînă la sațietate. Ce ne spune acest plan-contraplan? Că McDonagh n-are nici o pricepere – sau nici o dorință, ceea ce e mai grav – de a meșteri puțin pe parte de regie, tratată cu aroganța literatului; că tot ce îl interesează e felul în care sună replicile lui în gura personajelor. Ce face filmul între două astfel de secvențe de discuție? Ne bagă în ochi cîte un cadru din dronă, cu pajiștile de pe țărm și marea de smarald, luminată de razele unui soare blînd. E unicul mod – publicitar și urît – prin care mizanscena leneșă imaginează o tranziție; apoi o luăm de la capăt. 

Chestiunea nu e trivială. Plasat în vestul Irlandei în anul 1923, The Banshees of Inisherin lucrează cu un teritoriu complex, pentru a cărui figurare în artă – literatură, film, pictură – s-au consumat nenumărate pasiuni și lupte interioare. Problemă serioasă: cum să dezvălui această coastă a Atlanticului, din cale afară de fotogenică, fără să cazi într-un ridicol de tip Discovery Channel? Martin McDonagh nu pare prea impresionat de astfel de sofisticării de reprezentare. Oficiul Turismului din Irlanda nici că putea fi mai mulțumit. Irlanda de Vest de acum un veac, cînd se presupune că s-ar petrece filmul, arată fix așa cum ne-o descriu panourile publicitare dintr-un terminal de aterizare: „sălbatică”, „primitivă”, „îndepărtată” (și alte găselnițe de copywriter, neapărat cu ghilimele), deci, într-un cuvînt, numai bună pentru un zbor cu parapanta. Găsim aici un caz de „cinema filmat” (geniala expresie a lui Jean-Claude Biette), în care referentul nu e teritoriul real, ci tărîmul feeric – o fantasmă capitalistă – din agențiile de călătorie. 

Mi s-ar putea reproșa că nu iau în calcul caracterul satiric al filmului. Cum ar veni, McDonagh își propune să arate cu degetul aceste tare ale micii comunități insulare: provincialismul, dragostea de băutură, spiritul etern-certăreț. Personal, nu văd deloc o critică aici – ci mai curînd o complicitate între proiect și ținta sa, în care aceste stereotipuri se văd angajate pe post de cîrlige apte să vîndă filmul. Abia filmul cu totul e provincial, căci își face un țel din a reproduce această imagine frumos polisată a unui loc mental în care să putem evada după serviciu: pînă și Războiul de Independență e o simplă explozie peste mal, la depărtare, o treabă a altora, care nu ne privește – un alt cîrlig care să pună bifa în dreptul Istoriei, cu aerul că filmul s-a gîndit totuși la toate. Capitalizînd de pe urma personajelor sale tîmpe care îl scapă de grija detaliilor – greșelile devenind, în mod pervers, „voite” –, filmul înșiruie clișee (sociale, narative, naționale) pînă ce se transformă într-o lungă caricatură involuntară. Cu poantele sale căznite, ce ne obligă să salutăm craft-ul minții care le-a generat, The Banshees of Inisherin e o simplă pierdere de vreme.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

casa incendiu shutterstock jpg
Tragedie în Suceava: Doi copii au murit într-o casă cuprinsă de flăcări din localitatea Voitinel
Doi copii, cu vârste de 3 și 5 ani, din localitatea Voitinel, și-au pierdut viața în interiorul unei case cuprinse de flăcări. Pompierii au intervenit la fața locului și au stins incendiul.
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Orașele din țara peste care a căzut prima ninsoare consistentă. În Botoșani, două accidente în câteva ore
Ninsorile au început să apară în mai multe zone din țară, iar temperaturile continuă să scadă sever, a anunțat Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Drumurile sunt acoperite de zăpadă, iar circulația feroviară este întreruptă.
Metropolitan Life picture jpg
Metropolitan Life SAFPAP anunță modificarea prospectului schemei de pensii private
METROPOLITAN LIFE SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT S.A. (“Administratorul”) cu sediul social în Bucureşti, Europe
netflix pixabay jpg
Filmul din 2015 care face furori pe Netflix! E în top 10 și te va impresiona
O scurtă privire în calendar ne arată că deja ne apropiem cu pași repezi de începutul lunii decembrie, iar cei mai mulți dintre noi deja începem să resimțim spiritul sărbătorilor.
fani romana kosovo facebook1 jpg
Ce șanse are România să scape de „piaza rea” Kosovo. Calcule pentru viitoarele preliminarii
România și Kosovo nu se pot întâlni în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026.
01 casian vlascu firma atacuri lasconi foto facebook jpg
Firma unui membru PNL a cheltuit zeci de mii de lei pentru a îi face reclamă negativă Elenei Lasconi
Pe 19 și 20 noiembrie, firma Casimo Sibinvest deținută de liberalul Adrian Casian Vlașcu, a plătit Google peste 25.000 de lei pentru șase postări în care îi face reclamă negativă Elenei Lasconi. Tot în noiembrie, firma a cheltuit peste 70.000 de lei pentru promovarea lui Nicolae Ciucă.
Ciolacu Foto Captură Video Guvernul Românei jpg
Ciolacu vorbește despre bugetul României pentru 2025. "Vreau să las viitorului Guvern un buget aprobat deja în Parlament”
Guvernul a început pregătirea bugetului pentru anul viitor, fiind prioritizate investiţiile publice "majore" selectate pe baza beneficiilor economice şi sociale ridicate, a declarat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Biserica fortificată din Homorod (© Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru)
Biserica fortificată din Homorod intră în restaurare cu fonduri europene
Biserica – cetate de la Homorod din județul Brașov, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, intră în lucrări de restaurare, reabilitare, reparare și punere în valoare, în vederea utilizării turistice și pentru dezvoltarea echilibrată și continuă a comunității.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Apetitul românilor pentru antreprenoriat crește: 62% își doresc să înceapă o afacere. Ce propune PSD pentru sprijinirea mediului privat
Peste 63% dintre români consideră că în acest moment există condiții favorabile pentru a începe o afacere.