Reprezentare la scară

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Reprezentare la scară jpeg

● Downsizing. Mini-oamenii (SUA, 2017), de Alexander Payne. 

Cu doar șapte lungmetraje realizate din 1996 pînă acum, Alexander Payne este un caz interesant: agreat de marile studiouri americane de film, dar și de piața festivalieră europeană, Payne și-a construit o reputație de regizor la periferia cinema-ului de autor, prin interesul constant, infuzat cu oarecare subtilitate, pentru o Americă departe de reflectoare, cea a rataților simpatici și a dramelor intime de familie. În Downsizing, Payne abordează literalmente subiectul oamenilor mici – care, printr-un anumit procedeu, ajung să nu mai măsoare decît vreo 12 cm –, fără însă ca acest lucru să se răsfrîngă și într-o discreție a mizanscenei; dimpotrivă, Downsizing (care s-a aflat în stadiul de proiect aproape zece ani) este filmul său cu cele mai multe concesii acordate spectacolului comercial.

Personajul principal al filmului, Paul Safranek (Matt Damon) decide, alături de nevastă, să se micșoreze. Motivațiile ar fi legate, pe de-o parte, de grija pentru planeta suprapopulată, iar pe de altă parte, de grija pentru bunăstarea personală, din moment ce pînă și un simplu american din middle class poate ajunge milionar peste noapte dacă se micșorează. Astfel că Paul se trezește în Leisureland, un oraș machetă destinat mini-oamenilor, dar fără soția care îl abandonează pe nepusă masă, alegînd să rămînă în lumea oamenilor mari. (În paranteză fie spus, Leisureland aduce la înfățișarea cartonată cu Suburbicon, cartierul din filmul omonim – și submediocru – al lui George Clooney, lansat, ca și Downsizing, la Festivalul de la Veneția în 2017, și care îl are ca actor principal tot pe Matt Damon. Atît Leisureland, cît și Suburbicon sînt reprezentate în cele două filme prin parodieri ale reclamelor abuzive, care promit viață lipsită de probleme – un clișeu al societății americane.) Prima parte a lui Downsizing este net mai ofertantă: Payne demonstrează destulă abilitate în mînuirea unui subiect SF (cu tușe apocaliptice), pe care îl topește surprinzător în tonul ușurel al comediei (fapt amintit mereu de textura sonoră suprasaturată cu muzică voioasă). Procedeul micșorării este el însuși o probă de inventivitate scenaristică, iar gagurile cele mai reușite sînt acelea care exploatează, fără să o facă apăsat, discrepanța dintre lumea celor mici și lumea la scară reală: imediat după micșorare, Paul e întîmpinat de un biscuit (care pare) uriaș; verighetele celor doi soți sînt cărate pe umăr de cîte un lucrător; o floare de trandafir tronează în mijlocul sufrageriei.

Ulterior, încercînd să își refacă viața, Paul se apropie cum-necum de Dusan (Christoph Waltz), un sîrb care învîrte lumea pe degete, și de Ngoc Lan (Hong Chau), o supraviețuitoare a închisorii vietnameze. O comedie care să stîrnească rîsul nu echivalează însă cu vulgarizarea, or, în pasajele care-i includ pe cei doi imigranți (aduși vizibil din condei), scenariul operează simplificări impardonabile. Chiar dacă ușor atenuate în comparație cu alte stridențe hollywoodiene, tipologiile celor două personaje nu par racordate la panorama complexă a păturilor sociale din prezent, ci încremenite undeva în trecut: Dusan e recognoscibilul est-european pus pe benchetuit, mic interlop în trening, cu trabuc în colțul gurii, dar simpatic în felul lui; Ngoc Lan e asiatica mică, aprigă și căpoasă care se pricepe la dat ordine (și, bineînțeles, nu prea le are cu forma corectă a predicatului). Din dorința de a da acestei comedioare light și o coloană vertebrală social-politică, Payne și co-scenaristul Jim Taylor includ și o segmentare pe clase care nu scapă nici ea stereotipului: Dusan dă petreceri exclusiviste, în timp ce Ngoc Lan se chinuie într-un fel de ghetou al imigranților, nimic altceva decît o seamă de barăci la scară reală, al căror aspect vizual, trebuie spus, taie răsuflarea.

Lăsînd la o parte mesajele ecologist-apocaliptice lipite cu scotch din final, filmul e o reușită mostră de folosire a graficii pe calculator care cuprinde, pe alocuri, și pasaje savuroase de ironie la adresa unei societăți debusolate, care vrea să evadeze cu orice preț, chiar și într-o lume minusculă. În plus, Paul s-ar putea alătura liniștit galeriei de nevolnici senini portretizați de Payne de la About Schmidt și mai ales Sideways încoace. Însă, pentru cineastul ce în 2013 a dat Nebraska – explorare tihnită a raporturilor familiale, de la care The Meyerowitz Stories al lui Noah Baumbach ar putea lua lecții: poanta din Nebraska e mai inteligentă –, pare totuși cam puțin.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.