Pavat cu intenții bune

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Pavat cu intenții bune jpeg

● Den skyldige / Vinovatul (Danemarca, 2018), de Gustav Möller.

O femeie disperată – care pare a fi victima unei răpiri – sună la 112, iar dispecerul trebuie să o salveze avînd la îndemînă o cască și un computer. E o premisă de thriller cît se poate de simplă, apropiată mai curînd de cinema-ul comercial – mă gîndesc la The Call, din 2013, cu Halle Berry. Debutantul Gustav Möller știe însă mai bine decît să livreze entertainment facil, și pare să ia în serios ideea că din constrîngere se naște libertatea. Spre deosebire de un film senzaționalist ca The Call, în care Halle Berry rezolva de una singură situația, intervenind pe teren, personajul lui Möller e legat de mîini și de picioare, țintuit în fața biroului, încadrat strîns de cameră. Dar tocmai acest minimalism al locului unic de acțiune – pe care Möller îl respectă încăpățînat – îi permite regizorului să fie creativ în alte zone.

De pildă, în aceea a scenariului care practică răsturnarea de situație. Möller, alături de co-scenaristul Emil Nygaard Albertsen, se descurcă bine cînd vine vorba să injecteze tensiune. Cu anumite excepții în care poate să pară forțat – e limpede că pe dispecerul Asger îl macină ceva pe interior, iar mare parte din cheia filmului e să ne dăm seama ce; de aceea primim tot felul de indicii precum starea de nervozitate a omului care în final va exploda –, Vinovatul trebuie apreciat pentru caracterul său căutat antispectacular. Dificultatea, pentru Asger (Jakob Cedergren), constă în faptul că nu are acces la tabloul general al lucrurilor, ci trebuie să le pună cap la cap din bucățile de informație primite prin cască. Iar miza filmului e să rămînă captivant deși esențialul se petrece, de fapt, în afara cadrului – și în imaginația spectatorului.

Asta nu înseamnă, totuși, că schema narațiunii e complet inovatoare, căci filmul brodează pe marginea unei situații-limită recognoscibile încă din cinema-ul hitchcockian. În Rear Window (1954), Hitchcock – mare amator de mizanscene ce speculează eficient constrîngerile spațiale – își centra atenția pe un fotograf care, dintr-un voyeurism senin (și, evident, nu tocmai etic) țintit asupra vecinilor, observă un potențial criminal. Asemănarea principală cu filmul lui Möller ține de „infirmitatea“ celor doi protagoniști – implicită în cazul lui Asger și subliniată la Hitchcock, fiindcă personajul său fotograf e înțepenit în scaun, cu piciorul în ghips. Rear Window lucrează însă mai mult cu văzul – și e remarcabil cît de vizionar poate fi atunci cînd leagă succesul operațiunii de prindere a criminalului de aparatura foto performantă. Fără zoom-uri și teleobiective, insul dubios nu ar putea fi capturat, poate nici măcar demascat, fiindcă ar rămîne mereu într-o depărtare neclară; grație noii tehnologii, ajunge, cu tot cu faptele sale necurate, în prim-plan.

La fel cum Rear Window pare în avans asupra timpului său, legînd tehnică de vîrf și etică, Vinovatul este oarecum în urmă – dar asta nu îl face mai puțin relevant pentru epoca noastră. Povestea filmului se derulează la telefon, într-o lume în care apelurile telefonice s-au diminuat considerabil – iar acest lucru nu i-a scăpat lui Möller. În continuarea acestui căutat „anacronism“, filmul se dovedește destul de pesimist (dar realist) și în redarea unei imagini a Poliției: înainte de apelul cu pricina, dispecerul mai răspunde unui drogat înspăimîntat, pierdut în lumea lui, și unor puștani prinși într-o încăierare, care decid în cele din urmă că Poliția e ineficientă și că se descurcă mai bine singuri. Simptomatic, apelul principal vine din partea unei femei cu anumite tulburări mentale – deci cu reperele realității bruiate –, iar criza filmului e cauzată de soțul ei, care decide să acționeze pe cont propriu, conștient că nimeni altcineva nu îl poate ajuta. Astfel, Möller comentează în subsol și pe marginea unei stări generale de mefiență la adresa organelor ordinii: au cam trecut vremurile glorioase ale intervențiilor în forță și ale polițiștilor puri și duri; acum Poliția se ocupă de cazuri minore (o fată a căzut de pe bicicletă…), deconectată în genere de evenimentele cu adevărat grave, într-o rutină arareori deranjată.

Rear Window accentua metadiscursul despre tehnică; în Vinovatul, în schimb, mai importantă pare psihologia personajelor. Din moment ce filmul vorbește despre vina individuală, consumată de multe ori în tăceri sau subînțelesuri, lui Asger nu-i ia mult să realizeze că datele problemei sînt mai confuze decît pare, și că e greu de spus cine e atacator și cine victimă. De fapt, în această poveste, vinovatul nu se livrează ușor, căci scenariul pune pe tavă o situație imposibilă, în care fiecare persoană ascunde tarele ei. De aceea, incidentul declanșează și destule reflecții deprimante – de pildă, felul cum Asger, tocmai din dorința de a ajuta cu orice preț, dar fără să fie perfect racordat la situație, comite cîțiva faux pas care riscă să agraveze și mai mult lucrurile. La urma urmei, sîntem aproape de concepțiile lui Cristi Puiu: nu putem pătrunde în mintea altcuiva. Mai ales dacă încercăm să o facem prin telefon.

Vinovatul rulează în cinematografe începînd cu 9 noiembrie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Papa Francisc foto Getty Images jpg
„Francesco, ce jucător”! Omagiul emoționant adus Papei de către Federația Argentiniană de Fotbal
Papa Francisc a decedat luni, la ora locală 7.35, la vârsta de 88 de ani.
turisti calatori tren litoral jpeg
CFR Călători suplimentează trenurile spre litoral pentru minivacanţa de 1 Mai
CFR Călători anunţă că în perioada 25/26 aprilie – 4/5 mai 2025 va suplimenta trenurile spre litoral, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai. În perioda respectivă vor fi legături spre Constanţa şi staţiuni, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Suceava, Iaşi, Buzău, Oradea.
Cristi Chivu (Facebook) jpg
Cristi Chivu, reușită uriașă în Serie A: Parma a învins Juventus
Gruparea antrenorului român are speranțe să rămână în primul eșalon.
revolut jpeg
Poți obține 1.000 de lei dacă ai cont la Revolut. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a intra în posesia banilor
Revolut, una dintre cele mai populare platforme bancare digitale din lume, își continuă expansiunea pe piața din România printr-o campanie promoțională care promite beneficii financiare semnificative pentru utilizatori.
image png
Bolojan și Ciolacu, discuții cu comisarul european pentru buget, Piotr Serafin
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu l-au primit joi, 24 aprilie pe comisarului european pentru buget, lupta antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin. Comisarul este într-un tur european pentru discutarea viitorului buget al Uniunii Europene pentru
George Simion FOTO Profimedia
George Simion le-ar fi trimis preoților ortodocși o scrisoare electorală și 100 de lei. „Poate fi studiată în seminariile de patologie psihologică”
Preoții ortodocși ar fi primit din partea lui George Simion, în Săptămâna Mare, o scrisoare electorală, un pomelnic și câte o sută de lei. Acțiunea ar fi avut loc la nivel național, conform teologului Radu Preda.
papa jpg
„Este tata în Rai?” Ce răspuns fabulos i-a dat Papa Francisc unui copil devastat de o pierdere uriașă
Papa Francisc a fost, de-a lungul pontificatului său, martorul și protagonistul unor momente de profundă umanitate și compasiune. În 2018, în timpul unei întâlniri cu copiii, un episod a emoționat o lume întreagă și a rămas în memoria colectivă ca un simbol al iubirii și speranței.
foto about snspa jpg
Mai mulți profesori de la SNSPA acuză că s-au trezit cu salariile tăiate
Mai multe cadre didactice de la SNSPA spun că au avut parte de o surpriză neplăcută în luna aprilie: salarii reduse drastic, chiar și cu 90%, fără nicio informare prealabilă. Cei mai afectați sunt profesorii plătiți „cu ora”, potrivit unui comunicat primit de Adevărul.
Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, foto Facebook AUR
Un lider AUR ia apărarea lui Simion, în cazul contractului de lobby încheiat în SUA: „Încep campaniile mincinoase”
Partidul AUR neagă din nou informațiile apărute în mediul public, potrivit cărora formațiunea ar fi semnat un contract de 1,5 milioane de dolari pe lună cu o firmă de lobby din Statele Unite, bani proveniți din subvenția publică acordată partidelor.