Ochi fără chip

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

Syk Pike Mi-e silă de mine (Norvegia-Suedia, 2022), de Kristoffer Borgli.

În 1960, Georges Franju realiza Les Yeux sans visage, un concentrat terifiant despre un chirurg obsesiv, dornic să îi restituie fiicei sale mutilate un chip perfect. Încă de atunci, capodopera lui Franju purta toate însemnele actului decalat, de un clasicism înșelător; era însă nevoie de foarte puțin pentru a înțelege că, în pasiunea sa pentru paroxism și hybris, filmul lucra cu materialul epocii, abia camuflat într-o sensibilitate atemporală. Șaizeci de ani mai tîrziu, norvegianul Syk Pike /Mi-e silă de mine ar putea funcționa, la o adică, aidoma unui remake lejer, animat totuși de același motor al (auto)distrugerii. Nici nu e de mirare că, poluat de însemnele prezentului – de la căutări pe Internetul sălbatic la carierismul hrăpăreț –, Syk Pike se impune din start, față de filmul lui Franju, drept cronică a epocii. Și tocmai prin cantonarea în această opțiune se diluează și interesul, altminteri real, cu care filmul lui Kristoffer Borgli ne putea ademeni într-o primă fază.

Să zicem, deci, că Syk Pike e un film foarte inegal. Nehotărît între studiul atașant de caracter și oglinda satirică a societății, filmul alege pînă la urmă să joace cartea din urmă, renunțînd și la o serie de posibilități latente, care l-ar fi putut înălța dincolo de raionul privirilor doldora de certitudini cu care ne-a obișnuit cinema-ul contemporan. Aceste posibilități poartă numele de horror, comedie, tragedie – trucuri simple prin care cinema-ul, cîndva, încerca să filtreze un mesaj la contactul cu un meșteșug ireductibil, bazat pe emoție. Căci, luat la mînă, filmul lui Borgli are curioasa meteahnă de a părea un film doar din lipsă de alternativă – de parcă autorul ar fi trebuit să se mulțumească în cele din urmă cu această formă, deși viza un editorial personal într-un ziar ca New York Times.

Acest vibe de editorial nu e o întîmplare. Într-adevăr, Syk Pike vine în siajul unor filme scandinave născute în interiorul grupului social pe care îl investighează „critic”, cum se zice – mica burghezie creativă din cafenele și galerii de artă –, trend impus mai cu seamă de filmul lui Ruben Östlund The Square (2017). De unde și damful de escrocherie care acompaniază aceste priviri ambivalente: iuți în a se indigna, de pildă, în fața pretinsei ipocrizii a artei contemporane (o temă-umbrelă), dar incapabile să evite reproducerea ei prin înseși filmele pe care le generează. Moda Östlund adoră să se văicărească în dreptul spațiilor reci, conceptuale, inegalitare prin care se învîrt noile pături de lucrători branșați și cool, dar eșuează într-o complicitate vădită cu acestea prin tipul de cinema – ostil ca o demonstrație – pe care îl propagă. 

Acesta este și cadrul general din Syk Pike – dar, chiar și bricolînd cu date similare de pornire, filmul se dovedește mai uman, mai generos în zonele de incertitudine pe care le ocazionează. Borgli e cel mai interesant atunci cînd, pe urmele unui body horror cronenbergian bine temperat, o aruncă în lume pe această mitomană notorie (Kristine Thorp) căreia îi bubuie fața din cauza unei reacții alergice autoprovocate. E vorba că, în anumite momente, filmul nu mai e doar lozincă complezentă despre narcisismul lumii de azi, despre vanitatea grupurilor sociale privilegiate și așa mai departe – adică toate acele panseuri bosumflate bazate pe evidențe, atît de ușor de născocit printr-un condei afectat și superior, care tratează cinema-ul ca pe o experiență de eprubetă și speră să recolteze laurii „vizionarismului” la final. În acele momente, filmul e experiența unei fețe boțite la contactul cu lumea, e proba actorului care trebuie să înainteze pînă în punctul negației de sine, e rezultatul unui „aici și acum” concret, care interzice concluziile scrise în avans.

Personajul iubitului absorbit de propria persoană (Eirik Sæther), care ajunge să folosească și această maladie mai mult sau mai puțin imaginară tot în beneficiul său, e cel mai slab din tot filmul. Nu pentru că un astfel de comportament nu ar fi plauzibil – ci pentru că, pe teritoriul ficțiunii, care e simultan mai mult și mai puțin decît realitatea, acestui personaj nu i se dă nici o șansă să ne surprindă și astfel ajunge să pară o biată portavoce a unei preocupări de epocă. Mult mai interesantă este protagonista: și oropsită, și ghiftuită, ea păstrează totuși pînă la final un rest de je ne sais quoi care nu se poate explica decît prin patologie – e locul în care filmul își autodepășește limitele impuse și ne confruntă cu un caz cu adevărat „mai mare ca viața”. Însă tot nu e suficient pentru a smulge acest film din cîrjele discursului sociologizant limitat și a-l recomanda drept materie audiovizuală autonomă.

Syk Pike Mi-e silă de mine rulează în cinematografe.

Victor Morozov este critic de film.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.