O poveste pariziană

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
O poveste pariziană jpeg

● J’ai perdu mon corps (Franța, 2019), de Jérémy Clapin.

Nu-i ușor să găsești pe Netflix filme care să-i sfideze șabloanele ultracomerciale, descurajante față de mai orice îndrăzneală cinefilă și arborate cu atîta suficiență de platforma americană. Totul pe Netflix – de la interfața agresivă plină de still-uri bombastice și pînă la felul în care filmele cît de cît decente ajung să fie îngropate dinadins în noianul de producții cu bugete pe steroizi –, totul lucrează pentru a faulta acel bon sens cinefil care vede într-un film ceva mai mult decît o chestie de ocupat timpul. Bun, astea fiind zise, există pe Netflix cîteva titluri care merită atenție: unul e Atlantique, despre care am vorbit în textul meu precedent. Altul se numește J’ai perdu mon corps, o animație de succes a debutantului Jérémy Clapin.

Filmul lui Clapin aduce laolaltă două povești, depănate în paralel: una e cea a lui Naoufel, un tînăr marocan care ajunge în Franța după accidentul grav de mașină care l-a lăsat orfan; cealaltă e povestea unei mîini desprinse de corpul ei, care mișună prin Paris, țopăind de colo-colo, în căutarea proprietarului său de drept. Parte din inovația filmului constă tocmai în această structură duală: la o primă vedere, aș fi fost tentat să spun că povestea mîinii e mult mai neconvențională, însă lucrurile se completează frumos în Parisul imaginat de Clapin, astfel că e nevoie de ambele narațiuni pentru ca forța de a emoționa pe care o înmagazinează J’ai perdu mon corps să ne devină clară.

De-a lungul filmului sînt presărate tot soiul de giumbușlucuri. Unele, mai ales în partea cu mîna călătoare, țin de o construcție foarte rafinată a mizanscenei: de pildă, la un moment dat, mîna coboară tiptil-tiptil într-o stație de metrou. Evitînd in extremis să fie strivită sub talpa unui pantof pe peron, unde e mare hărmălaie, mîna cade în spațiul dintre șine și platforma de așteptare. „Camera” desenează atunci, de sus, oamenii care intră în vagoane și mîna care se află chiar dedesubt, în acel gol, atacată de șobolanii ascunși în întunericul stației. Conținutul scenei e cît se poate de simplu, dar invenția regizorală arată că filmul e dispus să coboare la nivelul unui „stat de palmă”, imaginîndu-și lumea la firul ierbii, în cotloanele ei neumblate de om (și de aparate de filmat) – și fără soluții hollywoodiene, de genul unei voci hazlii care să anime acea bucată de carne.

Alte idiosincrazii țin mai mult de scenariu: Naoufel, care livrează pizza pe scuter, are un accident ușor și întîrzie la client. Cînd ajunge, e prea tîrziu: vocea feminină de la interfon îi face morală. Inițial, pare că lucrurile se vor opri acolo: încă o livrare ratată, nici nu mai are de ce să urce. Această situație ușor jenantă, de o simplitate absolută, e însă cea mai puternică secvență a filmului. N-aș fi crezut că o voce care iese prin fanta unui interfon poate să transmită atît de multe. Un fior subteran animă povestea în această scenă și, chiar atunci, filmul parcă s-ar da un pas înapoi, lăsîndu-l pe Naoufel – acest tînăr melancolic desenat de Clapin – singur în imensitatea nopții, într-o scară de bloc din Paris, agățat de o voce cu care simte că poate împărți ceva.

Grația filmului stă exact în aceste schimbări bruște de scară, în care toată greutatea lumii pare că tabără pe umerii băiatului. Ajutat de muzica compusă de Dan Levy, care are o deschidere clară spre orizonturi largi, filmul izbutește să descrie subtil senzația de tristețe și singurătate care invadează, în anumite momente din zi, cartierele periferice ale Parisului: blocuri cît vezi cu ochii și o lume întreagă pe care nu o vom cunoaște niciodată. (Filmul Memory Lane [2009] al lui Mikhaël Hers e o ilustrare live action a aceluiași sentiment vaporos.) Privindu-l pe Naoufel în mansarda sa, filmul pare complet dezinteresat de luptele care se dau jos, în lumea nocturnă a Parisului. Dar prin ideea că un destin poate fi schimbat de o voce auzită prin interfon, Clapin racordează această poveste la toate celelalte povești pariziene pe care nu le putem intui, iar asta îl face cît se poate de relevant pentru lumea fragmentată de azi. Spre final, filmul pare că se epuizează într-o relație de dragoste nu foarte proaspătă – dar această durere de a fi în lume, într-un oraș foarte mare, ca și această nevoie de a aparține sugerată prin traseul întortocheat al mîinii, fac ca succesul de critică să fie de înțeles. Clapin a creat o animație pentru (aproape) toate vîrstele, care e gata să dea orice fel de lecție sau morală pentru o îmbrățișare sinceră.

J’ai perdu mon corps este disponibil pe Netflix.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

coif tezaur dacic jpg
Tezaurul Dacic al României, furat din Olanda într-o acțiune ca în filme. Hoții au dispărut cu o mare cantitate de aur
Tezaurul Dacic al României a fost ținta unui spectaculos jaf în Olanda, noaptea trecută. Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în Muzeul Drents din Assen, reușind să fure mai multe obiecte,
helene hadsell captura video jpg
Cum să îți transformi visele în realitate. Metoda femeii care a obținut tot ce și-a dorit
Helen Hadsell, cunoscută și ca „regina concursului”, a materializat în viață absolut orice și-a dorit cu o ușurință de necrezut. Cum? Ei bine, autoarea cărții populare „The Name It and Claim It Game: with WINeuvers for WISHcraft” a apelat la o metodă simplă, ce se numește SPEC.
victor ponta fb  jpg
Ponta întrebat despre divorț: „M-am învățat minte”, apoi pus să aleagă între Donald Duck și Mikey Mouse
Fostul premier Victor Ponta, invitat în emisiunea Insider politic difuzată pe Prima TV, a fost întrebat printre altele pe cine preferă între celebrele personaje de desene animate Donald Duck și Mickey Mouse. Victor Ponta a fost poreclit
buletin jpg
Buletin 2025, modificări importante. Se aplică din martie și e obligatoriu în toată țara
De la 1 martie 2025, românii vor avea parte de o modificare. În toate județele din România va deveni obligatoriu un nou sistem ce va viza actele de identitate.
retete jpg
Preparat din secolul XVII, delicatesă în restaurantele zilelor noastre. Se mânca pe săturate în urmă cu sute de ani
Dacă ne dorim să savurăm gusturile cu adevărat tradiționale ale bucătăriei românești, atunci cea mai simplă metodă este să găsim surse scrise cât mai vechi posibil.
artefacte furate muzeu olanda jpg
Spargere la muzeul din Olanda unde se afla tezaurul dacic. Au fost furate celebrul coif de la Coțofenești și brățările dacice
A avut loc o explozie sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, fiind posibil legată de o tentativă de spargere.
politia de frontiera bolid jpg
Un bolid de peste 100.000 de euro, căutat de autorităţile din Polonia, a fost descoperit în Portul Constanța
Un bolid de sute de mii de lei, căutat de autorităţile din Polonia, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanţa, în cooperare cu ofiţeri FRO.
Victor Ponta prezent la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump Foto Facebook jpg
Victor Ponta spune că a jucat golf cu Donald Trump: „Ne-am întâlnit şi seara la cină”
Victor Ponta, deputat PSD, a afirmat că a jucat golf cu președintele american Donald Trump şi că s-a întâlnit la cină cu acesta, în cadrul vizitei recente pe care a făcut-o la Mar-a-Lago.
tinelul poiana jpg
Începe construcția celui mai lung tunel cu regim de autostradă din România: Tunelul Poiana. Cum va arăta
România se pregătește pentru o premieră în infrastructura rutieră prin construcția celui mai lung tunel de autostradă din țară. În curând, pe secțiunea Cornetu-Tigveni a Autostrăzii Sibiu-Pitești, vor începe lucrările la tunelul "Poiana",