Muzici şi macarale

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Muzici şi macarale jpeg

Afacerea Est (România-Lituania, 2016), de Igor Cobileanski. 

Spre deosebire de lungmetrajul precedent al regizorului Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului, după un scenariu de Corneliu Porumboiu), Afacerea Est va fi un teritoriu mult mai uşor de recunoscut pentru spectatorii familiarizaţi cu stilul comic-absurd al scurtmetrajelor sale. Noul său film e o (tragi)comedie care păstrează tipologia protagoniştilor săi precedenţi, nişte naivi pentru care mecanismul inventivităţii, găsirea soluţiilor la problemele cu care se confruntă, pare să funcţioneze împotriva lor: nu ajunge să le rezolve dificultăţile, ci din contra, reuşeşte să le complice şi mai mult vieţile.

Personajul principal e aici Ma­ri­an (Con­stan­tin Pușcașu), un profesor de mu­zică al unui cor a­ca­de­mic (aparți­nînd în mod evident, prin aspectul său demodat, prăfuit, și prin manierele sale, unei lumi trecute), care îşi face planuri să se căsătorească, dar nu are suficienţi bani. Soluția salvatoare e o idee de afacere cu potcoave (în sensul soluțiilor salvatoare din scurtmetrajul Cînd se stinge lumina, unde cîștigarea a 100 de dolari era condiționată de introducerea și scoaterea unui bec din gură) pe care o pune la cale împreună cu Petro (Ion Sapdaru), antipodul său în maiou, băutor și fumător de „putori“, care visează la o macara. Afacerea constă în cumpărarea și apoi vinderea unui vagon de potcoave pentru care altcineva ar plăti o sumă impresionantă de bani. Motivul pentru care cineva ar fi interesat de aceste potcoave e argumentat de Marian printr-o legendă locală: problemele economice cu care se confruntă țara (acțiunea se petrece, conform unor calendare, în anii ’90, în Republica Moldova) se vor înrăutăți în următorii ani, mașinile care au înlocuit animalele de tracțiune nu vor mai avea combustibil și vor fi abandonate, astfel că oamenii vor fi nevoiți să revină la vechile metode, pentru care vor avea din nou nevoie de potcoave, devenite atunci o marfă prețioasă. Filmul ne sugerează că Marian speră cam același lucru la nivel mai larg, că lucrurile se vor întoarce la ceea ce au fost nu doar în țara sa, ci și în viața sa: după punerea în funcțiune a afacerii sale și cîștigarea banilor, viața sa va reveni la vechiul său ritm, la corul cu cîntece despre pacea globală și la viitoarea sa soție, în calitatea sa principală de gospodină. Pentru a-şi îndeplini scopul, acesta e nevoit să iasă din lumea corului și, în logica naraţiunii lui Cobileanski, să pătrundă într-o lume de afaceri mafiotă, să treacă printr-o serie de situaţii comic-absurde antologice, în urma cărora visele sale vor ajunge să fie mai mult decît şifonate.

Mecanismul narațiunii avansează prin repetarea acestui model al ivirii unei probleme și al găsirii unei soluții care produce mai multă pagubă decît rezolvări, iar comicul ia naștere din contraste (de pildă, dintre felul în care se așteaptă Marian ca lucrurile să se deruleze, în mod logic și legal, și felul în care au loc ele în realitate, prin angrenarea sa treptată într-un mecanism care funcţionează după regulile feroce-comerciale ale lui Petro) și din hiperbolizări. Împingerea unei situații comice e dusă de multe ori pînă la limită, spre exemplu, în scenele cu motivul băuturii consumate în pahare mari de apă, care pecetluiește fiecare pact comercial și devine un mijloc de plată a serviciilor celor doi parteneri pentru prestația lor în cadrul unui miting al unui politician. Ea ajunge să fie consumată de șoferi cu pipeta, direct în ochi, pentru a nu fi depistați la testul de alcoolemie de către poliție. Efectul asupra spectatorului nu mai e doar de producere a comicului, ci și de surpriză în fața absurdului, iar implicațiile acestui absurd poartă la Cobileanski nuanțe satirice, ale criticii unei adormiri și unei orbiri. Cu toate că Marian și Petro formează un cuplu care amintește de un Don Quijote și un Sancho Panza basarabeni, lumea la care speră să se întoarcă Marian nu e tratată mai măgulitor decît cealaltă: ea e redată ca o bulă iluzorie, iar el ca un om nepregătit să facă faţă dificultăţilor unei lumi reale şi, în final, ca un pierzător. Emoția care însoțește această satiră nu e rezultatul direct al arcului narativ descendent, grav, pe care îl parcurge personajul – acest Don Quijote care își pierde iluziile –, arc care rămîne în umbra situațiilor comice, ci al felului în care filmul își prezintă personajele în mediul lor natural. Limbajul lor mucalit e cea mai evidentă formă prin care ni se revelează. 

Ancuța Proca este critic de film.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.