Muzici ┼či macarale

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Muzici ┼či macarale jpeg

Afacerea Est (Rom├ónia-Lituania, 2016), de Igor Cobileanski. 

Spre deosebire de lungmetrajul precedent al regizorului Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului, dup─â un scenariu de Corneliu Porumboiu), Afacerea Est va fi un teritoriu mult mai u┼čor de recunoscut pentru spectatorii familiariza┼úi cu stilul comic-absurd al scurtmetrajelor sale. Noul s─âu film e o (tragi)comedie care p─âstreaz─â tipologia protagoni┼čtilor s─âi preceden┼úi, ni┼čte naivi pentru care mecanismul inventivit─â┼úii, g─âsirea solu┼úiilor la problemele cu care se confrunt─â, pare s─â func┼úioneze ├«mpotriva lor: nu ajunge s─â le rezolve dificult─â┼úile, ci din contra, reu┼če┼čte s─â le complice ┼či mai mult vie┼úile.

Personajul principal e aici Ma┬şri┬şan (Con┬şstan┬ştin Pu╚Öca╚Öu), un profesor de mu┬şzic─â al unui cor a┬şca┬şde┬şmic (apar╚Ťi┬şn├«nd ├«n mod evident, prin aspectul s─âu demodat, pr─âfuit, ╚Öi prin manierele sale, unei lumi trecute), care ├«┼či face planuri s─â se c─âs─âtoreasc─â, dar nu are suficien┼úi bani. Solu╚Ťia salvatoare e o idee de afacere cu potcoave (├«n sensul solu╚Ťiilor salvatoare din scurtmetrajul C├«nd se stinge lumina, unde c├«╚Ötigarea a 100 de dolari era condi╚Ťionat─â de introducerea ╚Öi scoaterea unui bec din gur─â) pe care o pune la cale ├«mpreun─â cu Petro (Ion Sapdaru), antipodul s─âu ├«n maiou, b─âutor ╚Öi fum─âtor de ÔÇ×putoriÔÇť, care viseaz─â la o macara. Afacerea const─â ├«n cump─ârarea ╚Öi apoi vinderea unui vagon de potcoave pentru care altcineva ar pl─âti o sum─â impresionant─â de bani. Motivul pentru care cineva ar fi interesat de aceste potcoave e argumentat de Marian printr-o legend─â local─â: problemele economice cu care se confrunt─â ╚Ťara (ac╚Ťiunea se petrece, conform unor calendare, ├«n anii ÔÇÖ90, ├«n Republica Moldova) se vor ├«nr─âut─â╚Ťi ├«n urm─âtorii ani, ma╚Öinile care au ├«nlocuit animalele de trac╚Ťiune nu vor mai avea combustibil ╚Öi vor fi abandonate, astfel c─â oamenii vor fi nevoi╚Ťi s─â revin─â la vechile metode, pentru care vor avea din nou nevoie de potcoave, devenite atunci o marf─â pre╚Ťioas─â. Filmul ne sugereaz─â c─â Marian sper─â cam acela╚Öi lucru la nivel mai larg, c─â lucrurile se vor ├«ntoarce la ceea ce au fost nu doar ├«n ╚Ťara sa, ci ╚Öi ├«n via╚Ťa sa: dup─â punerea ├«n func╚Ťiune a afacerii sale ╚Öi c├«╚Ötigarea banilor, via╚Ťa sa va reveni la vechiul s─âu ritm, la corul cu c├«ntece despre pacea global─â ╚Öi la viitoarea sa so╚Ťie, ├«n calitatea sa principal─â de gospodin─â. Pentru a-┼či ├«ndeplini scopul, acesta e nevoit s─â ias─â din lumea corului ╚Öi, ├«n logica nara┼úiunii lui Cobileanski, s─â p─âtrund─â ├«ntr-o lume de afaceri mafiot─â, s─â treac─â printr-o serie de situa┼úii comic-absurde antologice, ├«n urma c─ârora visele sale vor ajunge s─â fie mai mult dec├«t ┼čifonate.

Mecanismul nara╚Ťiunii avanseaz─â prin repetarea acestui model al ivirii unei probleme ╚Öi al g─âsirii unei solu╚Ťii care produce mai mult─â pagub─â dec├«t rezolv─âri, iar comicul ia na╚Ötere din contraste (de pild─â, dintre felul ├«n care se a╚Öteapt─â Marian ca lucrurile s─â se deruleze, ├«n mod logic ╚Öi legal, ╚Öi felul ├«n care au loc ele ├«n realitate, prin angrenarea sa treptat─â ├«ntr-un mecanism care func┼úioneaz─â dup─â regulile feroce-comerciale ale lui Petro) ╚Öi din hiperboliz─âri. ├Ämpingerea unei situa╚Ťii comice e dus─â de multe ori p├«n─â la limit─â, spre exemplu, ├«n scenele cu motivul b─âuturii consumate ├«n pahare mari de ap─â, care pecetluie╚Öte fiecare pact comercial ╚Öi devine un mijloc de plat─â a serviciilor celor doi parteneri pentru presta╚Ťia lor ├«n cadrul unui miting al unui politician. Ea ajunge s─â fie consumat─â de ╚Öoferi cu pipeta, direct ├«n ochi, pentru a nu fi depista╚Ťi la testul de alcoolemie de c─âtre poli╚Ťie. Efectul asupra spectatorului nu mai e doar de producere a comicului, ci ╚Öi de surpriz─â ├«n fa╚Ťa absurdului, iar implica╚Ťiile acestui absurd poart─â la Cobileanski nuan╚Ťe satirice, ale criticii unei adormiri ╚Öi unei orbiri. Cu toate c─â Marian ╚Öi Petro formeaz─â un cuplu care aminte╚Öte de un Don Quijote ╚Öi un Sancho Panza basarabeni, lumea la care sper─â s─â se ├«ntoarc─â Marian nu e tratat─â mai m─âgulitor dec├«t cealalt─â: ea e redat─â ca o bul─â iluzorie, iar el ca un om nepreg─âtit s─â fac─â fa┼ú─â dificult─â┼úilor unei lumi reale ┼či, ├«n final, ca un pierz─âtor. Emo╚Ťia care ├«nso╚Ťe╚Öte aceast─â satir─â nu e rezultatul direct al arcului narativ descendent, grav, pe care ├«l parcurge personajul ÔÇô acest Don Quijote care ├«╚Öi pierde iluziile ÔÇô, arc care r─âm├«ne ├«n umbra situa╚Ťiilor comice, ci al felului ├«n care filmul ├«╚Öi prezint─â personajele ├«n mediul lor natural. Limbajul lor mucalit e cea mai evident─â form─â prin care ni se reveleaz─â. 

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.