Mic─â tectonic─â a sentimentelor

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Mic─â tectonic─â a sentimentelor jpeg

ÔŚĆ Golden Exits / Remedii de aur (SUA, 2017), de Alex Ross Perry.

ÔÇ×Uit─âm prea desÔÇŁ, zicea criticul Serge Daney, ÔÇ×c─â morali╚Ötii, nemul╚Ťumi╚Ťi doar s─â creeze personaje, vor, de asemenea, s─â le ╚Öi ispiteasc─â. ╚śi s─â le pedepseasc─â dac─â cedeaz─â ispitei de a se crede altfel dec├«t s├«nt de fapt.ÔÇŁ Fabul─â moralist─â, acest Golden Exits? ╚śi-nc─â cum! Doar nu degeaba se folose╚Öte, decomplexat, de situa╚Ťia favorit─â a moralistului: sosirea unui str─âin (o tineric─â australianc─â) ├«ntr-o micro-lume (de babal├«ci nevroza╚Ťi) c─âreia ├«i d─â peste cap tot echilibrul fragil ╚Öi iluzoriu. Punct de pornire optim, ├«n care minutarul o poate lua nestingherit de la zero, pariurile s├«nt deschise, iar personajele promit s─â-╚Öi dea arama pe fa╚Ť─â numaidec├«t. F─âr─â s─â se ascund─â dup─â deget, un regizor bricoleaz─â senin cu acest d├ęj├á-vu, ├«mbr─â╚Ťi╚Ö├«ndu-i chiar ╚Öi dilema clasic─â de tip ÔÇ×O va face? N-o va face?ÔÇŁ, c─âtre care se scurge tot suspansul filmului. Dar filmul, spre lauda lui, continu─â ╚Öi dup─â aceea.

Cum poate un cineast american independent de azi ÔÇô Alex Ross Perry, de exemplu ÔÇô s─â se plieze pe un ╚Öablon constr├«ng─âtor, sper├«nd ca pe parcurs s─â dea na╚Ötere unei libert─â╚Ťi oric├«t de relative? Pe scurt, dezamors├«nd previzibila bomb─â cu ceas ÔÇô spectrul haosului de cuplu, al vie╚Ťilor date peste cap ÔÇô p├«n─â ce aceasta se transform─â ├«ntr-o f├«s├«ial─â cu explozie ├«nt├«rziat─â. A╚Öa se face c─â filmul s─âu pare a se gr─âbi s─â ne urle-n fa╚Ť─â, c├«t mai repede, adev─ârurile sale intime ÔÇô ceva ├«n genul unui via╚Ťa e na╚Öpa ╚Öi dac─â ai o rela╚Ťie, ╚Öi dac─â nu ai, ╚Öi dac─â e╚Öti ├«n floarea v├«rstei, ╚Öi dac─â ai ajuns un has-been ridicol ÔÇô pentru ca apoi s─â-╚Öi dedice timpul r─âmas unor lucruri mult mai subtile. Lumina cald─â a unei dup─â-amiezi de prim─âvar─â newyorkeze, nebunia care st─â la p├«nd─â, gata s─â ├«n╚Öface vreun personaj dezn─âd─âjduit, galanteriile sau st├«ng─âciile legate ├«ntre dou─â personaje pentru care o rela╚Ťie serioas─â e prea mult, o prietenie e prea pu╚Ťin: filmul vorbe╚Öte despre toate astea (nu neap─ârat ├«n aceast─â ordine), iar frumuse╚Ťea sa vine din faptul c─â le condamn─â s─â devin─â ÔÇô ├«n urma revela╚Ťiilor pripite ÔÇô lucruri f─âr─â miz─â. Ca un amical f─âr─â presiune, care nu conteaz─â ├«n economia tabelelor, dar care ne reaminte╚Öte de ce e ├«n stare cutare sau cutare juc─âtor. Ca o pies─â de Marivaux (deci ca un film de Rohmer), ├«n care se testeaz─â combina╚Ťii ╚Öi ipoteze sub microscop, dar numai de dragul jocului.

Alex Ross Perry trebuie c─â are o idee sau dou─â despre generozitatea amicalului, ├«n care toate gesturile s├«nt mai mult sau mai pu╚Ťin gratuite, oferite ca spectacol pur. Pentru c─â suspansul e repede redus la minimum, iar privitorul e repede redus la postura de a a╚Ötepta o sc├«nteie fatal─â care nu va veni niciodat─â, Golden Exits devine un comentariu despre ni╚Öte personaje care se dau ├«n stamb─â cu modera╚Ťia impus─â de v├«rst─â ╚Öi/sau pozi╚Ťie social─â. Mi-a devenit clar, dup─â ce i-am v─âzut cel mai recent film, dionisiacul Her Smell, c─â Alex Ross Perry p├«nde╚Öte mereu starea de gra╚Ťie pe care o poate atinge (nu e obligatoriu) un actor chemat s─â efectueze un solo virtuoz. Ca ╚Öi c├«nd acesta ar trebui s─â umple, cum ╚Ötie el mai bine, o p├«nz─â alb─â, de m─ârime pollackian─â. Sau nu chiar, pentru c─â Alex Ross Perry ├«╚Öi scrie atent scenariile, ╚Öi abia de aici intervin actorii. ├Än Golden Exits, to╚Ťi (Emily Browning, Adam Horovitz, Mary-Louise Parker, Jason Schwartzman, Chlo├ź Sevigny) s├«nt foarte buni, extr─âg├«nd o pl─âcere pervers─â din libertatea de a etala ticuri deloc fotogenice ╚Öi hachi╚Ťe greu digerabile, care se r─âsfr├«ng ├«nspre zona nescenarizabil─â.

Filmul e foarte calm, iar morala sa ÔÇô pe care Her Smell, compus din mult─â agita╚Ťie ╚Öi pu╚Ťin─â acalmie, o radicalizeaz─â ÔÇô e c─â uneori trebuie s─â a╚Ötep╚Ťi s─â treac─â furtuna ├«nainte s─â te aventurezi din nou ├«n larg. Poate de-aici ╚Öi aerul vetust, cu numeroase supraimpresiuni ╚Öi dizolv─âri lente ale imaginilor, ca un fel de-a ├«nchide scena ├«nainte de termen, nemaia╚Ötept├«nd ca aceasta s─â-╚Öi fi adus ├«ntreaga recolt─â de concluzii t─âioase. C─âci filmul nu e cald dec├«t ├«n aparen╚Ť─â: Alex Ross Perry e genul de scenarist care ╚Öi-a muiat condeiul ├«n acid ╚Öi acum se-amuz─â s─â observe meschin─âria ╚Öi sl─âbiciunea personajelor, sau mai ales ÔÇô chestie de timing ÔÇô momentul precis al demasc─ârii lor ├«n v─âzul tuturor celorlal╚Ťi. E un film ├«n care fiecare grup de v├«rst─â are codurile sale ÔÇô unele lucruri pur ╚Öi simplu nu se fac c├«nd e╚Öti trecut de 40 de ani ÔÇô, iar fiecare cod are b├«rfele sale, de consumat atunci c├«nd cel vizat nu e de fa╚Ť─â. ╚śi poate c─â momentele adev─ârate s├«nt tocmai acelea care sap─â ├«mpotriva acestor demarca╚Ťii facile, cele ├«n care un personaj e dispus s─â se umileasc─â m─ârinimos, iar a doua zi s─â-╚Öi reia via╚Ťa cu demnitate, con╚Ötient ├«ns─â c─â nimic nu va mai fi la fel. E pre╚Ťul cu care t├«n─âra Naomi, acest accelerator de particule cu fa╚Ť─â angelic─â, poate pleca ├«mp─âcat─â acas─â: reu╚Öita implacabil─â a unei ie╚Öiri din scen─â care s─â nu produc─â nicio pagub─â ├«n jur, dar nici s─â nu satisfac─â pe nimeni.

Golden Exits / Remedii de aur este disponibil pe HBO Go.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.