Marea, marea

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Marea, marea jpeg

● Pe malul mării albastre (URSS, 1936), de Boris Barnet.

La mijlocul anilor ’30, realizatorul rus Boris Barnet filma pe malul Mării Caspice, în Azerbaidjan, o poveste de amour fou cum poate nu sînt două în toată istoria cinema-ului. Undeva între Murnau (pentru partea de sentiment extatic) și Robert Flaherty (pentru partea de luptă destoinică cu valurile), Barnet construia o bulă privilegiată capabilă să-i vrăjească pe toți cei care, cîndva, aveau să-i privească irizările măiastre. Cînd Barnet face acest film – Okraina (1933), predecesorul său, era deja o capodoperă –, brațul lung al stalinismului e în plin avînt. Dar pe ecran nu vedem nimic din toate astea: nu vedem foametea, nu vedem suferința fizică ce conduce la moarte atroce. Pe ecran vedem un soare care arde pielea sărată a pescarilor îndrăgostiți. Cum spunea teoreticiana de film Nicole Brenez, invitată recent să vorbească despre film, uneori cea mai subversivă armă împotriva tiraniei este, pur și simplu, să-i refuzi acesteia intrarea într-o logică de acțiune și reacțiune, să o arunci cu totul în hors-champ și să inventezi altceva.

Pe malul mării albastre nu e nici pe departe un film necunoscut. Godard îl răscitează în mai toate filmele lui de montaj, iar anul ăsta l-a programat în cadrul unei selecții personale. Criticul Jonathan Rosenbaum îl descrie drept o viziune erotică asupra colhozului. Jacques Rivette spunea despre Barnet (în chiar primul său text pentru revista Cahiers du Cinéma, anul 1953!) că este, cu excepția lui Eisenstein, cel mai mare regizor sovietic. S-ar fi putut crede pe-atunci, cunoscută fiind predilecția revistei pentru provocări de tot soiul, că Rivette scria asta ca să șocheze. Cu reculul anilor scurși de-atunci putem spune că afirmația lui e cu greu o exagerare. În acei ani, Barnet avea nu doar o intuiție grozavă despre puterea sunetului de a anima o poveste fără a o sufoca – ci mai ales o înțelegere complexă a cinema-ului ca mediu potrivit pentru înscrierea gesturilor umane în toată diversitatea lor nescenarizabilă. Trebuie să-i vezi filmele pentru a tresări în fața acestei frenezii gestuale care izbucnește în toiul scenei, ca un gheizer, chiar și atunci cînd nimic nu anunța asta. Și ce e acest film, dacă nu o colecție prețioasă de gesturi pe care cinema-ul, luat pe nepregătite, încă nu știa cum să le găzduiască în fibra sa?

Sînt multe lucruri care atrag atenția, fiindcă sînt atît de greu rezumabile, în această poveste despre doi bărbați prinși într-un naufragiu și ajunși la mal, după zile de derivă, pe o insulă. Dar nu o insulă pustie – ci una pe care se trudește la colhozul „Focurile comunismului”! E parte din șarmul inepuizabil al filmului că toată această echilibristică sentimentală, complet străină de limba de lemn a ideologiei, care se aprinde între cei doi pescari și o angajată a cooperativei, evoluează în fapt sub privirea lui Marx, care veghează de pe soclu. Dacă filmul e o comedie, atunci e una la care mereu, în timpul fiecărui hăhăit inocent, un nod în gît neanunțat prinde să ne subjuge. Coregrafia regizorală se strînge atît de tare în jurul acestui trio buclucaș încît, de la un punct încolo – iar punctul ăsta se depășește foarte repede –, orice fericire de moment nu mai rămîne posibilă decît cu prețul nefericirii celuilalt. Dar hora s-a pus în mișcare, iar acum trebuie să joci: rareori am văzut o experiență mai pedestră – cei doi prieteni buni care ajung să se certe din cauza unei femei – tratată cu o asemenea fierbințeală.

Există filme în care scenariul ne duce acolo unde nu ne așteptam. Sînt cele care se pretează cel mai bine exercițiului rezumatului. Și există filme care, bricolînd cu un scenariu „universal”, se lasă purtate de tsunami-ul unei mizanscene ticsite cu decizii de geniu. Sînt cele care nu pot fi redate decît moment cu moment, riscînd ca misterul lor să se risipească la primul accent pus greșit. Pe malul mării albastre aparține acestei categorii. O scenă, cea în care cei doi marinari o salvează pe fată de la înec, ar trebui să fie de ajuns pentru a înțelege viziunea străluminată a lui Barnet: unul dintre ei se vede purtat pe brațe, ca un erou, de membrii cooperativei, în timp ce al doilea rămîne singur cu fata. Prilej pentru primul să exclame, din mijlocul celebrării, uitîndu-se la amicul său care se îndepărtează fericit (într-un plan-contraplan hilar): „Mulțumesc, tovarăși, dar ajunge, că mai sînt și alți eroi printre noi...”. E specific amplitudinii emoționale a filmului, care ne ridică în înălțimi și imediat apoi ne aruncă în subteranele disperării, ca, văzînd că gluma se îngroașă și că sătenii nu sînt dispuși să-l lase cu una, cu două, omul să implore cu ultimele puteri: „Vă rog, fericirea îmi fuge printre degete chiar acum...”.

Barnet a făcut apel deopotrivă la actori experimentați (soția lui, Elena Kuzmina, actrița excentrică prin excelență) și la amatori pentru care camera de filmat, prezență insolită, se încadra în pletora de invenții mecanice cu care se mîndrea noul stat sovietic pe atunci. De-aici și jocul epifanic-materialist de pe malul mării, ale cărui reguli nescrise nu pot fi înțelese pînă la capăt de nimeni, și nici nu trebuie. E o secvență fabuloasă în film atunci cînd, în mijlocul unei discuții chinuite despre, cum altfel, femeia pe care amîndoi au ajuns să o iubească fără speranță (discuție purtată pe o navă amenințată de un tangaj sever), un val teribil năvălește în încăpere și o azvîrle între ei chiar pe cea despre care vorbeau. Și-atunci, puși în fața evidenței miracolului, nu ne rămîne altceva de făcut, nici nouă, nici marinarilor, decît să luăm această apariție surîzătoare drept ceea ce e: un semn de la zeul îndrăgostiților, în care filmul a ales să creadă o clipă.

Pe malul mării albastre este disponibil pe YouTube.

Victor Morozov este critic de film.

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.