Mai mult decît realitate

Diana MARINCU
Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Personajul principal al celebrului film

, Alex, constata, în timp ce era supus unui tratament prin filme care avea ca scop vindecarea lui de cruzime şi agresivitate, ce ciudat este „cum culorile lumii reale par într-adevăr reale numai cînd le vezi pe ecran“. Sîngele e mai roşu, violenţa – mai dureroasă.

Am avut parte recent de „experienţa“ 3D-ului, a filmului ca „trăire maximă“. Am avut acces la o experienţă emoţională unică, la un sunet superb, la imagini cuprinse de întreaga rază a privirii şi la o senzaţie de scufundare într-o altă realitate. Însă ambalajul acestei aventuri „mai reale decît realitatea“ ar putea avea cîteva fisuri.

Văzînd

, m-am simţit manipulată, agresată şi subestimată. Sigur, aş putea da vina şi pe James Cameron care nu excelează în a ridica probleme spectatorilor, ci în a le rezolva cît mai spectaculos, oricare ar fie ele (tehnologia, intoleranţa, colonizatorii răi etc.). Dar dincolo de asta, există cîteva şmecherii ale tehnologiei 3D de „agăţare“ a spectatorului şi de seducere a lui. Spectatorul este ademenit încă din primele momente să păşească într-o „mai mult decît realitate“, printr-o supradimensionare a detaliilor şi prin ocuparea întregului cîmp perceptiv. Detaliile sînt atît de precise, încît parcă pînă în acel moment vederea îţi fusese înceţoşată şi abia acum se dezvăluie ceea ce ochiul nu putea percepe altfel. Imaginile împînzesc spaţiul, şi imposibilitatea de a le cuprinde sporeşte şi mai mult dorinţa de a vedea, de a înghiţi tot ce ţi se dă. Spectatorul e transpus înăuntrul acţiunii, în mijlocul realităţii. Ni se livrează în acest fel o realitate „superioară“, o hiperrealitate în care nimic nu mai este pus la îndoială. Acolo este adevărul. În spectacolul care îţi ia ochii, în calitatea impecabilă a imaginii, în profunzimea detaliilor.

Imaginea hiperreală – o simulare care nu are valoare de reproducere, după Baudrillard – e mai reală şi mai adevărată decît modelul. La fel şi filmul 3D; în încercarea lui de a-şi desăvîrşi promisiunea şi de a atinge perfecţiunea, el devine un surogat pentru viaţă. Cînd „realul nu mai e ce-a fost“, se face o supralicitare a semnelor de realitate, a „autenticităţii secunde“ (Jean Baudrillard). Iar spectatorul din „era simulacrului“, însetat de o experienţă senzorială, gata să înghită o supradoză de emoţie, se întîlneşte cu spectatorul ingenuu, credul, naiv, al fraţilor Lumière. Libertatea spectatorului încetează în punctul în care se declanşează uimirea şi seducţia (

). Nu mai poţi fi critic atunci cînd te laşi absorbit într-o lume aparent vie, care vine peste tine, te striveşte, te dirijează şi te supune. Lipsa nuanţelor, agresivitatea contrastelor – static/dinamic, aproape/departe, linişte/zgomot – fac din noi nişte spectatori incapabili de reflecţie sau îndoială, captivi într-o realitate supradimensionată. Într-o realitate în care opţiunile personale lipsesc.

Eu am socotit dintotdeauna filmul ca pe un prilej de a investi imaginea cu o proiecţie subiectivă, de a da singură sens unor lucruri pe care le priveam fără să uit să reflectez, să leg noi înţelesuri şi variante de „citire“. Ţinteam spre altceva, dincolo de imaginile care se derulau în faţa mea. Ştiam că nu actorul şi povestea sînt totul. Credeam că spectatorul de film s-a emancipat, a crescut, nu mai poate fi şocat de venirea unui tren spre cameră. Acum, spectatorul pare dispus să lase deoparte orice gîndire critică şi, însetat de realitate, să se mulţumescă cu iluzia ei şi cu emoţiile primare. E clar, vedem mai mult, auzim mai bine, trăim mai intens, dar ceva lipseşte.

 De cîteva zile, am început o „cură“ Fellini şi credeţi-mă, nu e 3D, nu se trage cu arma spre tine, nu ţi se dau supradoze emoţionale şi nu te striveşte nimic, dar parcă nu e totuşi o trăire inferioară. Aş zice chiar dimpotrivă.


Diana Marincu este masterandă la Universitatea Naţională de Arte.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

sebastian popescu facebook jpg
Sebastian Popescu susține că cererea sa de anulare a primului tur „a fost depusă în termen” la CCR
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, care a depus cea de-a doua cerere de anulare a turul I al alegerilor prezidențiale, fiind respinsă de judecătorii CCR, acuză că judecătorii constituționali i-au respins pe nedrept cererea.
index webp
Alegeri parlamentare 1 decembrie 2024. Ce trebuie să știi despre scrutinul care va stabili membrii Senatului și Camerei Deputaților
Pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, alegătorii sunt chemați din nou la urne de data aceasta pentru a stabili cine va ocupa fotoliile din cele două camere ale Parlamentului țării. Este a X-a rundă pentru astfel de alegeri după Revoluția din 1989.
Pavel Popescu FOTO Facebook Pavel Popescu / Robert Chirileanu
Șeful ANCOM și-a revizuit intenția de a interzice TikTok pe perioada alegerilor: A fost o opinie personală
Șeful ANCOM, Pavel Popescu, și-a revizuit intenția de a interzice TikTok pe perioada alegerilor, spunând că a fost o decizie personală, din dorința de a pune umărul la rezolvarea acestei situaţii delicate în care ne aflăm.
Kylian Mbappe (EPA) jpg
banner alex velea 2 png
Alex Velea, despre secretul relației cu Antonia: „Atunci când întâlnești persoana potrivită, trebuie să știi să o...”
Alex Velea și Antonia trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de 12 ani și au împreună doi băieți, pe Dominic și Akim. Artista mai are o fetiță, pe Maya, din mariajul cu Vincenzo Castellano. Și cum cei doi formează unul dintre cele mai îndrăgite și longevive cupluri din showbizul românesc și se înțel
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Ce pun ungurii la rădăcina pomilor la început de decembrie. Motivul pentru care îngroapă o pâine mică, o nucă sau un măr
Deja ne mai despart doar câteva zile de începutul lunii decembrie, iar vecinii noștri de la vest, din Ungaria, au grijă să respecte nenumărate tradiții agricole importante, în această perioadă.
Ședința CSAT, 12 octombrie FOTO: Presidency
CSAT spune cǎ TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. „Atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. România, prioritate pentru Rusia
Consiliul Suprem de Apărare a Țării, întrunit joi, la Cotroceni, anunță cǎ au existat atacuri cibernetice pentru influențarea procesului electoral. Forul menționează cǎ TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu prin încălcarea legislației electorale.
nationala romania fotbal jpg
România profită de pe urma ultimelor rezultate din Liga Națiunilor
Naţionala României ocupă locul 38 în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), publicat joi, după ce a urcat cinci poziţii faţă de luna trecută.
accident vascular cerebral   foto pixabay webp
7 greșeli pe care experții în accidente vasculare cerebrale spun să le eviți cu orice preț
Accidentul Vascular Cerebral( AVC) este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Conform statisticilor, unul din patru adulți suferă un accident vascular de-a lungul vieții. Medicii spun că accidentele vasculare cerebrale pot fi controlate și chiar prevenite.