Maggie in Paris

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

 Irma Vep (Franța, 1996), de Olivier Assayas.

Nu i-a trebuit lui Olivier Assayas decît vreun deceniu de activitate pentru a realiza filmul care, chiar și după aproape treizeci de ani, funcționează ca un fel de bilanț personal. Cu Irma Vep, Assayas se achită de o datorie și, în același timp, își asumă o erezie. De altfel, cu posibila excepție a operei lui Arnaud Desplechin, Irma Vep e probabil ultimul film care știe că vine în urma Nouvelle Vague-ului și simte nevoia să amintească că Nouvelle Vague-ul a existat. Cum? Preluîndu-i ca atare efigia – pe inegalabilul Jean-Pierre Léaud – și întrebînd-o de sănătate. Léaud, în rolul acestui autor demiurg tulburat, despre care tîrgul vuiește că, odinioară, era cineva, dar între timp s-a rătăcit, e absolut genial: artist inconsolabil care își poartă eșarfa de mătase de la gît ca pe un ștreang, acest regizor fictiv numit René Vidal cară pe umerii săi fragili toată povara și toată fantezia unei națiuni pentru care cinema-ul a fost truc mistuitor și misie inexprimabilă – iar faptul că avatarurile lui Léaud, de la Antoine Doinel-ul începuturilor la bătrînul împuținat, dar la fel de tulburător, de pe urmă se suprapun peste chipul acestui Vidal e parte din grandoarea personajului.

Assayas, deci, își face cu Irma Vep propriul La Nuit américaine (1973) – numai că, spre deosebire de realizarea lui Truffaut, filmul acesta e mult mai dornic să picure otravă în farfuria orișicui. Adevăratul motiv al ieșirii din scenă a lui Vidal este, de bună seamă, faptul că și-a dorit-o pe Maggie Cheung, starleta cinema-ului de acțiune din Hong Kong, într-un remake la Louis Feuillade. Dublu sacrilegiu: întîi, pentru că sparge cercul franco-francez, acest entre soi provincial în care toată lumea cunoaște pe toată lumea. Cum spune în film un confrate regizor (Lou Castel, formidabil, cu părul slinos și chinuit de o oboseală existențială, care mai împărțise afișul cu Léaud și în magnificul La Naissance de l’amour [1993] al lui Philippe Garrel), „Feuillade nu e Fu Manchu!”; și-apoi, pentru că îndrăznește să amestece înalta moștenire artistică cu actualitatea cea mai populară. În acest sens, e cu adevărat splendidă secvența în care Léaud, cu binecunoscutele-i gesturi grandilocvente, îi expune prea-pămîntenei Maggie epifania care l-a traversat în momentul în care a văzut-o jucînd într-un film de duzină din Hong Kong, tras pe casetă.

Cu mult înante de hitul frivol Emily in Paris, Assayas – care în anii ’80 fusese, la Cahiers du Cinéma, principalul promotor și exeget al cinema-ului hongkongez – ne oferea un Maggie in Paris: adică un film care deja făcea din calitatea de a fi francez – și nimic altceva – principalul motor de gaguri și situații dramatice. Căci dincolo de aspectul de film-în-film, mai mult virtuozitate tehnică decît reală revelație, Irma Vep se dovedește o fenomenală mărturie despre bîrfă și intrigă; „pe la spate” este marele său teren de joc, cu echipa filmului devenind pretextul interminabilelor ricoșeuri de zvonuri false, aluzii mincinoase și răutăți gratuite, toate aruncate pe un ton foarte ușor, gata să se dizolve pînă a doua zi în încordarea lucrului peste program. Personajul costumierei (Nathalie Richard), genul de om-bun-la-toate care o conduce pe Maggie pe scuterul personal atunci cînd nu mai e nimeni să o aștepte și sfîrșește prin a se amoreza (păgubos) de ea, e fenomenal în generozitatea sa umană: fără să aibă nimic dintr-o lozincă, e una dintre marile incarnări ale bunătății pe ecran și o pereche numai bună pentru asistenta-zgripțuroaică-plină-de-sine care îi face zile fripte.

Odată descusute toate aceste straturi cinefile, care merg de la clasicii filmului mut și pînă la discuții aprinse despre John Woo, Irma Vep se dovedește un film teluric, interesat să dezgolească aura în care stă scufundată „arta cinematografului”. Dar măreția filmului stă în capacitatea sa de a-și rosti adevărul fără a cădea în decriptaj sau demistificare: Assayas tronează peste film nu ca autor care știe mai bine ca toți ceilalți și e mereu dornic să iasă în față, ci ca personalitate ajunsă în punctul confesiunii, care transformă dorința pentru o muză în dorință de cinema pur și simplu. Poate cea mai frumoasă secvență a filmului e cea care se emancipează de Feuillade în aceeași măsură în care îi datorează totul: o vedem acolo pe Maggie, îmbrăcată într-un costum de latex inspirat de celebra Musidora din Les Vampires, cum se furișează într-o cameră de hotel alăturată, apoi fură – nu se știe de ce – colierul femeii care stă în pat și plînge cu iubitul ei la telefon. Apoi urcă pe acoperiș, unde plouă torențial, și aruncă colierul peste marginea clădirii. Există aici un rest de non-spus rebel oricărei interpretări: măcar o dată, Maggie nu mai e doar alteritatea politicoasă și zîmbitoare nevoită să suporte toate hachițele „pierdute în traducere” ale francezilor, ci o prezență fantomatică, corp liber care magnetizează camera, într-un refuz total al explicațiilor. De la regizor la actor, nu cred să existe gest mai mărinimos decît această grație ireductibilă.

Irma Vep este disponibil pe MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.