La mîna copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

La croisade / Cruciada copiilor (Franța, 2021), de Louis Garrel.

La croisade, deja penultimul film al lui Louis Garrel, călărește valul de anxietate climatică ce a năvălit asupra lumii de cîțiva ani încoace – însă aspirația sa ludică și economicoasă (un film de 67 de minute despre necesitatea eradicării oricărui instinct cheltuitor) îl face, în ochii mei, mult mai agreabil decît alte semnale de alarmă trase cu mai mulți mușchi și mai multă iritare. De fapt, această incapacitate a filmului de a-și dilua angoasa altfel decît printr-o vervă comică aproape disperată e semnul cel mai clar că lucrurile au devenit cît se poate de serioase – dar și că autorul Louis Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale. Văd în clovneriile acestui burghez ignorant și absorbit de sine jucat chiar de Garrel, care urlă de durere atunci cînd constată că fiul său i-a vîndut ceasurile de colecție, o satiră la fel de pasionantă a omului comod, care trăiește cu catastrofa deasupra capului, ca și acel foarte mediatizat Don’t Look Up. Aici, Garrel se folosește de marea sa abilitate – aceea de a-l juca pe muritorul tîmp, redus de cruzimea situației la a bîlbîi cîteva întrebări nevinovate ce nu așteaptă nici un răspuns – pentru a injecta o doză de burlesc între două reprize de conștientizare a pericolelor care pasc planeta.

Actorul Louis Garrel e marele atu al filmului. Cu fața sa de îndrăgostit nervalian, de om destinat suferinței, el conferă ca un însemn de noblețe personajului său, bramburind lucrurile cu voluptate (insul e ba complet decuplat de realitate, ba înduioșător în apucăturile sale materialiste, ba plin de el, ba tată și soț iubitor etc.) și blocînd orice catalogare fără echivoc. Aici e de găsit un merit de actor care știe să valseze cu hachițele și inconsecvențele personajului, în aceeași măsură în care e de găsit o inteligență de scenarist care știe că un personaj bun nu va respecta niciodată, pînă la capăt, cerințele ficțiunii. La croisade a fost unul dintre ultimele proiecte ale regretatului Jean-Claude Carrière: găsim, prin recursul la această fabulă a copiilor din lumea întreagă care au vîndut proprietăți de preț ale părinților cu scopul de a salva planeta pe cont propriu, un cunoscut amestec de bufonerie și experiment de laborator (versiune light, de vară) destinat să ne reveleze ceva important despre om.

Această revelație funcționează și în afara maimuțărelilor blînde ale personajului interpretat de Garrel, care e prins cu chiloții în vine atît pe planul căsniciei, cît și pe acela al relației cu fiul. Ea devine, pe alocuri, rodul unui efort semnificativ de mizanscenă. Ca în secvența cea mai interesantă a filmului, cînd tatăl iese pe străzile Parisului și descoperă un oraș gol și năucitor, în care semnale alarmiste privitoare la aerul poluat se amestecă cu profeții îndrugate de fanatici religioși, asta în timp ce fiul său dansează în sufragerie, animat de o transă greu de deslușit. Filmul atinge aici o sensibilitate justă – ca un fel de fotogenie a haosului contemporan, cînd peisajul social e tot mai bruiat – care în alte locuri îi scapă, pentru că e încă prea atașat de o idee a ordinii și a coerenței de odinioară. Prefer acel moment de iluminare confuză, în ciuda senzației că pare inclus acolo fără temeiuri solide, pentru că tranșează clar, prin fibra sa documentară, cu tot universul ermetic-ficțional de pînă atunci (trei actori, un apartament) – dar și pentru că răspunde unor imperative mai puțin clare, ținînd mai degrabă de o intuiție, un fior de montaj.

La croisade marchează și deschiderea cinema-ului lui Garrel către mize care depășesc intimitatea de cuplu imediată care l-a preocupat la începuturi (Petit tailleur, 2010; Les deux amis, 2015), sub influența filmelor puternice ale tatălui său, miticul Philippe Garrel. Fiul s-a distanțat în timp de acea gravitate ușor epigonică (imagine alb-negru, sentimente abisale) pentru a descoperi o tonalitate mai farsoare și mai ancorată, cu bune și cu rele, în provocările contemporanului. Ce-mi place la un film precum La croisade este construcția sa provizorie, asemenea unui teren de joacă în care se testează mici experiențe – vezi plăcerea procurată de secvențele reușite, în care un balet stîngaci de priviri (Laetitia Casta interpretează rolul mamei), o tăietură anapoda sau un zoom neașteptat introduc o briză de aer și de viață într-o poveste corsetată. La Garrel, adevărat și fals dau tot adevărat, grație acestei încrederi un pic naive în puterile cinema-ului, aptă să sublimeze și cel mai mic proiect. O încredere relativ vetustă, care astăzi, într-o lume populată de autori cinici, este tot mai prețioasă.

La croisade rulează în cinematografe din 12 august.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

roman cutremur bangkok jpg
Cum a trăit un român cutremurul de 7,7 magnitudine din Bangkok: „Erau zeci, sute de pantofi, ale celor care...”
Vineri, 28 martie, 2025, un cutremur extrem de puternic, cu magnitudine de 7,7, s-a produs în Myanmar, fiind resimţit până în China și Thailanda. Zguduituri puternice au provocat panică la Bangkok. Bilanțul deceselor a depășit 1600 și ar putea crește. Mulți dintre cei peste 3400 de răniți sunt în st
disfunctie erectila jpg
Disfuncţia erectilă, mai frecventă la bărbaţii cu această boală. Medicul explică
Diabetul poate provoca diverse probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni oculare, leziuni ale nervilor și probleme cardiace. Este bine să ştii că diabetul necontrolat poate influența și viața sexuală.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Comisar șef de poliție, săltat de DIICOT după ce și-ar fi pus casa la dispoziția traficanților de droguri. A fost dus în arest
Caz incredibil în Timișoara. Un comisar șef de poliție a fost reținut pentru 24 de ore, după ce și-ar fi pus casa la dispoziția traficanților de droguri
Mers pe jos plimbare FOTO Shutterstock jpg
Adio 10.000 de pași: cât timp ar trebui să mergeți pe jos într-o zi pentru a reduce riscul de atac de cord
Mersul pe jos este unul dintre cele mai benefice exerciții disponibile. Dincolo de pierderea în greutate și creșterea rezistenței, este un obicei care îmbunătățește articulațiile, reduce stresul și chiar diferite tipuri de afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă.
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
Înmormântarea Regelui Charles al III-lea, planificată. Ce presupune operațiunea „Menai Bridge”
După ce Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer pancreatic și medicii i-au spus că ar mai avea doar doi ani de trăit, planurile pentru înmormântarea lui au trebuit actualizate, iar Palatul Buckingham a făcut deja pregătirile necesare.
lansare platforma reintregirii nationale FOTO Valentin Dolganiuc / Facebook
O nouă platformă unionistă peste Prut. „Republica Moldova nu are un temei naţional"
La Chişinău a fost lansată Platforma Reîntregirii Naţionale, care îşi propune să conjuge eforturile intelectualilor din Republica Moldova pentru valorificarea românismului în Basarabia.
Thailanda foto pexels jpg
Paradisul bogaţilor! Tot mai mulți români își cumpără case la prețuri mici în acest loc „secret”: „Dobânda la bancă e 0,92%”
Imobilele devin tot mai costisitoare în România, dar asta nu îi împiedică pe bogați să-și ridice proprietăți pe care și miliardarii sau familiile nobiliare din Vestul Europei le-ar invidia. În ultima perioadă. tot mai mulți români se îndreaptă spre alte destinații, descoperind recent locuri paradisi
70a2562c e072 4145 a62e 88ec2b50a76f 780x389 jpg
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar și extrem de valoros
Mina de la Baia de Fier, din județul Gorj, unde se află cel mai mare zăcământ de grafit din Europa, va fi redeschisă cu fonduri europene. Mina se află în ruină și fost închisă pentru că nu era profitabilă.
Vlad Filat FOTO Facebook com jpeg
Afacerile unui fost premier basarabean, executate în România. Ce „lovituri” a dat la noi în țară și cum a reușit să-și păstreze bunurile
Tribunalul Iași a admis o cerere a Ministerului de Justiție din Republica Moldova și a confiscat părțile sociale ale unei firme deținută în Iași de fostul premier basarabean Vlad Filat. Acestea au trecut în proprietatea statului moldovean.