Într-un sat din Valea Mureșului

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Într un sat din Valea Mureșului jpeg

ÔŚĆ O lacrim─â de fat─â (Rom├ónia, 1980), de Iosif Demian.

Iat─â-m─â croindu-mi din nou drum prin h─â╚Ťi╚Öul de afi╚Öe p├«r├«itoare, cu pac-pac ╚Öi creaturi din alte lumi pe care ni le bag─â ├«n ochi Netflix. Pur masochism, credeam ÔÇô dar nu mic─â mi-a fost mirarea s─â dau peste filmul O lacrim─â de fat─â al lui Iosif Demian, ╚Öi ├«nc─â la o calitate mult mai bun─â fa╚Ť─â de celelalte versiuni de pe Net! Pe poster ÔÇô capul sobru al lui Dorel Vi╚Öan scrut├«nd ÔÇ×lejer superiorÔÇŁ, cu g├«ndul la afacerea dubioas─â pe care a fost ├«ns─ârcinat s─â o deslu╚Öeasc─â ├«ntr-un sat din Transilvania. Bizar: nici o petard─â nu explodeaz─â ├«n fundal, nici un mu╚Öchiulos ├«narmat p├«n─â-n din╚Ťi nu fur─â prim-planul, nici o muzic─â dement─â nu ne asurze╚Öte ÔÇô pur ╚Öi simplu fiindc─â filmul e f─âr─â muzic─â. Sau altfel spus: o capodoper─â pre-decembrist─â ╚Ťin├«nd piept potopului sonor-vizual orchestrat de Netflix pentru a-╚Ťi sp─âla min╚Ťile. Imposibil de ratat o a╚Öa ├«nt├«lnire.

O lacrim─â de fat─â ├«ncepe cu c├«teva cadre filmate din cabina unui ARO ÔÇô un mili╚Ťian pe biciclet─â arat─â calea ├«n timp ce ├«naint─âm cu greu pe uli╚Ťe ├«nnoroite, printre livezi, c─âpi╚Ťe de f├«n ╚Öi c─âru╚Ťe ├«nc─ârcate. Satul din film se termin─â pe o coam─â deasupra Mure╚Öului; un tren huruie ├«n zare. Un tovar─â╚Ö din ma╚Öin─â ├«╚Öi exprim─â regretul c─â, prin toate locurile frumoase pe unde a c─âl─âtorit, n-a avut ╚Öi el un aparat de filmat ÔÇ×s─â trag─â c├«teva secven╚ŤeÔÇŁ. Iosif Demian ÔÇô acest Abbas Kiarostami al satului rom├ónesc ÔÇô ne face aici cu ochiul, ├«ns─â filmul nu este deloc despre cadre frumoase. Dimpotriv─â, Demian cultiv─â un stil dezorientant, plin de t─âieturi ╚Öi buc─â╚Ťi lips─â, ├«n care fr├«nturile de informa╚Ťie adunate de Vi╚Öan ╚Öi de echipa lui de la s─âteni se oglindesc ├«n imagini ÔÇ×complet decadrate, f─âr─â armonie ╚Öi f─âr─â compozi╚ŤieÔÇŁ, cum le descrie chiar regizorul ├«ntr-un volum recent intitulat Iosif Demian. Note de autor. Echipa vine ├«nso╚Ťit─â de un operator care ├«nregistreaz─â tot ÔÇô dar footage-ul rezultat, marcat cu o ÔÇ×cruceÔÇŁ ├«n film, mai r─âu tulbur─â apele: s├«nt ├«nregistr─âri care se bag─â ├«n sufletul oamenilor, smulg├«nd cuvinte cu orice pre╚Ť, trec├«nd brusc de la unul la altul, ├«n c─âutarea ÔÇ×ac╚ŤiuniiÔÇŁ. C├«nd una dintre camere ne arat─â lucrurile fragmentat, ├«ntr-un col╚Ť de cadru, cealalt─â ni le arat─â prea de la distan╚Ť─â ÔÇô ╚Öi viceversa.

Echipa trimis─â de la centru are de elucidat moartea suspect─â a unei fete pescuite din r├«ul Mure╚Ö. Vi╚Öan ╚Öi compania pun ├«ntreb─âri insistente ├«n toate direc╚Ťiile, descoperind o faun─â splendid─â: un ├«nv─â╚Ť─âtor pedant, cu o magazie plin─â de fructe ╚Öi borcane ├«n care inventariaz─â tipuri de p─âm├«nt; un ins afemeiat care ├«ndrug─â verzi ╚Öi uscate (Horia Baciu ├«ntr-o verv─â de nedescris); sau un tataie exilat ├«n afara localit─â╚Ťii, care tr─âie╚Öte ├«ntr-o cocioab─â, sup─ârat pe tot satul (Anton Aftenie, care ├«n Baloane de curcubeu va fi Wili Paradis). Un mare regionalist capabil s─â extrag─â poezie rural─â ╚Öi din piatr─â seac─â, Demian ├«╚Öi construie╚Öte filmul mai pu╚Ťin ca pe un milicier ├«n care st─âm cu sufletul la gur─â ├«ntreb├«ndu-ne ÔÇ×Care-i vinovatul?ÔÇŁ, ╚Öi mai mult ca o excursie pe teren ├«n compania unor figuri pitore╚Öti, tratate f─âr─â condescenden╚Ť─â. Prospe╚Ťimea acestui film ├«n 2020 vine tocmai din aceast─â aten╚Ťie documentar─â acordat─â felului ├«n care oamenii obi╚Önui╚Ťi se comport─â odat─â ce li se v├«r─â o camer─â ├«n nas ÔÇô cu toate ticurile, manierismele ╚Öi hachi╚Ťele lor. ├Äntr-o scen─â savuroas─â, trezit cu echipa de investiga╚Ťie ├«n gospod─ârie, un personaj se vede obligat s─â r─âspund─â la ├«ntreb─âri ├«n timp ce spuma de ras i se usuc─â pe fa╚Ť─â ÔÇô iar c├«nd biata lui nevast─â se ├«nt├«mpl─â s─â treac─â prin apropiere cu un lighean, omul nervos ├«i smulge ligheanul din m├«ini ╚Öi ├«l arunc─â c├«t colo.

O lacrim─â de fat─â e plin de astfel de momente spontane, ├«n care via╚Ťa nescenarizat─â pare s─â dea pe-afar─â, tension├«nd schema imuabil─â a unui film de gen. De aceea, nimic mai straniu dec├«t a aprecia ├«n acest film dimensiunea alegoric─â ÔÇô precum Laura Dumitrescu ├«n Note de autor ÔÇô c├«nd for╚Ťa filmului st─â tocmai ├«n detaliile concrete, brute, plus vrais que nature, care ne parvin intacte dintr-o comunitate de alt─âdat─â. Sporind confuzia ╚Öi textura pseudo-documentar─â a materialului, Demian recurge la un mix de actori profesioni╚Öti ╚Öi amatori din partea locului. ├Än volumul men╚Ťionat, regizorul poveste╚Öte cum, pentru a-i bramburi pe s─âteni, a ├«nscenat ├«n prealabil ÔÇ×crimaÔÇŁ pe malul Mure╚Öului, cu toate detaliile necesare, apoi a l─âsat evenimentele s─â fermenteze ├«n mintea oamenilor.

Un reprezentant al modernismului t├«rziu, Demian ne serve╚Öte, simultan, o urm─ârire cu ARO pe drumuri desfundate ╚Öi o reflec╚Ťie asupra mediilor ÔÇô de la reportaj la fic╚Ťiune. ├Än acest film noir deturnat, toate lucrurile tind s─â se amestece ÔÇô doar Vi╚Öan, dotat cu o clarviziune aproape jamesbondian─â, r─âm├«n├«nd capabil s─â despart─â apele. C─âut├«nd s─â rezolve o crim─â, echipa descoper─â o mini-conspira╚Ťie de CAP, ├«n care p─âm├«ntul declarat ╚Öi p─âm├«ntul real existent nu coincid (versantul comic al acestei pove╚Öti se g─âse╚Öte ├«n Baloane de curcubeu). Este Ana Draga, fata ucis─â, un fel de whistleblower care lupt─â ├«mpotriva mi╚Öma╚Öurilor de la Cooperativ─â? Debloc├«nd mai multe fronturi, Vi╚Öan ÔÇô ca ╚Öi filmul ÔÇô pare s─â ne spun─â c─â, oricum ar fi, ├«nc─â n-am ├«n╚Ťeles nimic: ar mai fi nevoie de o vizionare, ╚Öi-apoi de ├«nc─â una.

O lacrim─â de fat─â este disponibil pe Netflix.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.