Într-un sat din Valea Mureșului

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Într un sat din Valea Mureșului jpeg

● O lacrimă de fată (România, 1980), de Iosif Demian.

Iată-mă croindu-mi din nou drum prin hățișul de afișe pîrîitoare, cu pac-pac și creaturi din alte lumi pe care ni le bagă în ochi Netflix. Pur masochism, credeam – dar nu mică mi-a fost mirarea să dau peste filmul O lacrimă de fată al lui Iosif Demian, și încă la o calitate mult mai bună față de celelalte versiuni de pe Net! Pe poster – capul sobru al lui Dorel Vișan scrutînd „lejer superior”, cu gîndul la afacerea dubioasă pe care a fost însărcinat să o deslușească într-un sat din Transilvania. Bizar: nici o petardă nu explodează în fundal, nici un mușchiulos înarmat pînă-n dinți nu fură prim-planul, nici o muzică dementă nu ne asurzește – pur și simplu fiindcă filmul e fără muzică. Sau altfel spus: o capodoperă pre-decembristă ținînd piept potopului sonor-vizual orchestrat de Netflix pentru a-ți spăla mințile. Imposibil de ratat o așa întîlnire.

O lacrimă de fată începe cu cîteva cadre filmate din cabina unui ARO – un milițian pe bicicletă arată calea în timp ce înaintăm cu greu pe ulițe înnoroite, printre livezi, căpițe de fîn și căruțe încărcate. Satul din film se termină pe o coamă deasupra Mureșului; un tren huruie în zare. Un tovarăș din mașină își exprimă regretul că, prin toate locurile frumoase pe unde a călătorit, n-a avut și el un aparat de filmat „să tragă cîteva secvențe”. Iosif Demian – acest Abbas Kiarostami al satului românesc – ne face aici cu ochiul, însă filmul nu este deloc despre cadre frumoase. Dimpotrivă, Demian cultivă un stil dezorientant, plin de tăieturi și bucăți lipsă, în care frînturile de informație adunate de Vișan și de echipa lui de la săteni se oglindesc în imagini „complet decadrate, fără armonie și fără compoziție”, cum le descrie chiar regizorul într-un volum recent intitulat Iosif Demian. Note de autor. Echipa vine însoțită de un operator care înregistrează tot – dar footage-ul rezultat, marcat cu o „cruce” în film, mai rău tulbură apele: sînt înregistrări care se bagă în sufletul oamenilor, smulgînd cuvinte cu orice preț, trecînd brusc de la unul la altul, în căutarea „acțiunii”. Cînd una dintre camere ne arată lucrurile fragmentat, într-un colț de cadru, cealaltă ni le arată prea de la distanță – și viceversa.

Echipa trimisă de la centru are de elucidat moartea suspectă a unei fete pescuite din rîul Mureș. Vișan și compania pun întrebări insistente în toate direcțiile, descoperind o faună splendidă: un învățător pedant, cu o magazie plină de fructe și borcane în care inventariază tipuri de pămînt; un ins afemeiat care îndrugă verzi și uscate (Horia Baciu într-o vervă de nedescris); sau un tataie exilat în afara localității, care trăiește într-o cocioabă, supărat pe tot satul (Anton Aftenie, care în Baloane de curcubeu va fi Wili Paradis). Un mare regionalist capabil să extragă poezie rurală și din piatră seacă, Demian își construiește filmul mai puțin ca pe un milicier în care stăm cu sufletul la gură întrebîndu-ne „Care-i vinovatul?”, și mai mult ca o excursie pe teren în compania unor figuri pitorești, tratate fără condescendență. Prospețimea acestui film în 2020 vine tocmai din această atenție documentară acordată felului în care oamenii obișnuiți se comportă odată ce li se vîră o cameră în nas – cu toate ticurile, manierismele și hachițele lor. Într-o scenă savuroasă, trezit cu echipa de investigație în gospodărie, un personaj se vede obligat să răspundă la întrebări în timp ce spuma de ras i se usucă pe față – iar cînd biata lui nevastă se întîmplă să treacă prin apropiere cu un lighean, omul nervos îi smulge ligheanul din mîini și îl aruncă cît colo.

O lacrimă de fată e plin de astfel de momente spontane, în care viața nescenarizată pare să dea pe-afară, tensionînd schema imuabilă a unui film de gen. De aceea, nimic mai straniu decît a aprecia în acest film dimensiunea alegorică – precum Laura Dumitrescu în Note de autor – cînd forța filmului stă tocmai în detaliile concrete, brute, plus vrais que nature, care ne parvin intacte dintr-o comunitate de altădată. Sporind confuzia și textura pseudo-documentară a materialului, Demian recurge la un mix de actori profesioniști și amatori din partea locului. În volumul menționat, regizorul povestește cum, pentru a-i bramburi pe săteni, a înscenat în prealabil „crima” pe malul Mureșului, cu toate detaliile necesare, apoi a lăsat evenimentele să fermenteze în mintea oamenilor.

Un reprezentant al modernismului tîrziu, Demian ne servește, simultan, o urmărire cu ARO pe drumuri desfundate și o reflecție asupra mediilor – de la reportaj la ficțiune. În acest film noir deturnat, toate lucrurile tind să se amestece – doar Vișan, dotat cu o clarviziune aproape jamesbondiană, rămînînd capabil să despartă apele. Căutînd să rezolve o crimă, echipa descoperă o mini-conspirație de CAP, în care pămîntul declarat și pămîntul real existent nu coincid (versantul comic al acestei povești se găsește în Baloane de curcubeu). Este Ana Draga, fata ucisă, un fel de whistleblower care luptă împotriva mișmașurilor de la Cooperativă? Deblocînd mai multe fronturi, Vișan – ca și filmul – pare să ne spună că, oricum ar fi, încă n-am înțeles nimic: ar mai fi nevoie de o vizionare, și-apoi de încă una.

O lacrimă de fată este disponibil pe Netflix.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria publică în UE a atins 81,6%. Cum se plasează România față de alte state
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2024, ponderea datoriei publice în PIB era în zona euro de 88,2% și de 81,6% în UE, procente neschimbate față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea 3.6 a fost resimțit miercuri, la ora 15:37:28 (ora locală a României), în Galați, informează INFP.
daciana sarbu mihai morar jpg
Daciana Sârbu s-a iubit cu Mihai Morar, acum 20 de ani, înainte de căsnicia cu Victor Ponta. Cum s-au cunoscut: „A fost o relație firească”
Victor Ponta și Daciana Sârbu au format timp de 19 ani cel mai mediatizat cuplu din lumea politică, însă, cei doi au ales, într-un final, după ce au apărut zvonuri despre despărțirea politicianului de soția sa încă din toamna anului trecut, să divorțeze. Ce mulți nu știu este faptul că, acum 20 de a
Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.