India Song

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
India Song jpeg

ÔŚĆ Sexy Durga (India, 2017), de Sanal Kumar Sasidharan.

Se ├«nt├«mpl─â tot mai rar ca ├«n raza de ac╚Ťiune a cronicarului de film s─â intre obiecte neidentificate. ÔÇ×N-am mai v─âzut a╚Öa cevaÔÇŁ ÔÇô iat─â un g├«nd care nu prea-i mai d─â t├«rcoale cronicarului chemat s─â ╚Ötampileze imagini care seam─ân─â cu alte imagini care seam─ân─â etc. Prea des ├«n ziua de azi, totul se petrece ca ╚Öi cum cinea╚Ötilor nu le-ar mai trece prin minte ideea simplisim─â de a ne ar─âta altceva, ceea ce nu face dec├«t s─â creasc─â miopia generalizat─â care m─âtur─â prin societate. Ei bine, Sexy Durga, filmul indian care a triumfat la Rotterdam acum trei ani, se av├«nt─â ├«ntr-acolo, oferindu-ne nu at├«t lucruri nemaiv─âzute, c├«t lucruri ╚Ötiute, dar care acum ne s├«nt ar─âtate altfel. De pild─â, ╚Ötim cu to╚Ťii cum arat─â un control de rutin─â ├«n trafic ╚Öi mai ╚Ötim ÔÇô fiindc─â ne plac filmele ÔÇô c─â ╚Öansele ca acesta s─â se termine cu bine s├«nt infime. Dar oare ╚Ötim cum arat─â un astfel de control pe o ╚Öosea indian─â slab circulat─â, la ora la care pe str─âzi pare s─â mai umble doar pegra societ─â╚Ťii, cu poli╚Ťi╚Ötii derap├«nd direct ├«ntr-un abuz ur├«t de putere? S-ar putea, dar probabilitatea e deja mai sc─âzut─â. O g─âselni╚Ť─â modest─â de genul ─âsta nu e suficient─â pentru a face un film mare ÔÇô dar e modul ideal de a ne scutura din letargia filmelor corporatiste, toate la fel, care ne asalteaz─â azi sub obl─âduirea gigan╚Ťilor de streaming.

Pariul unui astfel de film e cunoscut; orice cineast non-occidental ╚Öi l-a setat m─âcar o dat─â. Rezumat, ar putea suna a╚Öa: cum conciliezi o ac╚Ťiune modest─â, eventual concentrat─â ├«n timp ╚Öi spa╚Ťiu ÔÇô un drum de-o noapte, s─â zicem ÔÇô cu observa╚Ťia social─â p─âtrunz─âtoare, care s─â nu miroas─â a detaliu pus cu m├«na sau a e╚Öantion sociologic convenabil? Sanal Kumar Sasidharan reu╚Öe╚Öte doar pe jum─âtate, fiindc─â minimalismul de la firul ierbii pe care-l adopt─â s-ar putea s─â se autofaulteze. S─â m─â explic. Exist─â dou─â femei pe nume Durga ├«n acest film. Una este o zeitate celebrat─â ├«n secven╚Ťe stranii care deschid ╚Öi ├«nchid filmul, smulse din mijlocul unei mul╚Ťimi implicate ├«ntr-o s─ârb─âtoare stradal─â ├«n care nu e clar c├«t la sut─â e bucurie colectiv─â ╚Öi c├«t delir. Fibra documentar─â a filmului ne arat─â aici, ├«n planuri aproape subiective, de parc─â ar ╚Ťine locul privirii cuiva, tot soiul de ritualuri tulbur─âtoare, ├«n care b─ârba╚Ťi merg cu picioarele goale pe j─âratic sau se las─â ├«mpun╚Öi cu c├«rlige ╚Öi lega╚Ťi de acoperi╚Öul unui camion, pendul├«nd ├«n aer. A doua Durga este o t├«n─âr─â care se ├«nt├«lne╚Öte cu un b─ârbat pe o strad─â ├«ntunecoas─â, apoi face al─âturi de el autostopul, ├«n ceea ce aduce cu o fug─â de acas─â. Cei doi s├«nt prelua╚Ťi de ni╚Öte indivizi ├«ntr-un minibus, ╚Öi-astfel ├«ncepe o serie interminabil─â de ╚Öicane mai mult sau mai pu╚Ťin agresive, ├«n care cei doi p─âr─âsesc repetat dubi╚Ťa, merg o bucat─â de drum pe jos, apoi s├«nt iar ridica╚Ťi de aceia╚Öi oameni, din lips─â de alternativ─â.

Sexy Durga, v-a╚Ťi prins deja, nu e un caz simplu. L─âs├«ndu-se ├«n voia unei pove╚Öti ├«ncropite, improvizate, care-l men╚Ťine mereu pe linia fragil─â a unui ÔÇ×totul e posibilÔÇŁ, filmul pare decis s─â nu fac─â nici un joc ÔÇô nici pe-al celor care ╚Öi-ar dori o curs─â nebun─â p├«n─â la cap─âtul nop╚Ťii, ├«n care lucrurile o iau complet razna, nici pe-al celor care anticipeaz─â o dezintegrare lent─â p├«n─â spre horror pur de atmosfer─â, ├«n genul unui Kinatay (Brillante Mendoza, 2009). Pe de-o parte, lucrurile s├«nt prea sincopate: tocmai c├«nd dau impresia c─â se angajeaz─â pe un drum f─âr─â ├«ntoarcere se ╚Öi opresc. Pe de alt─â parte, nu e niciodat─â clar ce-i cu oamenii din dub─â: ar fi dispu╚Öi s─â mearg─â p├«n─â la ultimele consecin╚Ťe? C├«nd femeia implor─â s─â fie l─âsa╚Ťi s─â coboare, un personaj ├«ntreab─â revoltat: ÔÇ×Dar ce, te-am r─ânit cumva p├«n─â acum?ÔÇŁ, iar ├«n replica sa, care merge dincolo de orice interpretare, st─â ag─â╚Ťat tot jocul pervers al acestor punga╚Öi. E de apreciat dezinvoltura acestui regizor, care nu simte c─â are de dat socoteal─â nara╚Ťiunii edificatoare. C├«nd prietenul Durg─âi g─âse╚Öte un fel de macet─â ├«n portbagajul dubei, ne-am a╚Ötepta ca p├«n─â la final ÔÇô Cehov oblige ÔÇô s─â o ╚Öi vedem ├«mpl├«ntat─â ├«n carnea vreunuia dintre tipi. Dar nici vorb─â de a╚Öa ceva. La fel cum e de apreciat lucr─âtura cu camera, care intr─â ├«n habitaclu ╚Öi iese afar─â ├«n pa╚Öi de dans, iar uneori ob╚Ťine fulguran╚Ťa gra╚Ťiei ÔÇô ca ├«n acel cadru ├«n care aparatul execut─â o piruet─â, d├«nd la iveal─â o ╚Öosea goal─â ╚Öi o noapte neagr─â, apoi dintr-odat─â apare trenul pe care cuplul trebuia s─â ├«l prind─â, totul f─âr─â t─âietur─â.

Astea fiind zise, e ca ╚Öi cum Sanal Kumar Sasidharan ne-ar fi servit un preparat ultrarafinat ╚Öi ├«ndr─âzne╚Ť, dar care ├«n momentul ├«mbuc─âturii perfecte, care s─â culeag─â din tot ce avem pe farfurie, are de pierdut tocmai la gust. Pe buc─â╚Ťi, filmul e admirabil. Luat ├«mpreun─â ÔÇô nu tocmai, fiindc─â arat─â mai mult ca un exerci╚Ťiu de stil foarte ├«ndem├«natic, f─âr─â ├«ns─â o real─â ad├«ncime sau justificare a asocia╚Ťiilor pe care ni le solicit─â. Cu realismul timpilor lungi ╚Öi al microgesturilor diminuat de un metaforism cam academic, Sexy Durga se opre╚Öte, la fel ca protagoni╚Ötii s─âi prin╚Öi ├«ntr-o bucl─â infernal─â, undeva ├«n mijlocul drumului.

Sexy Durga este disponibil pe MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.