Imigrantul zbur─âtor

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie ÔÇô 4 iulie 2018
Imigrantul zbur─âtor jpeg

ÔŚĆ Jupiter holdja / JupiterÔÇÖs Moon (Ungaria-Germania-Fran╚Ťa, 2017), de Korn├ęl Mundrucz├│. 

├Än cel mai recent film al s─âu, regizorul Korn├ęl Mundrucz├│ abordeaz─â subiectul crizei contemporane a migran╚Ťilor. Este poate cea mai direct─â tratare a acestei teme propus─â de o fic╚Ťiune cinematografic─â, ├«ntr-un an (2017) ├«n care chestiunea imigra╚Ťiei s-a aflat pe toate buzele, fiind atins─â ╚Öi de alte figuri proeminente ale cinema-ului european de art─â, precum Michael Haneke sau Fatih Akin. Preocuparea celor doi era ├«ns─â mai mult tangen╚Ťial─â, ca un semn de ├«ntrebare obsedant, aflat totu╚Öi ├«n subtext, umbrit de alte fire narative mai importante; ├«n schimb, Mundrucz├│ deap─ân─â chiar ├«n prim-plan povestea unui imigrant sirian care, dup─â ce este ├«mpu╚Öcat, descoper─â c─â poate s─â zboare.

Pentru aceast─â fabul─â pe marginea ac-tualit─â╚Ťii, regizorul a imprimat filmului s─âu mult din atitudinea anti-i-mi-gra-╚Ťio-nist─â ╚Öi ad├«nc na╚Ťionalist─â a Guvernului Viktor Orb├ín. Nu e prima oar─â c├«nd Mundrucz├│ trage cu ochiul ├«n agenda politic─â a prim-ministrului maghiar: ├«n Feh├ęr Isten / White God, din 2014, cineastul exploata o decizie a cabinetului Orb├ín privitoare la impozitarea diferen╚Ťiat─â a c├«inilor, ├«n func╚Ťie de ras─â ÔÇô corciturile urm├«nd s─â coste mai mult dec├«t c├«inii de ras─â maghiar─â purs├«nge. Mundrucz├│ conferea acelui film o alur─â de povestioar─â a lui Col╚Ť Alb, reactualizat─â: o corcitur─â bun─â ╚Öi bl├«nd─â este separat─â de t├«n─âra sa st─âp├«n─â ╚Öi trebuie s─â suporte abuzurile oamenilor cu suflet r─âu, care transform─â animalul ├«ntr-o bestie ├«nsetat─â de s├«nge; pe parcurs, lucrurile se inverseaz─â ╚Öi iau forma unui revenge movie, ├«n care o hoard─â de c├«teva sute de c├«ini terorizeaz─â locuitorii Budapestei. ├Äns─â paralela cu Jupiter holdja nu se opre╚Öte doar la nivelul genezei filmului. O fi ac╚Ťion├«nd Mundrucz├│ ca un cineast politic atent la starea na╚Ťiei (c├«inii pe post de oprima╚Ťi care ├«n final ├«╚Öi iau revan╚Öa asupra tiranului), dar asta nu ├«nseamn─â c─â e complet dezinteresat de form─â: at├«t filmul precedent, c├«t ╚Öi acesta se ├«ntemeiaz─â pe un cocktail de genuri cinematografice, ├«n care interesul central ÔÇô un fel de cirea╚Ö─â de pe tort ÔÇô pare s─â fie acordat SF-ului. E probabil o ├«ncercare de a mai dilua din tema ap─âs─âtoare, c─âci actualitatea, ├«n Jupiter holdja, se invit─â ├«n cadru cu tot ce are mai ur├«t: autorit─â╚Ťi care trag orbe╚Öte ├«n refugia╚Ťi, atentate la metrou, un ora╚Ö sub stare de asediu ├«n care cerul e br─âzdat de elicoptere amenin╚Ť─âtoare. Dincolo de asta, tenta╚Ťia psihologizant─â a filmului e pur conven╚Ťional─â: t├«n─ârul imigrant e luat ├«n primire de un doctor pus pe linie moart─â, jucat de Merab Ninidze, care este decis s─â fac─â profit de pe urma abilit─â╚Ťii celui dint├«i de a levita. Astfel, doctorul ├«l prezint─â ca pe un ├«nger unei na╚Ťiuni debusolate, dar avide de minuni, fie ele contraf─âcute. Reg─âsim aici aceea╚Öi preocupare a lui Mundrucz├│ pentru studiul p─âr╚Ťii ├«ntunecoase a naturii umane, mereu gata s─â perverteasc─â ╚Öi s─â exploateze ├«n folosul propriu; singurul personaj pozitiv este refugiatul inocent, pierdut printre oameni f─âr─â scrupule. Pilda filmului, care vine mai ales pe cale alegoric─â, pare s─â spun─â c─â p├«n─â ╚Öi cei care pretind a fi protectorii t─âi dovedesc c─â au un miez de t├«lhar. ╚śi tot ├«n firea unei astfel de pelicule ÔÇ×cu cheieÔÇť e ╚Öi faptul c─â, spre final, t├«lharul se va ├«ndrepta, va con╚Ötientiza gre╚Öeala.

Mundrucz├│ nu ascunde faptul c─â filmul e c├«t se poate de demonstrativ: chiar ╚Öi titlul s─âu face referire la satelitul planetei Jupiter, Europa. Dac─â ├«ns─â chiar ├«╚Öi propune s─â gloseze pe marginea unei st─âri de fapt generale (afluxul imigran╚Ťilor ├«ntr-o lume care nu e dornic─â s─â-i primeasc─â) ╚Öi, eventual, s─â denun╚Ťe obtuzitatea ╚Öi apuc─âturile na╚Ťionaliste ale Europei, atunci cred c─â mijloacele filmului s├«nt problematice. Rezultatul, de╚Öi se dore╚Öte a fi empatic, este la fel de cinic ca tentativele unor Haneke, Ruben ├ľstlund sau Yorgos Lanthimos, regizori ├«n vog─â ai a╚Öa-zisului cinema de art─â european. O cale ├«n r─âsp─âr cu tipul de cinema arogant practicat de cei de mai sus, ╚Öi care prezint─â o solu╚Ťie umanist─â, reu╚Öind ├«n acela╚Öi timp s─â arboreze o estetic─â delicat─â, este filmul La Villa, al cineastului angajat Robert Gu├ędiguian: acolo, o familie dezbinat─â se une╚Öte gra╚Ťie unor refugia╚Ťi. Mundrucz├│ pare totu╚Öi s─â aib─â o concep╚Ťie destul de ├«ngust─â despre ce ├«nseamn─â ÔÇ×cinema de art─âÔÇť, dovad─â fiind uzul aparent aleatoriu al planurilor -lungi, alt─â constant─â a cinema-ului chirurgical practicat de Haneke & Co. F─âr─â s─â aib─â r─âceala celor din urm─â, Jupiter holdja nu are nici virtuozitate a mizanscenei, de╚Öi vine dintr-o cultur─â cinematografic─â care a stat bine chiar ╚Öi ├«n ultimii ani: realismului cariat practicat de Mundrucz├│ ├«i prefer ├«ns─â onirismul din On Body and Soul, al lui Ildik├│ Enyedi, ╚Öi mai ales imersiunea frenetic─â din Son of Saul, de L├íszl├│ Nemes.

QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.