Ghid de orientare la TIFF 2018

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Ghid de orientare la TIFF 2018 jpeg

În perioada 25 mai – 3 iunie va avea loc la Cluj cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. L-am invitat pe Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF-ului, să ne facă un ghid de festival. 

Clujul nu e atît de mare ca să te poți rătăci ușor prin el dacă n-ai o hartă la îndemînă, dar TIFF-ul, cu evenimentele și proiecțiile lui suprapuse cu tot, îți poate da bătăi de cap serioase. Iată un ghid practic de orientare prin programul bifurcat al celei de-a 17 a ediții, dacă vrei să fii, pe cît posibil, la locul potrivit.

Competiția internațională nu mai are nevoie de nici o prezentare. Aici, proiecțiile sînt, de regulă, sold-out. Cu cît îți iei bilet mai din timp, cu atît mai bine – mai ales dacă vrei să fii primul din România care vede cele două filme autohtone candidate la Trofeul Transilvania: Nu mă atinge-mă al Adinei Pintilie și Charleston al lui Andrei Crețulescu. Două debuturi temerare, care merg în răspăr cu estetica longevivă a filmelor Noului Val.

Cele 21 de titluri premiate sau cu pedigree din „Supernova“ se recomandă singure – acum depinde ce cauți. Israelianul Nuntă postmortem e fix ce promite din titlu – și e una dintre cele mai țicnite idei de film de la TIFF. Emoționant, surprinzător, hilar, ba chiar nițel almodóvarian. Fluviul negru e un policier noir franțuzesc, satisfăcător de alambicat, dar dincolo de reușita lui ca producție de gen, e unul dintre cele mai deștepte filme recente despre puterea literaturii. Adepții lui Raymond Carver ar face bine să nu rateze nemțescul Printre rafturi, iar cei care duc lipsa unui whodunnit à la Agatha Christie pot jubila la argentinianul Cine iubește și lasă. Hipsterilor le-am rezervat un film în două personaje care vorbesc vrute și nevrute despre viață, dragoste, politică, sex, război, sinucidere, adicție, consumism etc. tocmai pentru a evita conversația despre subiecte mai intime: 303 e un veritabil Before Sunrise pentru generația Y, care mă tem că nu prea merge la cinema și preferă năzdrăvăniile high-tech din secțiunea „InfiniTIFF“… Și tot așa; cîte gusturi, atîtea filme.

Secțiunea tematică – „A fi sau a nu fi politic corect?“ – e îndeajuns de explicită pentru a-și găsi publicul ei, care va respira ușurat că astfel de filme curajoase încă se mai fac astăzi, într-o perioadă marcată de activisme derapate și de extremele cosmetizante la care a ajuns corectitudinea politică. Trip cu Keta (Mexic) și În căutarea nevrotică a serenității (Brazilia) sînt două trip-uri irezistibil de obraznice și care trebuie luate ca atare, altminteri, vorba lui Mel Brooks, „comedia o să moară din cauza corectitudinii politice“. Și tot la acest capitol e de văzut cum se va raporta mișcarea #metoo la cruzimile eroinei din danezul Vacanța, bomba de la Sundance din acest an, regizată, apropo, chiar de o femeie.

Tot provocatoare prin definiție, secțiunea „Fără limită“ întinde coarda la maximum cel puțin o dată, cu documentarul-șoc Caniba. Vă sfătuiesc să nu mîncați înainte. Deși nici cu norvegianul de la Berlin, U – 22 iulie, nu mi-e rușine, care dă cu tine de pămînt încă de la primele minute. Prin comparație, noua extravaganță cu vampiri a lui Sion Sono, Tokyo Vampire Hotel, inspirată de vizita cineastului nipon la TIFF și parțial filmată în Cluj și la salina din Turda, este delicios de drăgălașă. De văzut neapărat în decorul nocturn al Castelului Banffy de la Bonțida. Și tot prin comparație, filmele de groază și fantastice din „Umbre“ sînt de-a dreptul inofensive – deși nimic nu anunță apariția creaturii din brazilianul Bunele maniere. Pînă la jumătate, ai putea crede că ai de-a face cu o cronică socială și, eventual, o poveste de amor lesbian.

Cinefililor-vînători-de-autori, care probabil au pus deja ochii pe retrospectiva Ingmar Bergman și pe filmele restaurate digital din opera Martei Meszaros și a lui Istvan Szabo (invitați de onoare la TIFF 2018), le vînd un pont în secțiunea „3x3“: regretatul cineast israelian Assi Dayan, din păcate prea puțin cunoscut, și capodopera lui, Viața văzută de AGFA. Celor care încă mai cred în magia mersului la cinema le recomand un film cu și despre ei: se cheamă Ați văzut filmul meu? și e un colaj impresionant, montat la perfecție, din sute de titluri clasice în care protagonistă e sala de cinema. Și pentru că tot am deschis robinetul de nostalgie, aveți grijă să nu vă înecați în propriile lacrimi la Gară pentru doi, proiectat în Piața Unirii. Împușcați doi iepuri dintr-un foc: vedeți un film în aer liber alături de cîteva mii de oameni și călătoriți în timp în anii ’80, cînd filmele sovietice făceau legea în România, grație secțiunii „Amintiri din URSS“. Cu ultimele resurse de nostalgie puteți alege un titlu din grupajul de recuperări cinematografice „România 100“ și bifați lejer, în felul ăsta, aniversarea Centenarului Marii Uniri. Îl sărbătorim și noi cum putem, nu cu filmul despre mărețul eveniment pe care Sergiu Nicolaescu nu l-a făcut niciodată, ci cu populara comedie romantică optzecistă Fata Morgana sau cu primul rol în cinema al lui Horațiu Mălăele, din Muntele ascuns. Iar dacă totuși vi s-a aplecat de la atâtea festivisme conjuncturale și trîmbițări ale identității naționale pe anul ăsta, am antidotul perfect: documentarul Dacii liberi, realizat de Andrei și Monica Lăzurean-Gorgan, și ironia lui bine dozată.

De ceva vreme, bulgarii nu lipsesc din marile festivaluri internaționale, iar numărul de spectatori care consumă film autohton e dublu față de România – motiv pentru care merită să vedeți măcar un film din „Focus Bulgaria“. Eventual Destinații, care conține această replică antologică: „Bulgaria e o țară de optimiști. Toți pesimiștii și realiștii s-au cărat de mult din țară“. Acum înțelegem și noi de ce ne simțim mai bine pe litoralul lor, nu pe al nostru.

O nouă destinație pe harta TIFF-ului este spațiul H33, care va găzdui o serie de proiecții-performance ireverențioase din oferta excentricului festival praghez Shockproof, invitat special la această ediție. Vă promit că adevăratul spectacol nu va fi pe ecran, ci în sală – de neratat proiecția interactivă cu filmul-cult The Tingler.

Restul îl știți: documentare și expoziții dintre cele mai diverse, filme pentru copii și adolescenți, meniuri cine-culinare în secțiunea „Film Food“ (care se pare că sînt deja sold-out), diva care sfințește locul (în acest an, Fanny Ardant) și cine-concerte cu filme mute clasice și acompaniament live. Cu cît știți însă mai mult, cu atît plăcerea unei surprize e mai redusă – așa că vă propun să lăsați ghidul ăsta deoparte și să alegeți cu ochii închiși măcar un film din program. Poate că acela va fi primul lucru de care vă veți aminti de la TIFF 2018. 

Mihai Chirilov este directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Foto: cadru din Gară pentru doi

p 16 Draga tata jpg
Trei scrisori
Mulțumesc mult pentru scrisoarea care a ajuns aici în aceeași seară în care am ajuns și noi.
p 17 1 jpg
După revoluție
O epocă totuși distantă, în care gestul de a porni o cameră de filmat conținea adesea în miezul său promisiunea, între timp rătăcită, a unui mîine mai bun.
990 17 Biro coperta2 jpg
Manevre noi pentru vechi epigoni
Oricum, alternativele care să acopere acest cîmp liric/stilistic se împuținează.
p 23 1 jpg
Victor Brauner – Confesiune cu ocazia unei expoziții
Lucrările „decorative“ corespund „construcțiilor“ elogiate de Ilarie Voronca în textul publicat în paginile revistei 75 HP.
Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Rusoaică voluntar în Ucraina, dezvăluiri șocante. Femeile din unitatea sa, folosite ca sclave sexuale
Un militar rus detașat în Ucraina a declarat că ofițeri de rang înalt au folosit femeile medic din propria armată ca sclave sexuale și le-au pedepsit pe cele care nu cooperau.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.