Fotbal ┼či filozofie

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Fotbal ┼či filozofie jpeg

ÔŚĆ Fotbal infinit (Rom├ónia, 2018), de Corneliu Porumboiu.

Destul de numero╚Öi au fost comentatorii care, la apari╚Ťia documentarului Al doilea joc (2014), regizat de Corneliu Porumboiu, i-au subliniat pertinent neajunsurile. Pentru acel film, cineastul a suprapus imaginile de arhiv─â ale unui meci Steaua-Dinamo din 1988, arbitrat de tat─âl Adrian Porumboiu, ╚Öi o discu╚Ťie cu acesta, ocazionat─â de ├«ns─â╚Öi vizionarea partidei. Rezultatul, a╚Öa cum remarca Andrei State ├«n contribu╚Ťia sa la volumul colectiv Politicile filmului, se preta mai cur├«nd expozi╚Ťiilor de art─â contemporan─â, unde ar fi putut rula fragmentar ╚Öi ├«n bucl─â, dec├«t s─âlii de cinema; ceea ce lipsea filmului era un ÔÇ×c├«rligÔÇť relevant care s─â antreneze spectatorul spre vizionarea sa integral─â. Experimentul cinematografic propunea totu╚Öi un discurs in nuce referitor la ontologia fotbalului, punctat mai ales de afirma╚Ťiile lui Porumboiu-tat─âl: ├«n viziunea sa, jocul de fotbal poate fi consumat de public exclusiv ├«n prezent, nemaiprezent├«nd vreun interes retrospectiv (de unde ╚Öi lipsa de sens a demersului regizoral).

Dup─â o fic╚Ťiune nu tocmai ofertant─â (Comoara, 2015), Porumboiu se ├«ntoarce ├«n zona documentarului, exploat├«nd acela╚Öi univers tematic, dar nu ╚Öi aceea╚Öi direc╚Ťie. Nu ideea de fotbal-ca-marf─â-expozabil─â primeaz─â ├«n Fotbal infinit, ci dezv─âluirea unei noi gramatici a jocului: ÔÇ×Se poate juca fotbal dup─â alte reguli?ÔÇť Documentarul ├«l urm─âre╚Öte pe Lauren╚Ťiu Ginghin─â, cunoscut din copil─ârie al regizorului, care ╚Öi-a propus s─â revolu╚Ťioneze principiile fotbalului. Planul s─âu are ├«n vedere cre╚Öterea vitezei mingii prin sc─âderea vitezei juc─âtorilor, ╚Ťintui╚Ťi acum ├«n zone ale terenului strict delimitate. Sigur c─â, venind din partea lui Corneliu Porumboiu, chiar ╚Öi un film care vorbe╚Öte explicit despre fotbal nu poate sc─âpa b─ânuielii de autoreferen╚Ťialitate. ├Än Poli╚Ťist, adjectiv ╚Öi C├«nd se las─â seara peste Bucure╚Öti sau Metabolism, regizorul insera cu fine╚Ťe un ├«ntreg arsenal metacinematografic, apt s─â chestioneze raportul ambiguu ├«ntre╚Ťinut de Film cu realitatea ╚Öi s─â denun╚Ťe iluzia cinema-ului care pare s─â se substituie vie╚Ťii. Aceast─â cheie conceptual─â, a filmului-├«n-film, ├«╚Öi g─âse╚Öte ecouri ╚Öi ├«n Fotbal infinit. Poate cele mai interesante (din acest punct de vedere) scene descriu fascina╚Ťia cineastului pentru imagine: de exemplu, aflat ├«n casa lui Lauren╚Ťiu, regizorul d─â peste o fotografie de la propria nunt─â, pe care o analizeaz─â transfigurat. Trebuie ad─âugat ╚Öi faptul c─â Porumboiu s-a ├«ntors pentru acest film ├«n locurile natale, unde cu siguran╚Ť─â c─â e ├«nconjurat de o aur─â ÔÇô ca urmare, toate personajele ├«╚Öi duc discursul ├«ntr-o delicioas─â zon─â cinematografic─â ce insufl─â prospe╚Ťime filmului (├«n anumite momente, Lauren╚Ťiu se compar─â cu Superman/Spider-Man sau face o glum─â pe seama mizanscenei ├«ncropite ├«n biroul s─âu din cadrul Prefecturii vasluiene).

Ca form─â, Fotbal infinit nu-i u╚Öor de ├«ncadrat, mai ales pentru c─â regizorul opteaz─â pentru o structur─â lax─â, propice filmelor-eseu. Bine-venite s├«nt secven╚Ťele (net─âiate la montaj) ├«n care cineastul ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â cursul aleatoriu al vie╚Ťii: de pild─â, ├«n timp ce discut─â la locul de munc─â al lui Lauren╚Ťiu despre parcursul profesional al celui din urm─â, o doamn─â ├«n v├«rst─â intr─â ├«n birou cu g├«ndul de a rezolva o chestiune personal─â, astfel c─â discu╚Ťia ini╚Ťial─â se ├«ntrerupe, l─âs├«nd locul unui alt dialog f─âr─â leg─âtur─â cu ce a fost mai ├«nainte, dar la fel de ╚Öarmant. ├Än astfel de cazuri, Porumboiu pare s─â se apropie de stilistica documentaristului francez Raymond Depardon, la fel de generos cu fluxul liber, fortuit, al ├«nt├«mpl─ârilor. Totodat─â, ce ├«i reu╚Öe╚Öte cel mai bine filmului e ÔÇô dincolo de pretextul excentric de reformare a fotbalului ÔÇô un portret; portretul unui om c├«t se poate de obi╚Önuit, cu un job banal, care are ├«ns─â un vis. Intui╚Ťia lui Porumboiu este de a-i da consisten╚Ť─â, prin garantarea unui spa╚Ťiu amplu de desf─â╚Öurare (aspecte biografice, inten╚Ťii, ba chiar ╚Öi filozof─âri pe teme dintre cele mai comune). Lauren╚Ťiu e un interlocutor seduc─âtor, capabil s─â tranziteze natural dinspre trivial ├«nspre ├«nv─â╚Ť─âturile lui Platon. Iar dac─â Al doilea joc cuprindea deja germenii unei c─âut─âri autobiografice, Fotbal infinit merge cu un pas mai departe, c─âci Porumboiu alege s─â treac─â de partea cealalt─â a obiectivului, intr├«nd ├«n cadru ca partener de discu╚Ťie al lui Lauren╚Ťiu. Alte scene care nu ╚Ťin propriu-zis de dezvoltarea temei ÔÇô precum cea ├«n care Corneliu scotoce╚Öte ├«n biblioteca lui Lauren╚Ťiu dup─â o carte pe care o ├«mprumutase pe vremuri ÔÇô proiecteaz─â filmul ├«ntr-o zon─â personal─â vecin─â cu intimitatea. E ca ╚Öi cum interesul pentru ipotezele (impracticabile, dac─â e s─â judec─âm la rece) avansate de Lauren╚Ťiu ar fi condus de fapt c─âtre o reg─âsire a sinelui.

De multe ori, proiecte care pornesc din dorin╚Ťa autorilor de a lua oarece distan╚Ť─â fa╚Ť─â de ceea ce le sec─âtuia for╚Ťele ÔÇô cum e cazul lui Porumboiu, prins de c├«╚Ťiva ani ├«n realizarea filmului Gomera ÔÇô, ╚Öi care au o aparen╚Ť─â ceva mai modest─â, se pot dovedi c├«t se poate de fecunde. Fotbal infinit, care se ├«nscrie ├«n aceast─â categorie, pare totu╚Öi un intermezzo: nici la fel de riguros cu montajul, nici la fel de inovator precum ├«ncerc─ârile din trecut. ╚śi nu e clar dac─â divaga╚Ťiile practicate de cineast, oric├«t de prietenoase cu realitatea imprevizibil─â, n-ar traduce mai degrab─â con╚Ötiin╚Ťa c─â subiectul ne -fait pas le -poids; cu alte cuvinte, c─â filmul nu reu╚Öe╚Öte ├«ntotdeauna s─â fenteze miza modest─â, ba chiar derizorie (chiar dac─â tratat─â inspirat cu umor) pe care ╚Öi-a setat-o din start.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.