Filmele anului 2015

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Filmele anului 2015 png

Invitaților mei, critici de film, nu le-am propus să facă topuri cu cele mai bune titluri ale anului trecut, ci i-am rugat să se gîndească ce au păstrat, în minte și în suflet, dintre filmele văzute în 2015. Dacă le-ați ratat și vă conving că merită, recuperați-le.

● Cristi LUCA

Dintre filmele străine, preferatele mele au fost: Cemetery of Splendor (Apichatpong Weerasethakul), Taxi (Jafar Panahi) şi Mia Madre (Nanni Moretti). Primul e imposibil de etichetat: o combinaţie de realism cu fantastic, în care totul e de-o lentoare care te face să priveşti meditativ la interacţiunea  personajelor cu spirite din mitologie. Comunicarea lor, una pur emoţională, devine în mod discret o  formă de protest  a regizorului faţă de un prezent subjugat politic. Taxi, asemănător ca demers, e mult mai radical. E făcut cu mijloace infime, în regim clandestin, de un artist care nu are drept de lucru în propria ţară (Iran). Jafar Panahi pune o camera de filmat în interiorul unei maşini şi conduce pe străzile Teheranului, avînd ca parteneri de dialog atît rude, cît şi necunoscuţi. Autoreferenţial şi reflexiv, Taxi nu e un discurs cinematografic sec: umorul, căldura şi ingeniozitatea sînt în mod vital expresii ale unei libertăţi interioare.

Mia Madre reuşeşte într-o manieră elegantă, fără patetism, să transmită un mesaj aparent banal, pe care-l ignorăm adeseori din frică: dispariţia unei persoane iubite şi  moştenirea afectivă sînt mai importante decît problemele profesionale.

Dintre filmele româneşti, cele mai interesante mi s-au părut Comoara (Corneliu Porumboiu) şi Aferim! (Radu Jude).

● Irina TROCAN

Comoara de Corneliu Porumboiu  merită urmărit pentru că e un film de aventuri hibrid, în care mediul în care trebuie să se descurce eroul îi tot pune piedici, în loc să-l ajute să ajungă la avuții. Costi (Toma Cuzin) speră să descopere o comoară despre care vecinul său Adrian (Adrian Purcărescu) știe din familie și crede că ar fi îngropată în curtea bunicilor. Dacă nu găsesc comoara, pentru Costi înseamnă că s-a chinuit degeaba – știm de la începutul filmului că din generozitate dezinteresată nu și-ar ajuta vecinul. Dacă găsesc comoara și ea conține artefacte istorice, e foarte probabil să rămînă oricum în patrimoniul național – un pericol de care Costi află abia cînd merge să închirieze un detector de metale.

Aș vrea să reamintesc filmul lui Porumboiu odată cu socotelile de sfîrșit de an pentru că se învecinează cu evazionismul, dar e foarte prudent să nu treacă granița. Arată cît de mult uităm despre cum funcționează lumea reală cînd vrem ca eroul să reușească în misiune; pe Costi îl încurcă pînă și faptul că trebuie să lipsească de la muncă și să-i explice copilului lui unde pleacă, fără să îi dea speranțe false. Ca alte filme preocupate de realitate din Noul Cinema Românesc, Comoara e despre suprafețe din care nu se înțelege uneori nimic – nu toate comorile sînt făcute din diamante, rubine și monezi care strălucesc de la distanță.

● Alexandra OLIVOTTO

La capitolul trofee, festivaluri şi laude împărţite de critici, 2015 pare să fi fost dominat de un război al sexelor: de o parte, delicatele şi melodramaticele Carol şi Clouds of Sils Maria, de cealaltă, filme doldora de testosteron, care împrumută tropi din western: The Hateful Eight şi The Revenant. Al optulea lungmetraj al lui Tarantino rămîne pentru mine filmul anului, fie numai şi pentru umorul negru, scenariul întortocheat – nu e uşor să combini elemente de western cu investigaţii de tip Miss Marple – şi jocul apăsat al actorilor.

Dacă filmele „feminine“ antemenţionate nu au loc în topul meu – le-am găsit extrem de plictisitoare –, The Revenant ocupă ultimul loc: dincolo de cît de frust pare, întoarce stereotipul eroului civilizator din western împotriva acelei civilizaţii. O revelaţie a anului, nu doar în domeniul filmelor de acţiune, este Mad Max: Fury Road – laconic, debordînd de adrenalină şi o capodoperă la nivelul scenografiei. Dacă, vorba proverbului, diavolul există în detalii, nu vreau să mă gîndesc de cîte ori şi-a vîndut George Miller sufletul.

Reţeta „reducerii“ la absurd, la care se adaugă nişte vid emoţional şi zero identificare cu spectatorul, merge în The Lobster, poate filmul cu cel mai original scenariu al lui 2015 şi cu cea mai constipată regie. În totală contradicţie cu ea se plasează cea relaxată şi fluidă a lui ­Youth, un film care şterge graniţa dintre tinereţe şi bătrîneţe şi te lasă cu un sentiment perfect anacronic: acela că timpul are răbdare.

● Iulia BLAGA

2015 a fost un an cu multe filme mișto. Topul celor văzute la Cannes și Berlin e următorul: A Cemetery of Splendour de Apichatpong Weerasethakul, The Assassin de Hou Hsiao-hsien, Arabian Nights de Miguel Gomes, Son of Saul de László Nemes, El Club de Pablo Larrain, Taxi de Jafar Panahi, Mia madre de Nanni Moretti, Youth de Paolo Sorrentino și Love & Mercy de Bill Pohlad. N-am introdus filme cu care n-am rezonat, deși mi s-au părut de calitate. În cinematografele locale au intrat în 2015 și filme din 2014, așa că Winter Sleep de Nuri Bilge Ceylan, Mommy de Xavier Dolan, Amy de Asif
Kapadia și Relatos salvajes de Damian Szifron se adaugă topului, deși nu concurează locul întîi. Dintre filmele noi mi-au plăcut Inside Out de Pete Docter & Ronaldo Del Carmen, Steve Jobs de Danny Boyle și, firește, Star Wars, de J.J. Abrams. E primul an cînd nu te vezi obligat să faci un top românesc de trei locuri pentru că nu-i marfă de calitate ca să-l faci de zece. În cazul meu, clasamentul e condus de Aferim! (regia Radu Jude) și din el mai fac parte: Un etaj mai jos (de Radu Muntean), Comoara (Corneliu Porumboiu), Box (Florin Șerban), Aliyah DaDa (Oana Giurgiu), Muntele magic (Anca Damian), Lumea e a mea (Nicolae Constantin Tănase), București nonstop (Dan Chișu), Acasă la tata (Andrei Cohn), De ce eu? (Tudor Giurgiu), Autoportretul unei fete cuminți (Ana Lungu). Mi se pare important că filmele românești sînt tot mai diverse și că cineaștii încearcă lucruri noi. Nu le-ar strica mai multă îndrăzneală.

● Cătălin OLARU

Filmul non-festivalier al anului este Fury Road – după ştiinţa mea, cel mai profesionist coregrafiat drum dus-întors cu maşina din istoria cinematografului. Cel mai feminist film de acţiune al deceniului, aşa cum a fost numit acest al patrulea Mad Max, are în centru o luptătoare care e femeie (sau om) în aceeaşi măsură în care Max e bărbat. Aceasta îşi asumă responsabilitatea de a salva o salbă de sclave sexuale al căror atribut principal e neajutorarea (ba chiar, de nevolnice ce sînt, acestea mai şi mor). Potrivit aceleiaşi grile de interpretare, şi filmele women in prison tot feministe sînt: victimele au un rol activ (încearcă permanent să scape), iar la final, uneori, cel puţin, mai au şi cîştig de cauză. Una peste alta, feminist sau nu, Fury Road entuziasmează tocmai mulţumită principalului său defect, anume un plot extrem de rarefiat. În acest cel mai recent titlu din filmografia regizorului autralian George Miller, se întîmplă un singur lucru, şi anume o urmărire. E mai mult decît suficient.

Pentru mine, TIFF 2015 a însemnat mai ales surpriza întîlnirii cu o sumă de cineaşti extrem de promiţători ale căror filme au fost proiectate în cadrul Competiţiei Locale: Bán József (Kelj fel, és járj!), Demes Hanna (Harmadnapon), László Barna (Jeg alatt), Besenyei Katalin (Ingatlan) şi Halmen József (Kliens) sînt doar cîţiva dintre aceştia. Despre A Girl Walks Home Alone at Night, văzut la Bucharest International Film Festival, se poate argumenta că e mai mult videoclip decît film; în tot cazul, e un videoclip extrem de bine realizat. În sfîrşit, proiectat în premieră naţională la Les Films de Cannes à Bucarest, primul volum din Arabian Nights al lui Miguel Gomes oferă o mostră de cinema militant cu atît mai convingător cu cît convingerile care stau la baza lui nu se urlă, ci se povestesc în şoaptă.

pagină realizată de Ana Maria SANDU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

marie helene fabra bratianu stranepoata ion ic bratianu FOTO Denis Grigorescu
Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu: „Cum poate candida Călin Georgescu la alegeri democratice fiind admirator al anti-democraților Ion Antonescu și Zelea Codreanu?“
Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat în exclusivitate pentru „Adevărul“ rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul foarte slab al PNL, partidul care a cunoscut gloria în vremea Brătienilor.
Pregatiri pentru parada militara desfasurata in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei 1 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos George Calin (2) jpg
Programul Paradei de 1 Decembrie din Capitală. Harta cu restricţiile de trafic şi rutele alternative
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie în Bucureşti are loc Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României. Vă prezentăm programul acesteia, dar şi restricţiile de circulaţie, pentru maşini şi pietoni, precum şi rutele alternative.
Charlie Ottley FOTO Facebook
Charlie Ottley, mesaj pentru români: „Ar fi complet de neiertat să nu votați acum când viitorul vostru și al copiilor voștri atârnă în balanță”
Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al ţării noastre peste hotare, a vorbit pentru „Adevărul” despre importanța votului românilor la alegerile prezidențiale și despre „Wild Danube”, documentarul ce va fi prezentat miercuri 27 noiembrie în Parlamentul European.
mircea vulcanescu
28 noiembrie: Ziua când a murit în închisoarea din Aiud filosoful anticomunist Mircea Vulcănescu
Data de 28 noiembrie are semnificații importante pentru mai multe personalități ale vieții culturale, artistice și spirituale ale României.
babasha chefi la cutite instagram jpg
Babasha i-a impresionat pe jurații de la „Chefi la Cuțite”. A primit toate cuțitele și a dezvăluit cum a gestionat huiduielile a 50.000 de oameni: „Cel mai rău a fost..”
În această seară, show-ul culinar „Chefi la cuțite” a adus pe micile ecrane un moment inedit și plin de emoție. Babasha, cunoscut pentru energia și carisma sa, a gătit împreună cu sora sa, Bianca, o „reinterpretare a unui fel de mâncare”.
Ilie Bolojan - FOTO Eduard Enea
Ilie Bolojan, sceptic cu privire la anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale: „Să nu transformi o problemă complicată în una şi mai complicată”
Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este o „chestiune foarte sensibilă”.
Lucrări la Autostrada cu tuneluri Holdea margina  Foto DRDP Timișoara (9) jpg
Tunelurile de pe Autostrada vestului, în șantier. DRDP Timișoara: „Cele două structuri vor fi unice în România”
Portalurile viitoarelor tuneluri de peste doi kilometri de pe Autostrada Lugoj - Deva au intrat în șantier. Cele două structuri vor reprezenta o premieră în ce privește modul de construcție, informează specialiștii.
david om al strazii captura video jpg
„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Nu a studiat-o niciodată, dar David, un om fără adăpost, vorbește fluent limba engleză. Povestea lui a înduioșat o întreagă comunitate. Bărbatul, care are 61 de ani, a început să locuiască pe străzi după moartea părinților și surorii sale.
STUDENTI jpg
Scrisoarea-manifest a unui student pentru politicieni: „Îmi doresc să fiu liber”
Un student a transmis într-un mesaj ce-și dorește cu adevărat de la clasa politică în contextul alegerilor din această perioadă. Scrisoarea a fost primită și publicată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și ar trebui percepută ca un semnal de alarmă pe care îl trag tinerii