„E foarte important să joci în limba ta” - interviu cu Alina GRIGORE

Ana Maria ONISEI
Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
„E foarte important să joci în limba ta”   interviu cu Alina GRIGORE jpeg

Actriţa, în vîrstă de 26 de ani, interpretează rolul unui psiholog în cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, ale cărui filmări s-au încheiat la mijlocul lunii octombrie. Autobiografic, filmul urmăreşte destinul lui Alex, un tip de 35 de ani. Tensiunea se declanşează odată ce mama lui suferă  un accident cerebral. Pe fondul acestei traume, Delia încearcă să-l echilibreze emoţional. 

Alina Grigore a terminat actoria în 2007, la clasa profesorului Ion Cojar, şi de curînd a semnat  un contract cu una dintre cele mai mari agenţii de impresariat din Chicago. Joacă în film alături de Bogdan Dumitrache (Alex), Nataşa Raab şi Marian Râlea.

De ce v-a fost teamă înainte să începeţi filmările cu Adrian Sitaru?

Din fericire, am avut posibilitatea s-o cunosc pe Delia foarte bine înainte. Am vorbit cu psihologi despre ce înseamnă meseria lor şi am discutat chiar cu Delia, care există şi în realitate. A fost extrem de sinceră. Mi-a spus multe despre ea şi am ascultat-o încercînd să-i descopăr modul de reacţie, gesturile, comportamentul. Un om care se dezvăluie în faţa unui necunoscut, pentru că ştie că astfel poate ajuta, nu poate fi decît extrem de altruist. I-am şi spus asta. Eu nu ştiu dacă aş fi făcut asta, în locul ei, pentru un film.   

Vă amintiţi un anume moment de la repetiţii cînd aţi descoperit ceva ce nu ştiaţi, legat de actorie? 

Îl auzeam pe Adrian spunînd tot timpul: „Nu. Uită-te în obiectiv!“. Drept pentru care, la un moment dat, începeam să mă uit aproape forţat în obiectiv, cu gîndul: „Hai că mi-a ieşit de data asta!“. Am avut însă un şoc cînd, la repetiţie, am observat că priveam doar la obiectiv, aproape forţat. Deci relaţionam cu el, nu cu personajul, şi nu era chiar „viu“. Aşa că am învăţat să-mi asum că da, cilindrul acela negru e faţa partenerului şi trebuie să relaţionez cu el.  

Faceţi ceva anume ca să vă treacă spaima de cameră, să fiţi naturală?

Încă nu ştiu ce fac să-mi treacă. Dar se întîmplă să dispară cînd auzi: „Acţiune!“. Sper să înţeleg mecanismul cînd o să mai cresc. Cît despre naturaleţea în joc, în faţa obiectivului… Domnul Ion Cojar spunea: „Procesul, nu succesul!“, şi avea mare dreptate.  

Sînteţi la primul rol important într-un lungmetraj. V-aţi pus probleme de genul „e prea devreme“ sau „ce-o să mă fac“? 

 De fapt, primul rol l-am avut la Radu Potcoavă în Happy End, alături de Mircea Diaconu. Eram în anul II de facultate şi am avut îndoieli atît de mari încît am cerut voie de la şcoală să „intru“ în acest rol. Mă gîndeam, poate-poate îmi spun profesorii: „nu“, şi trec peste stresul ăsta. E vorba de maturizare. E ca atunci cînd te duci la parcul de distracţii şi zici: „Eu în asta nu mă urc!“. Dar te urci ştiind că, dacă n-o faci o dată, a doua oară sigur n-o mai faci. Şi acum am avut frici şi frustrări şi îndoieli. Slavă Domnului că le am! Autosuficienţa poate fi, cred, foarte periculoasă în meseria asta.   

La filmări spuneaţi că Adrian Sitaru e un regizor care lucrează foarte mult cu actorul. De ce e important acest lucru pentru dvs.? 

Da, Adrian Sitaru lucrează foarte mult cu actorii. Consider că oricum ai decide tu ca regizor să-ţi spui povestea, fie că impui un traseu sau dai libertate maximă actorului, e important să comunici cu el atît la repetiţii, cît şi pe platou. Şi consider că tu ca actor trebuie să înţelegi că povestea e spusă, pînă la urmă, de regizor, iar tu ai libertate să te mişti, dar în funcţie de traseul stabilit de el. Chiar în primele zile de filmare mă concentram pe latura altruistă a Deliei. Adrian mi-a zis: „E bine, dar, de fapt, trebuie să fie mult mai detaşată de situaţie“. Am înţeles atunci că el ţintea să poziţioneze preocuparea ei faţă de cei din jur în spatele a ceea ce se vede. Ea trebuia să compenseze iraţionalitatea emoţională a lui Alex.   

Aţi plecat de curînd în America, a trebuit să vă luptaţi cu un „complex de inferioritate“, venind dintr-o ţară din Estul Europei? 

Mult mai greu mi-a fost să mă lupt cu un complex de est-european în Europa. La Chicago, acolo unde urmează să mă stabilesc, sînt peste 120 de comunităţi de străini, aşa că americanii sînt obişnuiţi. Se fac filme cu şi despre emigranţi pentru că ei sînt o parte importantă, chiar şi politic vorbind.   

Cum a fost adaptarea? 

America are frumuseţea ei: simţi că totul e posibil. Dacă găseşti o plajă în care nu ai voie să porţi costum de baie roz, vei găsi cu siguranţă una unde poţi să-l porţi, la 5 mile mai încolo. Totuşi, chiar dacă voi rămîne acolo, orice propunere va veni din România o voi onora pentru că e foarte important să joci în limba ta. 

Aţi semnat la finalul lunii octombrie un contract cu una dintre cele mai mari agenţii de impresariat din Chicago. Cum aţi reuşit să „vă vindeţi“? E un lucru care nu prea se învaţă în România, la şcoală. 

Da, aşa e şi, din păcate, am învăţat asta de la un britanic, regizorul Craig Lines, un om extrem de cald, cu care mă sfătuiesc uneori şi care poate privi de la distanţă cinematografia şi teatrul românesc. M-a învăţat să-mi fac un CV puternic, un showreel de prezentare şi cum să vorbesc cu agenţii. Dar cred că, în curînd, astfel de lucruri se vor face şi în şcoala noastră. Un pas foarte mare s-a făcut cînd a fost introdus un curs de legislaţie. Eu am avut norocul să fiu prima generaţie care a prins aşa ceva. Mi-era ruşine să negociez mai mult la contract pînă cînd am făcut cursul ăsta şi am înţeles că e dreptul meu. Prima mea scrisoare către o agenţie de impresariat a fost refuzată. Am plîns trei zile. Craig mi-a dat telefon şi mi-a zis: „Well, you have to learn more about selling“. 

Totuşi, de ce credeţi că se fereşte şcoala românească de ideea de a şti să te vinzi, ca actor? 

Pentru că noi încă avem prejudecăţi despre actorul care face şi televiziune, şi încă mai e apreciată imaginea actorului boem semi-misterios care face artă, nu bani. Cine pune ştampila pe reperul artistic? Tipul ăsta de mentalitate e de mult depăşit în restul lumii. Am făcut telenovele şi nu mi-e ruşine. Să-i fie ruşine României că actori premiaţi la UNATC pentru debut nu au bani să-şi închirieze un apartament în Bucureşti… Situaţia asta va fi depăşită şi la noi, în timp. Sigur că e doar opţiunea unui actor dacă vrea să facă sau nu ceva de calitate. Pînă la urmă, în România, cei care au ales să facă doar filme artistice sînt din nefericire săraci. Şi nu e vina lor. E o alegere care în străinătate le-ar fi ţinut de foame. Cu toate astea, în afară, actorul care alege să facă şi televiziune sau reclame nu e blamat.  

Aţi studiat pianul. Cum v-a ajutat în actorie? 

De fiecare dată cînd sînt nesigură pe un rol, cînt foarte prost la pian. Am învăţat să mă testez în felul acesta.  

În 2007 aţi participat la un workshop condus de Declan Donnellan, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori shakespearieni. Faceţi parte dintr-o generaţie de actori tineri, cum vă raportaţi la Shakespeare? 

Pe atunci am crezut că acel workshop a fost cea mai oribilă experienţă din studenţie. Am fost aleşi să participăm trei studenţi şi actori, din generaţii diferite. Am plecat de acolo urîndu-l, la modul propriu, pe Donnellan. Cînd am ajuns la şcoală, eram o gaşcă de copii supăraţi foc, care vorbeau repede, unii peste alţii, şi tare: „Şi să vedeţi, dom’ profesor ne-a spus că actorul e doar o maşinărie care nu trebuie să vină cu nici un fel de aport artistic şi că Shakespeare nu se joacă, se respectă!“. În primii ani de facultate eşti lăsat să improvizezi. Eşti învăţat să descoperi cît de mult poţi. Am fost neagră de supărare vreo doi ani, pînă cînd am realizat că fiecare regizor are traseul şi metodologia lui şi că, de fapt, tu ca actor te mulezi pe fiecare regizor în parte. Îmi place enorm Shakespeare oricum e abordat. Mi se pare că n-a scris el, a scris Dumnezeu. 

a consemnat Ana-Maria ONISEI

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

eppo biroul procurorului european jpg
Percheziţii ale Parchetului European într-un dosar cu fonduri europene pentru lucrările la centura Zalău
Parchetul European a efectuat percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Sălaj şi Timiş, inclusiv la CNAIR, într-un dosar care vizează lucrările la centura Zalăului, cu o finanţare europeană de 37 de milioane de euro.
Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Parlamentul European a solicitat organizarea de noi alegeri legislative în Georgia, în următoarele 12 luni
Parlamentul European a respins rezultatul alegerilor parlamentare desfăşurate în Georgia la finalul lunii octombrie, pe care le-a câștigat partidul Visul Georgian, acuzat că ar fi pro-rus.
Mihai Bendeac FOTO Instagram
Replica primită de Mihai Bendeac după ce a spus despre covoarele cumpărate de pe Temu că sunt niște „cârpe”
Mihai Bendeac a comandat două covoare pe site-ul de cumpărături online, Temu, iar reprezentanții s-au autosesizat și i-au dat replica actorului care s-a plâns de calitatea produselor în mediul online.
lansator patriot foto X png
Olanda trimite Ucrainei trei lansatoare Patriot. „A fost și rămâne în interesul nostru comun să oprim agresiunea rusă”
Olanda va furniza Ucrainei trei lansatoare de rachete Patriot, este anunțul făcut de ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, joi, pe platforma X. Ministrul motivează transferul cu faptul că este în interesul țării să oprească agresiunea rusă.
bani multi teancuri lei
Poate îngheța pensiile și salariile noul guvern? Ce măsuri fiscale de reducere a deficitului poate lua
România este în fața unei crize economice majore și toate partidele știu asta. Fără creșteri de taxe și fără o reducere drastică a cheltuielilor, nu vom face față anului 2025.
rubla dolar
Ce legătură are prăbușirea rublei cu racheta hipersonică „Oreșnik” trasă în Ucraina. Cât va dura fenomenul
Moneda națională a Rusie a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza unui amestec fatal de prețuri în scădere la petrol, noi sancțiuni împotriva întreprinderilor rusești și cheltuieli guvernamentale în creștere pentru războiul din Ucraina.
saci cu voturi FOTO INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
Fost judecător CCR, despre renumărarea voturilor: „Deciziile Curții sunt obligatorii”. Care sunt șansele anulării primului tur de scrutin
Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a explicat pentru „Adevărul” cum ar urma să se desfășoare renumărarea voturilor cerută de CCR în cazul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2024.
hagi platformax jpg
Gică Hagi îl tratează cu mănuși pe Călin Georgescu, după ce candidatul i-a folosit ilegal imaginea
Gheorghe Hagi a cerut să nu fie implicat în lupta politică, dând de înțeles că nu și-a dat acordul pentru a-i fi folosită imaginea.
banner dinu maxer png
Dinu Maxer s-a sărbătorit în Mauritius! Cum se simte artistul la 51 de ani: „Nu am crezut niciodată că voi ajunge aici!”
Dinu Maxer nici nu visa să aibă o zi de naștere atât de specială, la împlinirea celor 51 de ani ai săi, în compania iubitei sale, Magdalena Chihaia.