Din nou, despre corupție

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Din nou, despre corupție jpeg

● Lerd / Un om integru (Iran, 2017), de Mohammad Rasoulof. 

Succesul festivalier al filmelor iraniene a fost garantat nu numai de calitățile lor estetice, ci și de un spirit contestatar cu care au venit aproape la pachet. Mai recent, cenzura – care a devenit tot mai aprigă – a mutat interesul cineaștilor dinspre elaborate jocuri metatextuale, de film-în-film (à la Abbas Kiarostami), către o critică ferventă la adresa realităților locale. Sigur, asta nu a fost pe placul regimului, astfel că un regizor precum Jafar Panahi, autor de jonglerii strălucite cu diferite dispozitive narative (ca în The Mirror), dar și de filme politice incisive (de pildă, Crimson Gold), are acum interdicție de a părăsi Iranul și lucrează semiclandestin.

Situația lui Mohammad Rasoulof e tot pe-acolo: sîcîit constant de autorități (arestat în trecut, cu interdicție de a părăsi țara în prezent), Rasoulof s-a poziționat prin filmele sale ca unul dintre cei mai virulenți critici ai locului. Asta se vede și în precedentul său film, Manuscripts Don’t Burn (2013), veritabilă plonjare în măruntaiele putrede ale sistemului torționar din Iran, care se dedă la violențe și crimă pentru a acoperi orice voce din opoziție. Manuscripts e destul de criptic și se folosește de o narațiune fragmentată care abstractizează, deși spiritul său mordant e mereu limpede (nu întîmplător actorii sînt creditați ca anonimi): orașul forfotitor apare doar în oglinda retrovizoare, plot-ul se consumă în locuri abandonate și interioare aseptice.

În comparație, Lerd / Un om integru e un portret societal ordonat mai clasic: un individ pe nume Reza (Reza Akhlaghirad) se retrage departe de oraș alături de familia lui, pentru a trăi tihnit din piscicultură. Necazul e că terenul fermei sale e vînat de o companie ce i-a pus gînd rău micului întreprinzător, pe care vrea să-l oblige să vîndă. În repetatele încleștări dintre bărbat, soția sa și „ceilalți“, Rasoulof urmărește o teză clară, conform căreia omul cinstit va fi pînă la urmă înghițit și formatat de societatea coruptă. Dezvoltarea acestei teze n-are cine știe ce prospețime, nici prea mare atenție la specificul local: Iranul e văzut ca un generic no man’s land populat de oameni fără lege, iar pentru a supraviețui ești obligat să calci pe cadavre (cineva îi spune lui Reza că „ori ești asuprit, ori asupritor“). Mai mult, filmul e sufocat de demonstrativism, aproape fiecare scenă contribuind la acumularea de nenorociri într-un rechizitoriu făcut statului: o fată de altă religie decît cea musulmană e exmatriculată de la școală, apoi se sinucide; prieteni apropiați de-ai lui Reza sînt arestați din nimic etc.

Dar Un om integru e mai mult despre panta fără sfîrșit pe care o apucă Reza odată ce primii pești îi mor otrăviți. Schema „om versus sistem“ a filmului e lăsată în stadiul de prototip, iar Georgiana Mușat are dreptate cînd spune că aceasta preia din structura de duel a westernului (ba chiar a westernului de tip Moara cu noroc, în care traiul liniștit e periclitat din afară). Interesant e că structura cu care se luptă Reza e insidioasă și nu lasă la vedere decît angajații de jos, „recuperatorii“ mărunți. În rest, amenințarea are consistența vaporoasă a unei plăsmuiri kafkiene – datele despre atacatori se opresc la denumiri difuze de tipul „Compania“, „Șeful“. Reza se luptă de fapt cu un inamic nevăzut și eficient (reprezentat prin cadre cu un SUV care tot apare prin preajma casei), deci e firesc ca după un timp acțiunile lui să devină tot mai ermetice, iar omul să dea semne că își pierde mințile.

Rasoulof nu arată la fel de mult interes pentru mediul cinematografic ca predecesorii săi, angrenați în experimente la limita dintre ficțiune și documentar. Dacă filmul a obținut o recoltă bogată de premii prin festivaluri (inclusiv distincția Un Certain Regard la Cannes anul trecut), asta ține mai mult de încărcătura sa simbolică și de exemplul gestului. N a fost însă singurul film înverșunat, dar cam lipsit de subtilitate, din 2017: tot din zona Iranului, o animație ca -Tehran Taboo inventaria încă mai grosier o seamă de tare care fac ravagii în societatea iraniană, de la prostituție la fundamentalism religios (filmul era totuși regizat de Ali Soozandeh, imigrant iranian în Occident – deci la adăpost de eventuale persecuții din partea regimului). În comparație, un film de anul acesta ca 3 Faces, al lui Jafar Panahi, în care forța vine din subversiune și metatext, pare o bijuterie ce lucrează generos-empatic cu materialul uman avut la dispoziție. Sper doar să beneficieze de distribuție și la noi.

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii