Departe de tot

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
image

  Vic + Flo ont vu un ours  (Canada, 2013), de Denis Côté.

O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut. În Vic + Flo ont vu un ours, cineastul canadian Denis Côté împrumută cîteva elemente comune ale filmului de gen – horror-ul enigmatic petrecut departe de oraș, filmul noir despre imposibilitatea evadării din circuitul violenței etc. – pe care uită să le mai restituie poveștilor originale, lăsîndu-le să plutească în derivă prin scenariul său deturnat și ticsit de bizarerii. Lucrătura din acest film timpuriu anunță culoarea ce va urma: un interes constant, manifestat sub forma unor ocheade jucăușe și uneori stîngace, față de istoria cinema-ului în sens larg, cuplat la o serie de idiosincrazii de autor. Această stîngăcie e chiar ceea ce îmi place: senzația că partiturile distincte ale filmului nu conviețuiesc decît cu mare greutate, coagulate într-un întreg ciudat și pe undeva nesatisfăcător. Mai toate filmele realizate de Côté în această perioadă – vezi și Curling (2010), de pildă – se aseamănă: mostre de know-how nu neapărat bine închegat, încă nesigure pe propria viziune și opintite în rudimentele de cinefilie pe care nu au reușit să le digere pînă la capăt. Filmele acestea sînt ca niște obiecte fragile fără destinație precisă, căzute pradă unor manierisme discrete care mai au de lucru pînă să capete fluență.

Chiar și așa rătăcit într-o zonă gri a cinema-ului, un film precum Vic + Flo ont vu un ours merită toată atenția. O merită, întîi de toate, pentru însușirile lui contradictorii, de încercare aterizată undeva mai prejos de posibilitățile deschise de inteligența artistică a creatorului său. Mă interesează aici sentimentul de film oarecare – o poveste generică, insuficient deformată pentru a te țintui în loc, îmbrăcată într-o formă de aceeași factură –, ce reușește performanța de a cunoaște profunzimea lucrurilor simple și de a se simți, în ciuda acestei înțelegeri superioare, căznit, nenatural. De ce a simțit Côté să facă tocmai acest film – exercițiu de stil abia mascat, în spatele căruia nu se ghicește nici o inimă? Poate pentru a se juca cu granulația peliculei, pentru a explora diverse registre centrifuge – absurdul acestui elicopter teleghidat care zumzăie într-un peisaj mort, hazul acestui copil care cere bani pentru jalnica bucată muzicală cîntată la trompetă etc. –, în fine, pentru a căuta un anumit refuz al ostentației formale care să permită totuși mici breșe de experiment. Program minimalist, care denotă o privire de cineast inconsolabilă la gîndul oricărei risipe de bani de dragul capriciului.

Vic (Pierrette Robitaille) și Flo (Romane Bohringer) sînt două lesbiene decise să nu mai aibă treabă cu legea pe care au încălcat-o într-un trecut ce ne rămîne opac. Două chipuri cum nu se poate mai diferite, pe care stau înscrise istorii nebănuite de semn divergent, unul determinat și flegmatic, celălalt pasional și rebel, à la Charlotte Gainsbourg, chipuri aduse de Côté într-un același pat – locul numai bun pentru a visa degeaba la o nouă ordine a lucrurilor. Ordine etanșă și privilegiată, spartă iar și iar de un tînăr comisar (Marc-André Grondin) însărcinat să o țină sub observație pe Vic, și care ajunge mai îmbîrligat în această dragoste cu năbădăi decît protagonistele însele. Vic + Flo ont vu un ours are o acțiune ale cărei neclarități merg, am impresia, dincolo de zona fertilă a flou-ului care dă naștere presupunerilor contradictorii în mintea spectatorului – pînă înspre un sentiment de frustrare care s-ar putea să fie prea mult. Dialogurile sună adesea pompos și greoi, aidoma secvențelor obligatorii ale unor jocuri de putere prea demonstrative. Pînă și actele personajelor par rodul unui condei ocolit cu încăpățînare de grație și forțat să-i găsească un înlocuitor fad.

Însă a reduce filmul la o confruntare schematică între lucruri bine făcute și lucruri mai puțin inspirate ține de o abordare scorțoasă a celui care se consideră „de specialitate”; o abordare care lui Côté, fost critic de film, trebuie că îi apare acum ca fiind dintre cele mai vane. Căci filmul are șarm, născut dintr-o stranietate persistentă care impune nu doar imaginarul acestui punct geografic al lizierei – ci întreaga schelărie narativă a lui Côté, capabilă să smulgă afect proaspăt din piatra seacă a tumultului amoros, de-atîtea ori văzut pe ecran. Găsim aici o apetență pentru bricolaj și pentru sporirea confuziei care constituie contrariul unui cinema clinic și previzibil din capul locului – o invitație de a lua în serios desișul de mistere al lumii, păstrat intact după contactul cu această privire regizorală care, vorba cuiva, caută noul în lucrurile vechi, cu grade variabile de reușită.

Vic + Flo ont vu un ours este disponibil pe MUBI, în cadrul unei retrospective dedicate lui Denis Côté. 

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Elevi scoala primara
Subiecte la Evaluarea Națională, clasa a II-a: elevii au avut de redactat un text după un afiș
Elevii de clasa a II-a au susținut luni, 13 mai 2025, proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale. Subiectele au vizat atât comunicarea practică, cât și capacitatea de exprimare scrisă coerentă.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Mediafax  Inquam Photos jpg
Un nou sondaj pentru turul II al prezidențialelor. George Simion, avans față de Nicușor Dan
Un nou sondaj CURS care măsoară intenția de vot pentru turul II al prezidențialelor, realizat în perioada 8-11 mai, îl plasează pe George Simion înaintea lui Nicușor Dan cu un avans de 4 procente.
 Tánczos Barna FOTO gov.ro
Tanczos Barna: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranşa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranşa a treia de plată pentru Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
edia rama2 jpg
Premierul socialist Edi Rama obține un al patrulea mandat în fruntea Albaniei
Prim-ministrul socialist Edi Rama a obținut o majoritate confortabilă în alegerile din Albania, profitând de un val de sentiment pro-UE și devenind cel mai longeviv lider democrat al țării.
sorin grindeanu jpg
Ministrul Grindeanu anunţă de când se va putea circula pe ultimul tronson al Autostrăzii A0 Sud, între Bragadiru și Joița
Ministrul Transporturilor a anunţat, marţi, termenul avansat de constructorul grec pentru deschiderea ultimului tronson al Autostrăzii A0 Sud, între Bragadiru și Joița.
George Simion și-a prezentat diplomele FOTO Mediafax
Alegeri cu diploma de BAC pe masă. Ce note au luat examenele maturității candidații la prezidențiale
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a venit marți, 13 mai 2025, la dezbaterea de la Camera de Comerț și Industrie a României, cu diplomele de studii. Cu o zi înainte, Nicușor Dan și-a prezentat diploma de bacalaureat.
xi jinping Foto EPA EFE jpg
China încearcă să cumpere influență în detrimentul SUA. Planul lui Xi Jinping pentru Caraibe și America Latină
Președintele chinez Xi Jinping a promis, marți, să extindă amprenta Chinei în America Latină și Caraibe printr-o nouă linie de credite în valoare de 9 miliarde de dolari și investiții proaspete în infrastructură, deși Brazilia a avertizat regiunea să nu devină prea dependentă de finanțarea externă.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
Bolojan susține că un guvern minoritar înseamnă „riscuri mari”. „Ideea unui salvator care vine la conducere pe un cal alb nu funcţionează”
Ilie Bolojan a declarat că va participa la discuțiile pentru un nou guvern pentru a găsi o soluție pentru o majoritate stabilă care să fie formată din cei mai buni oameni posibili.
Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 008 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Ilie Bolojan, despre relațiile externe ale României: „Nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior”
Ilie Bolojan a declarat că nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior. El mai afirmă că relațiile cu Uniunea Europeană și cu NATO ar trebui „scoase” din disputele politice interne.