"De la rolul din Marfa şi banii a pornit totul"

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
"De la rolul din Marfa şi banii a pornit totul" jpeg

- interviu cu actriţa Ioana FLORA -

E genul de persoană care, după ce ai întîlnit-o, ai senzaţia că o cunoşti dintotdeauna. Pune ceva din naturaleţea sa debordantă fiecărui personaj pe care-l întruchipează pe ecran. Poate ca acesta e secretul prin care rolurile interpretate de Ioana Flora sînt atat de umane şi de ataşante.

Ai venit în Bucureşti din Banatul sîrbesc în anii ‘90. Ce a însemnat pentru adolescenta Ioana Flora, fiica poetului Ioan Flora, această schimbare?

Dacă e să ne luăm după adolescenta Ioana Flora, a fost o schimbare la o vîrstă destul de dificilă şi de sensibilă. Aveam 18 ani, eram în perioada în care începeam să leg nişte prietenii, să-mi formez un grup de prieteni, o apartenenţă. Lucrurile astea le-am lăsat în urmă atunci. Pe de altă parte, mă încîntau noutatea, oamenii noi, oraşul, ţara şi, în primul rînd, faptul că eram la Facultatea de Teatru, un vis văzut cu ochii. Ţin minte că, timp de cîteva luni, treceam cu troleul prin faţa, pe atunci, ATF-ului (Academia de Teatru şi Film) şi mă minunam de fiecare dată, pentru că nu-mi venea să cred că sînt studentă acolo. Cît despre fiica poetului, a înţeles mult mai tîrziu că aşa se cădea să facă un poet de limbă rom‰nă, să locuiască în ţara în limba căreia îşi scrie poeziile.

Faptul că nu făcuseşi şcoala în limba română a fost un handicap pentru alegerea ta de a face actorie?

Făcusem şcoala în limba sîrbă, e drept, dar rom‰na o vorbeam în casă. Dar, cum se-ntîmplă de obicei, în orice dezavantaj există şi un avantaj. Pe de o parte, într-adevăr, am muncit mai mult decît colegii mei, şi aici mă refer la dicţie, pronunţie, vocabular etc. Timp de cîţiva ani, îmi gîndeam mai întîi în sîrbă rolurile, apoi mi le traduceam în rom‰nă. Poate părea un chin. Pe de altă parte, cineva venit de altundeva poate aduce o nouă perspectivă lucrurilor, respectiv, jocului actoricesc. Făcînd un bilanţ, după aproape 20 de ani, limba nu s-a dovedit a fi un handicap, spre bucuria mea.  

Ce-ţi aminteşti din acei ani? Îţi plăcea Bucureştiul?

Îmi amintesc spectacolele pe care le-am văzut şi care m-au fascinat. Se juca Richard al III-lea, cu Marcel Iureş, la Teatrul Odeon, Pescăruşul, cu Valeria Seciu, Irina Movilă, la Teatrul Mic, Fuga, cu Ştefan Iordache, la Teatrul de ComedieÉ Îmi mai amintesc că nu aveam nici un reper indus vizavi de actori şi le descopeream talentul de una singură, fără să fi auzit sau să fi ştiut de ei. Îmi mai amintesc de colegii mei de an, pe care mă bucur să-i văd făcîndu-şi meseria cu brio. De pe Calea Victoriei, unde locuiam atunci, ajungeam oriunde pe jos. Verişorul meu era student la Arhitectură şi mergeam în Club A, în barul de la Litere. Bucureştiul era nou şi frumos pentru mine. Îmi descoperisem pasiunea pentru teatru, a fost o perioadă foarte frumoasă.

De la Marfa şi banii, filmul de debut al lui Cristi Puiu, au trecut mai bine de zece ani. Cît de important a fost rolul acesta pentru tine?

De la rolul din Marfa şi banii a pornit totul. Pentru mine a fost o şansă care a contat mult şi pentru următoarele roluri. Adrian Sitaru m-a chemat la Pescuit sportiv datorită rolului din Marfa şi banii, Bogdan Apetri - datorită rolului din Pescuit sportiv, Andrei Kohn - datorita rolului din Periferic. Filmul lui Cristi Puiu a fost, pentru o întreagă generaţie, dreptul la cuvînt. Aşa că nu ştiu cum ar fi decurs traseul meu actoricesc - mă refer la film - fără debutul meu din Marfa şi banii şi fără întîlnirea cu Cristi Puiu.

Probele pentru rol s-au desfăşurat în cîteva etape şi, de fiecare dată, numărul de candidaţi se micşora. De la 150 de tineri, cîţi eram la început (pînă şi faptul că se dădea, în sfîrşit, un casting adevărat, era o noutate), am rămas cei trei norocoşi: Dragoş Bucur, Papi (Alexandru Papadopol) şi cu mine. Şi atunci a început o adevărată şcoală: de la repetiţiile pentru film, pînă la vizionările filmelor pe care ni le dădea Cristi. Ţin minte şi acum indicaţii din timpul filmărilor, lucruri pe care le-am învăţat pentru tot restul carierei.

În Marfa şi banii, personajul tău, Betty, era o fetişcană naivă, care îşi însoţeşte un prieten într-o plimbare cu dubiţa de la Constanţa la Bucureşti. În Pescuit sportiv, joci o Iubi care iese cu iubitul la iarbă verde şi li se întîmplă tot felul de lucruri neaşteptate. Ce ne poţi spune despre rolul din recent filmatul Domestic, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru?

Dacă în Pescuit sportiv Adrian mi-a cerut să încerc să fac o tipă acră, plictisită, sigură pe reperele proprii, rigidă, în Domestic mi-a indicat o cu totul altă direcţie - timp de o lună, la repetiţii, am încercat să găsim împreună o anume blîndeţe, calm, smerenie chiar, a Ilenei, personajul din film. E o femeie de o condiţie modestă, simplă, cu un umor involuntar, cu treceri imprevizibile de la ciondăneală la rîs naiv. Mi-a plăcut foarte tare căutarea asta. Şi cred că întreg contextul filmului este unul foate bun. Sînt nerăbdătoare să-l văd.

Cum îţi construieşti rolurile?

Alexandru Repan, profesorul din facultate, ne spunea că o piesă, respectiv un film, sînt ca o orchestră. Şi că fiecare personaj e cîte un instrument. Aşa am înţeles, de exemplu, la Marfa şi banii, că, de fapt, cuplul de acolo e cel al băieţilor, iar fata este doar un fel de trofeu. Şi mi-am asumat asta. Iar faptul că înţelesesem povestea şi care era importanţa personajului meu în întreg contextul mi-a creat nişte repere.

Studiul ăsta îl fac de fiecare dată cînd lucrez la un film nou: cine e personajul meu şi ce are de spus în întregul poveştii. Apoi, pentru mine contează foarte mult partenerii din film. Construiesc în funcţie şi împreună cu ei.

Există, de exemplu, o scenă din Periferic de care sînt mîndră şi care a fost lucrată împreună cu Andi Vasluianu şi Bogdan (Apetri), cu toate că în scenariu scena era cu totul altfel.

Şi aici ajung la cea mai importantă persoană: regizorul. Relaţia cu el şi ceea ce-şi doreşte el de la personajul pe care-l joc mi se par esenţiale. Mi s-a întîmplat să fiu atît de bine condusă, încît să mă mir şi eu că descopeream lucruri pe care nu le ştiam despre mine.

Te uiţi la filmele pe care le-ai făcut? Cum te raportezi la ele?

Normal că mă uit. Trec peste prima experienţă. A fost una de coşmar: eram la Festivalul de Film Dakino, la proiecţia Marfa şi banii, şi mă vedeam pentru prima oară pe un ecran mare. Timp de o oră şi ceva am avut o senzaţie de dedublare ciudată, îmi venea să fug acasă, să mă ascund de ruşine.

Dar, lăsînd această experienţă la o parte, mă uit la filmele mele pentru că aşa îmi dau cel mai bine seama unde e sau nu e bine din ce fac. Spre deosebire de actorii care urăsc să se vadă jucînd, eu mă verific în felul ăsta. Mă uit chiar şi la dublele din timpul filmării, îmi reglez lucruri tehnice, lucruri de detaliu, dar la care ţin foarte tare. Cît despre filme, mă raportez la ele, fireşte, subiectiv. Mă bucur dacă sînt apreciate, la fel cum accept şi criticile.

Ai vreo actriţă preferată?

Există multe actriţe pe care le admir, începînd cu Meryl Streep, Juliette Lewis, Juliette Binoche, Lili Taylor în Arizona Dream, Catherine Keener în Living in Oblivion, Isabelle Huppert în Pianista, Emily Watson în Breaking the Waves şi multe, multe altele.

În ce o să te vedem anul ăsta?

Anul trecut am avut norocul să lucrez mult. Aşa că anul acesta aştept cu nerăbdare să văd Domestic, scurtmetrajul 170 mp, în regia lui Andrei Kohn, Tatăl meu e cel mai tare, în regia lui Radu Potcoavă. Iar la teatru joc în piesa Grădinile groazei, la Odeon. Şi vor urma, probabil, şi alte proiecte. 

a consemnat Ana Maria SANDU 

Foto: R. Chindriş

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.