De-a ┼čoarecele ┼či pisica

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
De a ┼čoarecele ┼či pisica jpeg

ÔŚĆ Ah-ga-ssi/ The Handmaiden/ Slujnica (Coreea de Sud, 2016), de Chan-wook Park. 

Thriller-ul de tip puzzle erotico-politic al lui Chan-wook Park, cu un scenariu scris de acesta ├«n colaborare cu Seo-Kyung Chung dup─â romanul Din v├«rful degetelor al prozatoarei britanice Sarah Waters ╚Öi transferat din Anglia ├«n Coreea ocupa╚Ťiei japoneze din anii 1930 se constituie ├«ntr-o form─â destul de paradoxal─â: o fantezie masculin─â de un erotism stilizat cu subiectul emancip─ârii unor fete de sub rolurile impuse, prin abuz ╚Öi educa╚Ťie, de b─ârba╚Ťii care le supun pentru a-╚Öi hr─âni tocmai fanteziile ego-ului lor (fantezii ale identit─â╚Ťii, dintre care cea mai ├«nalt-chinuitoare e, pentru ei, aceea de a fi japonezi). Hoa╚Ťa de buzunare Sook-Hee e angajat─â de unul dintre ace╚Ötia (falsul conte Fujiwara) pentru a-l ajuta s─â devin─â un japonez bogat cu ajutorul unei farse jucate lui Hideko, o t├«n─âr─â mo╚Ötenitoare a unei mari averi, prin a╚Öa-zisa ÔÇ×eliberareÔÇť a ei de un unchi bibliofil(fag) monstruos (care viseaz─â la aceea╚Öi identitate japonez─â), c─âs─âtoria ╚Öi preluarea numelui s─âu de familie. Aceasta ar trebui ├«ncurajat─â s─â se ├«ndr─âgosteasc─â de el de c─âtre Sook-Hee, devenit─â slujnica sa contra unei sume de bani, convins─â s─â accepte c─âs─âtoria ╚Öi apoi, profit├«nd de vulnerabilitatea sa, p─âr─âsit─â ├«ntr-un azil de bolnavi psihici.

Principiul pe care mizeaz─â nara╚Ťiunea triptic─â construit─â de scenari╚Öti (╚Öi reflectat─â la nivelul construc╚Ťiei spa╚Ťiului casei lui Hideko) e acela al inocen╚Ťei spectatorului, care e nevoit s─â ia de bune informa╚Ťiile oferite de cei trei naratori (Sook-Hee, Hideko ╚Öi Fujiwara) pentru a construi povestea ╚Öi care ├«i descoper─â treptat ca pe ni╚Öte naratori necreditabili, fie pentru c─â perspectiva lor e limitat─â, fie pentru c─â ne restric╚Ťioneaz─â inten╚Ťionat accesul la informa╚Ťii. Filmul se deschide cu imaginea lui Sook-Hee, care ├«╚Öi ia r─âmas bun de la familia sa ÔÇô o droaie de copii care par s─â ├«i fie fra┼úi sau care ar putea fi chiar ai s─âi, al─âturi de dou─â femei care par s─â-i fie mam─â ┼či sor─â ├«ntr-o cas─â dintr-un sat prin care trec ni╚Öte solda╚Ťi, ├«ns─â ceea ce ar putea presupune ├«n mod obi┼čnuit un spectator la o prim─â incursiune ├«n film va fi contrazis de propriile ei declara╚Ťii privind identitatea sa ╚Öi de adev─âratele sale inten╚Ťii, mai meschine, cum e de pild─â aceea c─â copiii de care se desparte emo╚Ťionat─â la ├«nceput s├«nt crescu╚Ťi pentru a fi v├«ndu╚Ťi japonezilor. L─âmurit asupra caracterului dual al naratoarei, care reiese ╚Öi din reac╚Ťiile sale spontane (ceea ce spune e jum─âtate minciun─â, jum─âtate ÔÇô de╚Öi ├«n glum─â ÔÇô adev─âr), spectatorul ajunge totu╚Öi s─â se bazeze pe presupunerile acesteia, care se dovedesc, ├«n partea a doua a filmului (care reia povestea din punctul de vedere al lui Hideko), ca fiind incomplete ╚Öi din nou necreditabile. Punctul de vedere al lui Sook-Hee asupra celei c─âreia trebuie s─â-i joace o fars─â p─âc─âtuie╚Öte prin aceea╚Öi presupunere pe care ne-o formaser─âm ├«n primele cadre ale filmului, asupra inocen╚Ťei obiectului privit ╚Öi printr o mare subestimare a capacit─â╚Ťilor sale. Toate aceste trimiteri cu dublu t─âi╚Ö ├«ntre presupunerile gre╚Öite ale personajelor ╚Öi cele ale spectatorilor privind portretele unor femei reflect─â ni╚Öte inten╚Ťii feministe, de punere a spectatorului fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu ni╚Öte prejudec─â╚Ťi legate de rolurile de gen. Acestea culmineaz─â cu scena eliber─ârii reale a lui Hideko dintr-o bibliotec─â ce fusese locul unde se desf─â╚Öurase educa╚Ťia sa de cititoare (prin abuzuri) ╚Öi, mai apoi, rolul s─âu: un one woman show ├«n care se ocupa de citirea (╚Öi interpretarea) unor scrieri japoneze masculine (de tipul celor ale Marchizului de Sade) ├«n fa╚Ťa unor b─ârba╚Ťi a╚Öeza╚Ťi ├«n r├«nd ca la teatru, momi╚Ťi de unchiul s─âu cu acest performance pentru a vinde apoi c─âr╚Ťile rare (╚Öi deseori false) care le con╚Ťineau. Fanteziile masculine de domina╚Ťie devin autodevorante ÔÇô unul dintre personajele unei imagini apar╚Ťin├«nd uneia dintre aceste c─âr╚Ťi, falsificat─â de Fujiwara, reprezen┬şt├«nd o caracati╚Ť─â ╚Öi o femeie purt├«nd cerceii lui Hideko, iese la iveal─â pentru a-i face dreptate, pe c├«nd fanteziile feminine s├«nt privite ├«n mod juc─âu╚Ö-benefic. 

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.