Danger Zone

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
image

Désordre (Franța, 1986), de Olivier Assayas.

Există film mai simptomatic pentru anii ’80 decît debutul lui Olivier Assayas Désordre? Cu amestecul său de rock de garaj, tinerețe paranoică și melancolie a depărtărilor, filmul bate clar în direcția acelei perioade a amenințărilor și a underground-ului. Strict contemporan cu Mauvais sang al lui Leos Carax, filmul lui Assayas pare contaminat de același tumult vital care nu lasă corpul în pace, ca și de senzația că sfîrșitul (lumii, al vieții sau al fericirii) este foarte aproape. Între dorința mereu frustrată de a-ți lua zborul (filmul e rupt între Franța, Londra și New York) și posibilitatea mereu amînată a unei renașteri, Désordre pune pe tapet marile teme care vor constitui pilonii filmografiei lui Assayas. Dar parcă niciodată ele nu vor mai fi lucrate ca aici, cu o asemenea detașare cool care trădează, de fapt, un irepresibil frison.

La mijlocul anilor ’80, cinema-ul francez trăia o nouă perioadă romantică. Mai lucidă și, tocmai de aceea, mai disperată ca precedentele, această perioadă știa din start că vine prea tîrziu. Carax și Assayas – doi cineaști în floare care s-au lansat drept critici la Cahiers du cinéma, o revistă obsedată de noțiuni cinefile precum moștenirea și filiația – înțelegeau prea bine că între necesitatea poveștii de dragoste și neputința de a o mai spune nu se poate alege: ele vin la pachet. „A continua înseamnă a cunoaște cineaștii pe care îi continui”, spunea undeva criticul Serge Daney. Pentru novicele Assayas, vorbim despre toți cei care, de la Epstein la Bresson via Godard, părintele tuturor, au adus laolaltă grija pentru precizia gestului și tulburarea unei inimi sfîșiate. Cu jaful său armat care inițiază o spirală (auto)distructivă, Désordre se citește, la limită, ca o alegorie despre această generație abia ieșită, în acele vremuri, pe porțile adolescenței, care a trăit adînc și a ars fără protecție, în virtutea celor mai arbitrare – și, deci, mai implacabile – turnuri existențiale.

O moarte care nu dovedește nimic: cea a angajatului de la magazinul cu instrumente muzicale. Apoi, încă una: cea a solistului trupei, mintea din spatele acelui jaf sfîrșit cum nu se poate mai prost. Iar între ele, tot soiul de mici evenimente (o trădare în dragoste, un concert anulat) care capătă un aer de afectare paroxistică. În ochii lui Assayas, care la data realizării filmului nu e mult mai în vîrstă decît protagoniștii săi damnați, aceste destine necumpătate sînt singurele care merită. Romantic pînă la capăt, e preocupat exclusiv de ratare, blestem, suicid; visează la nocturn și la culori obligatoriu desaturate. Jaful de la început e doar un pretext: nu e deloc sigur că, în absența sa, nu s-ar fi ajuns tot acolo, în zona catastrofelor omniprezente. Filmul se mișcă astfel în acord cu acele trăiri imanente ce explodează în zona marilor intensități. Muzical și grandilocvent, Désordre nu cunoaște justa măsură: de la clubul de noapte drumul nu poate duce decît direct la cimitir.

Uneori se întîmplă ca Assayas să forțeze nota. Totul, aici, e iremediabil, pe modelul lui „nu ne vom mai vedea niciodată”. Pe alocuri, filmul devine comic malgré lui: dintr-o asemenea seriozitate plină de patos parcă nici nu se putea altfel. Mă grăbesc însă să scuz aceste manierisme, căci detectez în ele amprenta unui autor care trăiește înăuntrul dramei pe care o pune în mișcare, care se trezește, altfel spus, pur și simplu înjghebat de atmosfera tenebroasă a propriului scenariu. Assayas locuiește în mijlocul acestor tineri cu moace deopotrivă expresive și înduioșătoare (Wadeck Stanczak și Lucas Belvaux chiar aduc cu miticii Mirwais și Daniel Darc de la Taxi Girl), identificarea sa cu ei merge dincolo de simpla afinitate, așa cum și binomul Leos Carax – Denis Lavant avea ceva de-a dreptul fuzional, ceva ce depășea orice calcul.

Desigur că povestea lui Assayas e mai puțin liminală, mai ezitantă, mai intelectuală decît măiestria înnăscută a lui Carax. Dacă nu i-aș fi cunoscut filmografia de ansamblu, aș fi fost tentat să văd în Désordre o simplă flexare de mușchi. Dar e mai mult de atît: nu doar pentru că filmul setează deja o hartă preliminară pe care regizorul o va tot îmbogăți în următorii treizeci de ani, ci și pentru că, obsedat la rîndul său de linia roșie care lega explicit pasiunea de boală (o chestie foarte eighties), Assayas injectează tinerețe (acea tinerețe febrilă, impetuoasă, doar un pic complezentă) într-o industrie de film pîndită de spectrul osificării. Orice s-ar spune despre parcursul său ulterior, unul fluctuant cu indulgență, Assayas se afla pe  vremea debutului în polul coolismului francez, perfect cosmopolit și racordat în egală măsură la muzici populare și la theory, la cinema de patrimoniu și la experiment. Ca atare, filmul nu e doar un exercițiu de stil: el își revendică apartenența la un mod de a trăi, de a simți, de a suferi. Un mod oglindit de această secvență superbă pe un feribot, cu două cupluri confuze care își împart sărutări vinovate și gelozii și mai vinovate, într-un haos sublim decuplat de la orice noțiune de eficiență sau raționalitate. Magnetizat de o libertate la care nu a putut niciodată accede pe deplin, Assayas testa aici anumite ipoteze creatoare născute din viziunea tînărului care a înțeles deja totul despre lumea adulților „instalați”.

Désordre este disponibil pentru vizionare online, pe platforma MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Amenințări cu focul într o sală de jocuri din Pitești! mp4 thumbnail png
Un bărbat a aprins focul în fața unei săli de jocuri și a amenințat că va da foc clădirii
Un bărbat, de 32 de ani, din Pitești a fost reținut de polițiști după ce a a prins focul în fața unei săli de jocuri, după care a amenințat că va da foc clădirii.
Primul grup de sud africani albi a sosit luni în SUA FOTO Profimedia jpg
Primul grup de refugiați sud-africani albi a sosit în SUA. A fost întâmpinat de înalți oficiali americani
Un grup de 59 de sud-africani albi a sosit în SUA, unde urmează să li se acorde statutul de refugiat, relatează BBC.
candidata la primarie impuscata mortal mexic foto X
Candidată în alegerile din Mexic, împușcată mortal în timpul unei transmisiuni pe Facebook
O candidată la primăria orașului Tequistepec din statul mexican Veracruz, Yesenia Lara Gutiérrez, a fost împușcată mortal în timp ce participa la un marș electoral alături de susținători, în timpul unei transmisiuni live pe Facebook.
image png
Cu ce trebuie să stropești gardurile vii, ca să fie ferite de dăunători? Amestecul natural știut doar de bunicii noștri
Pentru a proteja gardurile vii de dăunători, trebuie să aplici tratamente fitosanitare specifice, în funcție de specia gardului viu și tipul de dăunători care pot apărea. Iată câteva recomandări generale:
Vladimir Putin își face calcule în funcție de oferta SUA FOTO Shutterstock jpg
Ce vrea Putin, o „înțelegere” sau o victorie? Semnificația noii propuneri de negocieri a președintelui rus
Într-un moment ales cu grijă — imediat după parada militară de la Moscova și în toiul unui peisaj diplomatic tot mai fluid — Vladimir Putin a lansat o invitație publică către Kiev:
Nicola Maduro, captură video you tube jpg
Nicolas Maduro, acuzaţii fără precedent la adresa liderilor UE care au vizitat Kievul, „capitala fascismului”. „Un pretext pentru război, sancțiuni și violență”
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a lansat acuzaţii fără precedent la adresa guvernului lui Volodimir Zelenski, dar şi a oficialilor europeni care au vizitat Kievul pe 10 mai, de Ziua Victoriei.
putin și zelenski jpg
Europa va cere SUA să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei dacă Putin refuză să se întâlnească cu Zelenski la Istanbul
Liderii europeni îi vor cere președintelui american Donald Trump să își pună în aplicare amenințarea de a impune noi sancțiuni Rusiei dacă Vladimir Putin refuză să se întâlnească cu Volodimir Zelenski la Istanbul pe 15 mai sau dacă Moscova nu acceptă un armistițiu imediat și necondiționat, relateaz
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Demnitarii ar putea să-și rezerve posturile din învățământ doar pe o perioadă de cinci ani. Propunerea legislativă merge la Senat
Camera Deputaților a adoptat tacit luni, 12 mai, o propunere legislativă care prevede limitarea la cinci ani a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării unor demnități sau funcții publice.
Jennifer Lopez  sursa foto   Instagram jpg
I s-a luat o piatră de pe suflet! Jennifer Lopez dansează în bikini roz de fericire
La cinci luni de la divorțul de Ben Affleck, vedeta de 55 de ani spune că se simte în sfârșit „liberă”. Ce s-a întâmplat în viața ei?