"Comedia trece rareori graniţele ţării" - interviu cu regizorul Slobodan SIJAN

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
"Comedia trece rareori graniţele ţării"   interviu cu regizorul Slobodan SIJAN png

Divanului degustătorilor de film şi artă culinară, eveniment organizat de Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu“, s-a îndreptat anul acesta spre comedia balcanică. Am avut bucuria să stau de vorbă cu regizorul sîrb Slobodan Sijan, care a regizat filmul intitulat Cine cîntă acolo? / Ko to tamo peva (1980), proiectat în seara deschiderii festivalului. Filmul a primit Premiul Juriului la Montréal, Premiul Arena de Aur la Pola şi a fost votat de Academia Iugoslavă de Film drept Cel mai bun film iugoslav din toate timpurile. Cine cîntă acolo? relatează povestea unui autobuz plin de călători care merg spre Belgrad. Bătrînul proprietar al autobuzului, împreună cu fiul său, transportă un cîntăreţ de operă, un vînător, un cuplu, un militar în retragere şi doi lăutari ţigani.

Filmul dumneavoastră punctează un moment istoric: invazia trupelor germane în Belgrad, în ziua de 5 aprilie 1941...

Nimeni nu va uita data de 5 aprilie 1941 în Serbia, cînd s-au distrus clădiri, au murit oameni, iar focul a făcut ravagii. Nemţii au ars Biblioteca Naţională, şi nu a fost un gest întîmplător. Cărţile vechi au ars complet, genocidul cultural a fost perfect. Era într-o zi de Paşti, cred că nemţii au vrut să arate sîrbilor că Paştele e o zi potrivită pentru bombardament... Cînd eu am scris scenariul, am vorbit de o realitate contemporană, şi s-a întîmplat ca producătorul să citească un articol într-un cotidian, în care se anunţa că, la început, primele bombe au aruncat în aer un autobuz. Dar scenele de război ne-ar fi costat enorm, aşa că am decis împreună să scriem finalul filmului cu personajul principal – autobuzul –, care a sfîrşit prin a fi bombardat.

Cum aţi ales actorii?

O parte dintre ei sînt actori de film celebri în fosta Iugoslavie, dar fac parte din şcoli de film diferite. Şoferul de autobuz, interpretat de Pavle Vuisic, este extrem de cunoscut, ceilalţi sînt ceva mai tineri, dar la fel de celebri. Cine cînta acolo? l-a consacrat pe Slavko Stimac, mirele din film, care a jucat apoi şi în Underground de Kusturica. Scena de dragoste din pădure a rămas un reper pentru cariera lui actoricească.

E o scenă cel puţin memorabilă…

Am vorbit întîi cu producătorul Milan Zmukic, care m-a somat iniţial s-o tai din scenariu, pe motiv că e prea complicată ca să iasă bine... Se temea că va ieşi prost, dar nu s-a mai plîns după ce filmul a intrat în cinematografe, iar secvenţa a devenit foarte populară.

Actorii din film au jucat şi în binecunoscuta trupă de teatru Atelier 212, făcînd sala plină cu piese avangardiste şi teatru absurd, de Alfred Jarry, Eugen Ionescu, Beckett şi mai ales Dusan Kovacevic, care a scris şi scenariul pentru filmul meu. Am folosit şi actori neprofesionişti, pe care i-am distribuit în film astfel: cine nu era în autobuz, unde e miezul acţiunii, a fost considerat actor neprofesionist. Am găsit, din întîmplare, un tip mic de statură, cel care, în film, e personajul care ară şi opreşte autobuzul cu scandal, gesticulînd aiurea. E un ţăran autentic, de fapt, care s-a dovedit a fi un actor impecabil şi foarte intuitiv, cu o memorie formidabilă. Celelalte personaje care apar, de regulă pentru a opri autobuzul, sînt din zona unde am filmat, adică la 50 de km de Belgrad, unde se află şi un teren de vînătoare.

Dar mireasa?

Mireasa (Neda Arneric) este o actriţă celebră, cu un palmares impresionant în teatru, film de autor şi film de televiziune. Nu am vrut ca actorii să interpreteze „la unison“, i-am îndreptat spre nuanţe şi direcţii diferite, ca să evit monotonia. Pentru că autobuzul era foarte mic şi camera trebuia să prindă neapărat şi un actor, am ajuns la o înţelegere ca întreaga echipă să fie prezentă pe toată durata filmării. Mulţi dintre ei erau deja actori consacraţi, aveau contracte la teatre, dar filmau, apoi fugeau spre scenă. Am turnat doar 21 de zile şi, pentru că bugetul nu era mare, a trebuit să fim foarte cumpătaţi cu pelicula de 35 de mm şi nu am folosit deloc lumină artificială. Doar scena de pe malul lacului, cu dansul şi focul, a avut nevoie de lumină. Am deschis acoperişul autobuzului pentru a accentua lumina naturală.

Muzica din film intră foarte bine în poveste...

Muzica e semnată de Vojislav Kostic, un compozitor excelent. Puştiul care îl însoţeşte pe ţiganul lăutar e nepotul compozitorului, nu cîntă în film, dar joacă bine. Am făcut înregistrarea şi am pus playback-ul cu băiatul care face pe lăutarul şi comentează şi istoria din film. Ţiganul lăutar imită foarte bine, dar nu cînta el. Culmea e că a ajuns şofer de autobuz. Chiar dacă instrumentele muzicale sînt ciudate, refrenul cîntecului din film e asociat multor comedii balcanice. S-a pus în scenă şi un balet, dar, după părerea mea, dansul modern a fost mai degrabă conformist.

În film, seducătorul interpretat de Dragan Nikolic nu ştie să cînte, dar e actor uriaş, care a jucat, printre altele, şi în When I am Dead and White / Kad budem mrtav i beo, regizat de profesorul meu, Zivojin Pavlovic. Dragan Nikolic e un fel de Marcello Mastroianni al Balcanilor, dar, din păcate, nu ştie multă lume de el.

Aţi spus că, într-un fel, comedia este subevaluată astăzi. De ce credeţi asta?

Cred că e o realitate tristă, cu care nu putem decît să ne consolăm. Nu mă refer doar la filmele cinema-ului balcanic. Umberto Eco avea dreptate cînd scria, în cartea Numele trandafirului, că oamenii nu ştiu să înţeleagă adevărata comedie. Cînd analizezi o comedie, e greu să prinzi nuanţele; de la Aristotel am aflat măcar bazele teoretice, din fericire, dar ştim cu toţii că, în Evul Mediu, umorul era considerat indecent...

În fine, scenariul filmului meu nu a fost aprobat cu uşurinţă pentru că vorbeam de un grup, de o entitate. Filmul a rulat în SUA şi în Franţa şi a făcut săli pline. Dar, în cele mai multe cazuri, comedia trece rareori graniţele ţării unde a fost turnată...

Unde sînt astăzi comediile autentice?

Pe de o parte, nu sînt bani de filme, în toată Europa, iar ca regizor, a garanta o comedie de succes e un lucru aproape imposibil. Banii se duc acum, în principal, pe filme cu subiect social, iar comediile trebuie să fie neapărat comerciale. În concluzie, e foarte greu să primeşti bani pentru scenariu şi, din păcate, acest gen cinematografic nu are „impactul social“ dorit. Dacă apare o dramă, se presupune că intră deja în circuit internaţional. Este, aşadar, doar o chestiune de abordare, dictată de un context mai larg. Dacă nu cîştigi un premiu la Cannes sau la Berlin, comedia are şanse slabe să fie distribuită internaţional.  

a consemnat Roxana CĂLINESCU 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Abdulrazak Gurnah foto AFP jpeg
Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru Literatură: „Ce ironie profundă că tocmai politicienii cu părinți imigranți închid ușa țării pentru noii imigranți“
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.
cancer Colorectal
Cancerul asociat cu abuzul de antibiotice în unele studii științifice. Motivul
Cel mai frecvent tip de cancer în România este cancerul colorectal, care include atât cancerul de colon, cât și pe cel de rect. Cunoașterea factorilor de risc este esențială.
Wim Hof Sursa facebook jpg
Cinci remedii naturale pentru astenia de toamnă, recomandate de Wim Hof. Efectul surprinzător al muzicii
Starea de spirit tot mai scăzută și sentimentele de anxietate mai intense pe măsură ce zilele se scurtează iar soarele își pierde puterea ar putea fi semne ale asteniei de toamnă. Efectele acesteia pot fi diminuate în mod natural.
Fabrica Autoturisme din Timișoara FOTO Facebook/ Catalog Lastun Dacia 500 Club
Aberația industriei auto comuniste, încropită într-o fabrică de cuști de animale. „Mercedes și BMW ar fi dat orice să-i oprească producția”
La sfârșitul anilor 80, pe porțile unei fabrici din Timișoara ieșea una dintre cele mai caraghioase mașini din întreaga istorie a industriei auto: Lăstunul. Aceste mașini erau destinate clasei muncitoare din România socialistă și erau parodiate inclusiv în acei ani.
Studenți USV Iași jpeg
Ajutor nesperat pentru elevi și studenți. Cei care învață în străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției la stat
Este oficial! Elevii, studenţii şi studenții doctoranzi care urmează cursurile școlilor și universităților din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate fără plata contribuțiilor.
Inundaţii Bucureşti FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
INTERVIU Cum pot fi prevenite inundațiile din mediul urban: de la „orașele-bureți” la asigurările de locuințe
Directorul general interimar al Institutul Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică pentru „Weekend Adevărul” modul în care poate fi evitată inundarea străzilor din orașe în perioadele ploioase.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025, sesiunea din iarnă. Cum se va desfășura examenul de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română
În perioada 27-31 ianuarie 2025, elevii claselor a XII-a vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română și Limba maternă din cadrul examenului de Bacalaureat.
Stațiunea Straja  Foto Bunzac Media, Complex montana (11) jpg
Cele mai populare stațiuni montane din România. Unde se află destinațiile de iarnă ale Carpaților
Cele mai populare stațiuni montane din România se înșiruie de-a lungul văii Prahovei, însă locuri ca Munții Apuseni, Bucovina sau Valea Jiului atrag și ele nenumărați turiști.
vaci lapte (2) jpg
Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în lumea rurală
Seceta care aproape a lăsat animalele fără hrană, dar și prețul extrem de scăzut al litrului de lapte, la vânzare, sărăcește comunități întregi din România. Este vorba în special despre satele în care localnicii trăiesc aproape exclusiv din creșterea vacilor cu lapte.