Cîteva filme cu care am rămas din 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image

O scurtă trecere în revistă, la final de 2023, a titlurilor internaționale care m-au acompaniat de-a lungul anului.

 Retratos fantasmas (Kleber Mendonça Filho).

Un început convențional – vocea din off ce rememorează anii tinereții apuse... – ascunde o traiectorie dintre cele mai fanteziste. De la infimul personal (o serie de amintiri) la speranța colectivă (o epocă de aur), Retratos fantasmas se dovedește fascinat de omonimia cinema-ului: de la sală unde se consumă filmele la arta de a le face, Kleber Mendonça Filho diseacă – fără bisturiu, dar cu o fervoare care nu anulează luciditatea, ci o potențează – această viață pusă în slujba imaginilor în mișcare. Pornind pe pista falsă a unei mărturii complezente, filmul se deschide înspre scara națiunii și mătură gloria și decadența unor buticuri de cinema care ajunseseră, pe vremuri, să simbolizeze triumful unei țări aflate în avangarda artistică mondială. Coborînd din acel zenit al modernității, cineastul se transformă în arhivistul propriei biografii. Cu o candoare ce datorează totul unui fel aproape revolut de a privi cinema-ul – un fel care s-a numit cinefilie –, filmul mobilizează tot soiul de imagini sărace, filmate de o mînă emoționată pentru care un afiș de film, un foaier de cinematograf, o tarabă cu mărunțișuri constituiau unica bogăție posibilă. Retratos fantasmas e un film al absențelor și al ruinelor. Dar e și o întoarcere acasă: închinînd o odă în mic acestei patine retro, Kleber Mendonça Filho dezvăluie matricea artei sale – una a remix-ului și a nostalgiei –, apoi o dizolvă într-o secvență futuristă care privește, obligatoriu, la ceea ce va fi fost. 

 May December (Todd Haynes).

O actriță tînără (Natalie Portman) culege informații despre femeia pe care trebuie să o interpreteze în noul său rol. Aceasta din urmă (Julianne Moore) a fost implicată, în urmă cu ani buni, într-un scandal național, pentru că întreținuse o relație cu un elev de clasa a șaptea (actualmente soțul ei). Agitînd apele într-un mod aproape cinic, actrița înfruntă aerul îmbîcsit al provinciei americane – cea cu prom și barbecue –, în aceeași măsură în care pare să se lase învăluită de intriga sinuoasă a acestei familii pretins fericite. May December e un film cu adevărat bolnav, care se contaminează voluptuos cu nebunia celor din jur, privită aici cu o mirare aproape camp. Todd Haynes transformă melodrama într-o structură aptă să găzduiască toate emoțiile degenerate, chemate să explodeze și să împroaște cu puroi în cele patru zări. Fidel acelorași investigații ironice care, de la capodopera absolută care a fost Safe (1995) și pînă azi, au ridicat din nou suburbia americană la rangul de junglă sulfuroasă în care măștile abia așteaptă să cadă, filmul face din acest mic univers o arenă în care grandoarea și meschinăria sînt libere să se încleșteze pînă la capăt.

 Un prince (Pierre Creton).

Nici un alt film al anului nu a mai discutat sexualitatea bărbatului în termenii străluminați de aici. Retrasînd parcursul autobiografic al unui grădinar de provincie, care cîștigă experiență în manipularea vegetalului pe măsură ce își cultivă propriile instincte carnale, Pierre Creton izbutește să realizeze un film realmente ecologic, în care fiecare cadru este mobilizat înăuntrul unui circuit unde totul se leagă cu totul. Și oare ce este un film, dacă nu această metaforă a simbiozei în care orice imagine și orice sunet se văd înlănțuite de ceea ce le-a precedat, în același timp în care influențează în mod direct ceea ce va veni după ele? La un moment dat, Creton folosește imagini dintr-un film pe care l-a regizat în 2006, reciclînd la propriu materia din care își alcătuiește această creație suspendată undeva între efemer și etern regenerabil. Nimic nu se pierde aici: de la decoruri (Creton a filmat în propria casă din Normandia) la actori (majoritatea, prieteni ai cineastului), totul capătă un al doilea uz. De parcă filmul, în traiectoria sa pansexualistă, ne-ar forța să depășim cadrul ecranului, pentru a reflecta la posibilitatea unor practici mai echitabile, care aparțin deja cinema-ului actual.

 Le Gang des bois du temple (Rabah Ameur-Zaïmeche).

În filmul său precedent Terminal Sud (2019), cineastul Rabah Ameur-Zaïmeche imagina o distopie plasată în viitorul apropiat, pe fundalul unui conflict islamist care invadează Franța. Le Gang des bois du temple se vede împînzit de aceleași luciri vag-apocaliptice, însă, spre lauda sa, refuză orice element de SF: tocmai prezentul opresiv e cel care conferă filmului aerul stins al sfîrșitului de lume. Pe hîrtie ar fi putut reprezenta titlul cel mai încins al regizorului: o poveste pîrîitoare despre un jaf armat organizat de o bandă de cartier împotriva unui prinț saudit. În realitate, tot vacarmul așteptat lasă locul unei elegii fără obiect, magnetizată de umbra morții – moartea ceremonioasă (primele 15 minute, remarcabile în frumusețea lor aproape abstractă, în care o mamă iubită de tot cartierul e înmormîntată ritualic), moartea violentă (în care corpurile cad fără emfază pe terenuri virane) –, clipă totală capabilă să ne readucă la dimensiunile noastre adevărate. În toată această plutire, filmul explorează condiția de a fi arab într-o lume tot mai globalizată, tranzitînd cu grația unui maestru crepuscular dinspre tejgheaua de cartier unde se pariază pe curse de cai înspre scena de club unde prințul se rupe în figuri, cuprins de o vrie aproape mistică.

Victor Morozov este critic de film.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.