Ce nu trebuie ratat la NexT 2011

Raul DUMITRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Ce nu trebuie ratat la NexT 2011 jpeg

Timp de cinci zile, de pe 6 pînă pe 10 aprilie, are loc la Bucureşti cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Spaţii de proiecţii şi discuţii: Cinema Scala, Cinema „Elvira Popescu“ şi Mansarda Cărtureşti. NexT 2011 vine cu o competiţie puternică, dar şi cu programe în afara ei şi cu cîteva secţiuni noi-nouţe. Detalii suplimentare legate de invitaţii festivalului şi de program puteţi afla de pe site-ul NexT: www.nextfilmfestival.ro

În competiţie au intrat la această ediţie 26 de titluri, pe care Andrei Gorzo şi co-selecţionera sa din acest an, Irina Trocan, cîştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010, le-au ales dintr-un număr de 1000 înscrise. 

Filmele vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul pentru cel mai bun film românesc şi Premiul publicului. 

Andrei Gorzo, directorul artistic al festivalului, spune despre NexT din acest an că „e cea mai plină de culoare şi cea mai antrenantă competiţie de pînă acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu cîteva filme foarte frumoase despre relaţii de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare“. 

NexT prezintă în premieră filme premiate la Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurtmetraje din lume. Nu trebuie ratate scurtmetrajele Blue Sofa (regizat de trioul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder), cîştigător al Marelui Premiu la Clermont-Ferrand în 2010, şi nici premiatul de anul acesta: Tremblay-en-France (regizat de Vincent Vizioz).  

Programul „Short Matters“ al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediţia NexT din 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la „Oscarurile europene“.  Astfel, va putea fi revăzut la Bucureşti filmul desemnat de Academia Europeană ca fiind cel mai bun scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw (regizată de Katarzyna Klimkiewicz). Filmul – o poveste despre călătoria plină de umilinţă şi violenţă a unei imigrante vietnameze – a făcut parte în 2010 din competiţia NexT. 

Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la NexT scurtmetraje din cea mai recentă ediţie a sa, printre care şi premiatul Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înţelegere şi prietenie, plasată într-un orăşel din Kazahstan. 

 Secţiunea „Şi ei au fost NexT Generation“ va conţine lungmetrajele de debut a trei participanţi NexT din anii trecuţi. Marian Crişan va fi prezent în acest program cu filmul Morgen (România/Franţa/Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiţia NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls / Suflete îngheţate (USA, 2009). Rosario Garcia Montero vine cu Las Malas Intenciones / Intenţii rele (Peru/Germania/Argentina, 2011), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de la Berlin. 

Unsprezece filme-surpriză vă aşteaptă în cadrul programului „Prietenii Festivalului / Festival Friends“ – care cuprinde scurtmetraje realizate de apropiaţii festivalului. Patru dintre ele vor fi în premieră absolută: Camelia (regia Marian Crişan), Film pentru prieteni (regia Radu Jude), Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) şi Numărătoare manuală (regia Daniel Sandu).  

Programul „Cristi & Otto“, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea o abordare diferită: proiecţia se va muta din sala de cinema în campusurile universitare, în Regie şi la ASE.  

Pentru scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani, Festivalul NexT va recrea la Cinema Scala atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film. Pentru publicul lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, va avea loc proiecţia „NexT Necenzurat“, un program nerecomandat spiritelor convenţionale. Copiii sînt şi ei bineveniţi la NexT Kids, unde îi aşteaptă un scurt program de filme, dar şi unul mai lung, de jocuri. De asemenea, se vor organiza seminarii dedicate regiei şi sound-design-ului, producţiei de film şi – în mod special anul acesta – criticii de film, la care sînt invitaţi toţi cei care doresc să se întîlnească cu nume marcante ale cinematografiei autohtone şi internaţionale.

Raul Dumitrescu este autorul blogului http://raulnecesar.wordpress.com şi se ocupă de promovarea festivalului NexT în New Media.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Din istoria cozonacului: de la pufosul din „La Medeleni“ la economicosul comuniștilor, copt pe ambalajele de la unt
Unul dintre cele mai iubite deserturi, care împletește religia cu laicul, tradiția cu inovația și care mereu are miros de copilărie, este cozonacul. „Weekend Adevărul“ vă conduce în câteva puncte-cheie ale istoriei acestei prăjituri.
image
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic nutriționist
Medicii subliniază că, pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, este crucial să înțelegem cum să bem corect apă în timpul zilei pentru a ne asigura că organismul primește hidratarea necesară
image
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
Ceapa verde este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și beneficii importante pentru sănătate

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.