Ce nu trebuie ratat la NexT 2011

Raul DUMITRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Ce nu trebuie ratat la NexT 2011 jpeg

Timp de cinci zile, de pe 6 pînă pe 10 aprilie, are loc la Bucureşti cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Spaţii de proiecţii şi discuţii: Cinema Scala, Cinema „Elvira Popescu“ şi Mansarda Cărtureşti. NexT 2011 vine cu o competiţie puternică, dar şi cu programe în afara ei şi cu cîteva secţiuni noi-nouţe. Detalii suplimentare legate de invitaţii festivalului şi de program puteţi afla de pe site-ul NexT: www.nextfilmfestival.ro

În competiţie au intrat la această ediţie 26 de titluri, pe care Andrei Gorzo şi co-selecţionera sa din acest an, Irina Trocan, cîştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010, le-au ales dintr-un număr de 1000 înscrise. 

Filmele vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul pentru cel mai bun film românesc şi Premiul publicului. 

Andrei Gorzo, directorul artistic al festivalului, spune despre NexT din acest an că „e cea mai plină de culoare şi cea mai antrenantă competiţie de pînă acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu cîteva filme foarte frumoase despre relaţii de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare“. 

NexT prezintă în premieră filme premiate la Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurtmetraje din lume. Nu trebuie ratate scurtmetrajele Blue Sofa (regizat de trioul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder), cîştigător al Marelui Premiu la Clermont-Ferrand în 2010, şi nici premiatul de anul acesta: Tremblay-en-France (regizat de Vincent Vizioz).  

Programul „Short Matters“ al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediţia NexT din 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la „Oscarurile europene“.  Astfel, va putea fi revăzut la Bucureşti filmul desemnat de Academia Europeană ca fiind cel mai bun scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw (regizată de Katarzyna Klimkiewicz). Filmul – o poveste despre călătoria plină de umilinţă şi violenţă a unei imigrante vietnameze – a făcut parte în 2010 din competiţia NexT. 

Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la NexT scurtmetraje din cea mai recentă ediţie a sa, printre care şi premiatul Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înţelegere şi prietenie, plasată într-un orăşel din Kazahstan. 

 Secţiunea „Şi ei au fost NexT Generation“ va conţine lungmetrajele de debut a trei participanţi NexT din anii trecuţi. Marian Crişan va fi prezent în acest program cu filmul Morgen (România/Franţa/Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiţia NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls / Suflete îngheţate (USA, 2009). Rosario Garcia Montero vine cu Las Malas Intenciones / Intenţii rele (Peru/Germania/Argentina, 2011), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de la Berlin. 

Unsprezece filme-surpriză vă aşteaptă în cadrul programului „Prietenii Festivalului / Festival Friends“ – care cuprinde scurtmetraje realizate de apropiaţii festivalului. Patru dintre ele vor fi în premieră absolută: Camelia (regia Marian Crişan), Film pentru prieteni (regia Radu Jude), Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) şi Numărătoare manuală (regia Daniel Sandu).  

Programul „Cristi & Otto“, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea o abordare diferită: proiecţia se va muta din sala de cinema în campusurile universitare, în Regie şi la ASE.  

Pentru scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani, Festivalul NexT va recrea la Cinema Scala atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film. Pentru publicul lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, va avea loc proiecţia „NexT Necenzurat“, un program nerecomandat spiritelor convenţionale. Copiii sînt şi ei bineveniţi la NexT Kids, unde îi aşteaptă un scurt program de filme, dar şi unul mai lung, de jocuri. De asemenea, se vor organiza seminarii dedicate regiei şi sound-design-ului, producţiei de film şi – în mod special anul acesta – criticii de film, la care sînt invitaţi toţi cei care doresc să se întîlnească cu nume marcante ale cinematografiei autohtone şi internaţionale.

Raul Dumitrescu este autorul blogului http://raulnecesar.wordpress.com şi se ocupă de promovarea festivalului NexT în New Media.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.