Canadian Beauty

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
image

 Babysitter (Canada-Franța, 2022), de Monia Chokri.

Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă. Vă mai amintiți, poate, de acel Promising Young Woman (2020), în care un soi de păpușă Barbie amestecată cu un vigilante ieșit din westernurile clasice îi pedepsea cu voluptate pe bărbații întîlniți în cale pentru sexism și alte devianțe. Babysitter al Moniei Chokri (actriță cunoscută pentru colaborările cu Xavier Dolan) merge în aceeași direcție: un efect tip dioramă – personaje împăiate care populează un decor de plastic –, cu-atît mai grav și mai vehement în denunț cu cît, sub raport formal, se cere consumat ca o bomboană rafinată. E un paradox aici: pe de o parte, filmul se vrea violent în ipostaza sa de concentrat al relațiilor de putere între sexe care se renegociază aprig în ziua de azi. Pe de altă parte, această temă vine ambalată – e forța sau slăbiciunea opțiunii regizorale, în funcție de ochiul privitorului – într-un strat glossy care nu doar că diluează din amăreală, camuflînd lectura politică a filmului într-o pildă pentru orice public, ci o și îndepărtează, de parcă ar institui un ecran suplimentar între poveste și ecranul deja existent.

Babysitter e un caz complicat. Monia Chokri are un real talent de a înlănțui planuri cu viteză și bruschețe, stîrnind confuzie la tot pasul, însă odată depășit pragul inițial de amuzament și uluială, devine neclar dacă cineasta mai știe și alți pași cu camera – o mizanscenă mai tradițională, de pildă, care să respecte pliurile realității și să smulgă ceva inteligibil din aceleași ingrediente excentrice. Întrebarea aceasta n-o pun din spirit cîrcotaș, ci pentru că filmul dă per total senzația unei arhitecturi insuficient elaborate, ce se transformă într-o înlănțuire de clipuri seducătoare, care abia așteaptă să anuleze miza matură a proiectului. Babysitter trebuie luat așa cum e, îmbrățișîndu-i pe cît posibil contradicția, în măsura în care aceasta e specifică oricărei mostre ilustrative despre sensibilitatea ambientală de astăzi: fluxuri vizuale de suprafață, povești fără cap și coadă, giumbușlucării stilistice care, la o adică, pot ține loc de substanță – un întreg arsenal post-postmodern de trucuri regizorale consumeriste, prea conștient de sine ca să nu însemne nimic, și totodată prea frivol pentru a-și discuta tema altfel decît sub formă de flash-uri orbitoare.

image

De altfel, această poveste despre un inginer din Québec care face o gafă sexistă în direct la TV, apoi se trezește catapultat în mijlocul unei drame surde de cuplu și-al unei atenții gălăgioase de showbiz, are de ce să intrige. Mă gîndesc mai cu seamă la opțiunea stranie a cineastei de a împleti preocupări intens-contemporane cu un look retro (s-a filmat pe o peliculă onctuoasă de 35 mm). E vorba, eventual, despre condiția unei generații: arzătoare să spună ceva care să-i aparțină doar ei, dar incapabilă să o facă altfel decît prin apel la înaintași. Cu obiectivul său ațintit mai mereu spre hainele strîmte mulate pe părți intime ale corpului, cu langoarea sa de suburbie tipic californiană, filmul aduce laolaltă o grămadă de referințe, de la Rainer Werner Fassbinder la Quentin Dupieux, dar mai ales acel premonitoriu American Beauty (1999), cu formidabila sa acuitate pentru infernul domestic al cartierului rezidențial. Prin comparație, Babysitter e ca un titirez înfuriat care încearcă prea mult: Monia Chokri a lucrat cu cromatica, cu grimasele actorilor (Steve Laplanche e delicios în rolul fratelui neîntrecut la virtue signaling, iar cineasta însăși, pe post de soție care ajunge să bîntuie casa ca o silfidă, e și mai și), cu zoom-uri și tăieturi și o explozie necontrolată de efecte. Rezultatul e o euforie care a sărit calul și a nimerit în stadiul unei beții ciudate.

Scenariul filmului e scris de Catherine Léger după piesa omonimă și reprezintă, în ciuda artificiilor (în ambele sensuri) de mizanscenă, adevăratul centru de greutate. Să spunem, deci, că toată această structură de gaguri pocnitoare și scurte scenete ar fi putut funcționa mai bine într-o anumită versiune teatrală și că, în ciuda unor găselnițe punctuale, Chokri nu le poate modela într-un film rotund. Asta și pentru că scenariul e foarte generos cu observarea schematismelor morale ale lumii de azi, mai greu de tradus într-un plot pe momentele subiectului – vezi dorința unora de a sări la beregată doar pentru a se pune ei înșiși la adăpost și ipocrizia altora de a se pretinde curați doar pentru că au învățat pe de rost regulile jocului. De n-ar curge atît de academic spre deznodămînt, în numele unei comode solidarități între personajele feminine, filmul ar reprezenta o experiență mai puțin consensuală: în cele mai interesante secvențe ale sale nu mai este deloc clar dacă ținta satirei rămîne cea afișată (atitudinile misogine omniprezente) sau dacă nu cumva acest modest purgatoriu însorit evocă însăși societatea la nivel global, cu crezurile tari ale prezentului, suspect de asemănătoare în anumite privințe cu dezbaterile unor timpuri mai negre.

Babysitter este disponibil pentru vizionare online pe platforma MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

stoichita mihai rps2071 jpeg
Mihai Stoichiță, ironizat și de prieteni pentru declarațiile aiurite legate de retrogradarea României
După ce România a retrogradat în Liga C a Ligii Națiunilor, Stoichiță a fost întrebat despre acest subiect și a declarat că nu știe regulamentul.
Bela Kovacs condamnat pentru spionaj in favoarea Moscovei FOTO AFP
Spionaj în favoarea Moscovei: fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, condamnat
Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru „fraudă fiscală” şi „falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”.
scleroza multipla jpg
Pacienții cu scleroză multiplă parcurg 100 de kilometri pentru a-și lua tratamentul. Manifestul bolnavilor cu această patologie
Peste 10.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu scleroză multiplă. Peste jumătate dintre ei parcurg circa 100 de kilometri până la spitalul de unde-și iau tratamentul, iar 18% fac asta în fiecare lună.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.