Boy Meets Boy

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 907 din 26 august ÔÇô 1 septembrie 2021
Boy Meets Boy jpeg

ÔŚĆ ├ët├ę 85 (Fran╚Ťa, 2020), de Fran├žois Ozon.

├Äntr-un or─â╚Öel de vacan╚Ť─â de pe coasta francez─â, un b─âiat descoper─â dragostea al─âturi de un alt b─âiat. Lucrurile ├«ncep brusc ╚Öi se termin─â ╚Öi mai brusc: un ├«nec evitat la limit─â ÔÇô Alexis (F├ęlix Lefebvre), protagonistul, e salvat de viitorul s─âu iubit, David (Benjamin Voisin) ÔÇô va conduce ├«n cele din urm─â c─âtre un naufragiu ├«n cele mai ad├«nci gropi ale depresiei ╚Öi remu╚Öc─ârii. Povestea nu e nemaiv─âzut─â (o iubire estival─â se joac─â ├«ntre dou─â corpuri magnetizante de adolescen╚Ťi), ingredientele ei s├«nt ├«n╚Öf─âcate de pe raftul cel mai la vedere (unul dintre b─âie╚Ťi e mai timid ╚Öi mai sobru, cel─âlalt eman─â erotism de la o po╚Öt─â ╚Öi pare versat ├«n materie), concluzia sa (o ini╚Ťiere schimb─âtoare de destin) ne e familiar─â. Cu ce r─âm├«nem, deci, dac─â pl─âcerile narative s├«nt epuizate ├«nc─â dinainte de startul probei? Cu posibilitatea de a-l observa pe Ozon ├«n climatul lui de predilec╚Ťie, turn├«nd sirop din plin peste un preparat cam fad ╚Öi pretinz├«nd c─â ne va ului papilele gustative.

Ca autor de cinema, Ozon are c├«teva avantaje. Nu s├«nt at├«t de multe, a╚Öa c─â hai s─â le trecem chiar acum ├«n revist─â: ├«nt├«i de toate, ├«n lipsa unui talent ie╚Öit din comun pentru fabula╚Ťie, omul nostru mizeaz─â pe o dezinvoltur─â camp apt─â s─â-l aduc─â ├«n siguran╚Ť─â la mal. Vezi secven╚Ťa ini╚Ťial─â a filmului, care poate trece simultan drept mostr─â de fantezie creatoare ╚Öi drept dovad─â a g─âuno╚Öeniei de net─âg─âduit. A╚Öa se face c─â Alexis se abandoneaz─â valurilor pe velierul s─âu fragil, iar c├«nd se treze╚Öte din nou, bine├«n╚Ťeles, ziua clar─â ╚Öi f─âr─â v├«nt a f─âcut loc unor nori groaznici de furtun─â. Panic─â mare, agita╚Ťie ÔÇô cum-necum, b─âiatul sf├«r╚Öe╚Öte ├«n ap─â, iar b─ârcu╚Ťa se r─âstoarn─â. ╚śi fix atunci apare David c─âlare pe o ambarca╚Ťiune similar─â, ├«n perfect control al situa╚Ťiei, ca un Poseidon ne├«nfricat ╚Öi materializat din spuma m─ârii. Vr─âjeli de adormit copiii? Mai degrab─â prefer s─â v─âd ├«n acest modest artificiu o ochead─â ozonian─â c─âtre to╚Ťi aceia mai interesa╚Ťi de func╚Ťionarea sforilor fic╚Ťionale dec├«t de fic╚Ťiunea ├«ns─â╚Öi: cum ar veni, s─â nu uit─âm c─â totu╚Öi vedem un film, iar ceea ce ni se arat─â s-ar putea s─â fie rodul unei non╚Öalante baghete magice ╚Öi nimic mai mult.

Apoi, vorbind despre adolescen╚Ťi cu porniri sentimentale greu de ├«nfr├«nat, Ozon are dreptate s─â ├«╚Öi iubeasc─â personajele. S─â stea al─âturi de ele p├«n─â ├«n p├«nzele albe, toler├«ndu-le av├«nturile inexplicabile ╚Öi c─âut├«ndu-le derivele abisale, parc─â dintr-o admira╚Ťie sincer─â a adultului pentru puritatea sufleteasc─â a t├«n─ârului care abia descoper─â lucrurile. ├Än ├ët├ę 85, Ozon evit─â ironia chiar cu pre╚Ťul c─âderii ├«ntr-o povestioar─â cam cheezy ╚Öi cam prea mic─â pentru efortul ambi╚Ťios ÔÇô ma╚Öini de pe vremuri, butaforie optzecist─â, haine ca odinioar─â ÔÇô de produc╚Ťie. E motivul pentru care, ├«n fa╚Ťa obiectivului s─âu, gesturile m─ârunte de tandre╚Ťe au calitatea rar─â a ÔÇ×primelor d─â╚ŤiÔÇŁ, cu fiorul lor irepetabil. ├Äns─â necazul e c─â adesea Ozon se-mpiedic─â pe traseu de ni╚Öte ticuri st├«ngace: e o experien╚Ť─â stranie s─â-i urm─âre╚Öti traiectoria creatoare, c─âci suma meandrelor ei nu d─â nimic. Vezi figura pr─âfuit─â a profului descoperitor de talente, deja la lucru ├«n Dans la maison (2012). Sau pe-aceea, cam jenant─â, a dansului pe morm├«nt, ecoul unei replici roman╚Ťioase din acela╚Öi film mai vechi, ÔÇ×Chiar ╚Öi ├«n picioarele goale, ploaia n-ar merge s─â dansezeÔÇŁ.

Cu aerul s─âu estival, filmul seam─ân─â cu o progenitur─â gr─âbit─â dintre Eric Rohmer ╚Öi Arnaud Desplechin. De la cel dint├«i, Ozon ├«ncearc─â s─â preia lejeritatea conversa╚Ťiei amoroase ├«n bermude, pe un fundal de carte po╚Ötal─â. De la al doilea, aplombul amoros, complica╚Ťia f─âr─â margini, poanta privirii direct ├«nspre camer─â. Nimic nu e s─âpat cu seriozitate, totul are aerul unui gimmick deloc problematic. E poate tocmai ceea ce deranjeaz─â: aspectul de ÔÇ×cinema filmatÔÇŁ (cum zicea marele Jean-Claude Biette) al pove╚Ötii, senza╚Ťia c─â nu ├«nregistreaz─â dec├«t secven╚Ťe care deja ╚Öi-au ├«ndeplinit norma ├«n cinema, iar acum s├«nt rechemate pentru un ultim tur de pist─â.

De altfel, a╚Ö mai remarca un aspect: nostalgia revine tot mai des ├«n filmul de autor, instal├«ndu-se cu arme ╚Öi bagaje ├«n mijlocul cadrului. S─â nu ne mire, a╚Öadar, c─â ├ët├ę 85 nu reu╚Öe╚Öte niciodat─â s─â-╚Öi transcead─â titlul, r─âm├«n├«nd la stadiul unei diorame construite pe buc─â╚Ťi, cu mult─â aten╚Ťie pentru detaliul ne├«nsemnat, dar care ├«n definitiv doar mimeaz─â via╚Ťa, nu o ╚Öi g─âzduie╚Öte. Problema cu nostalgia? C─â mereu canalul pe care aceasta ajunge la noi va evacua, a╚Öa cum se ├«nt├«mpl─â aici, senza╚Ťia tr─âitului: apa m─ârii e prea albastr─â, ma╚Öinile prea n-au nici o zg├«rietur─â, b├«lciul e prea vesel, str─âdu╚Ťele s├«nt prea ordonate. De parc─â ra╚Ťiunea principal─â a filmului n-ar fi aceea de a ne ar─âta un sentiment real, prea pu╚Ťin modulabil ├«n func╚Ťie de epoc─â, ci s─â ne fure ochii cu cadrele lui alambicate, trase de pe macara, cu coregrafia sa complex─â, cu migala de a recrea texturi. Feti╚Öizarea trecutului-ca-trecut e semn r─âu pentru un cinema care pretinde s─â ne dea peste cap. C─âci muzeul e poate locul cel mai nepotrivit pentru a trezi ├«n noi o emo╚Ťie carnal─â la prima m├«n─â, a╚Öa cum pretinde s-o fac─â Ozon cu pove╚Ötile lui toride.

├ët├ę 85 / Vara lui 85 ruleaz─â din 20 august ├«n cinematografe.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.