Adicție

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Adicție jpeg

● More (RFG-Franța-Luxemburg, 1969), de Barbet Schroeder.

În anii ʼ60, cineastul Barbet Schroeder umbla prin cercurile intelectuale din care făceau parte regizori ca Éric Rohmer sau Jacques Rivette. Rohmerienii îl știu pe Schroeder drept fondatorul casei de producție Les Films du Losange, pasul decisiv în desăvîrșirea metodei de lucru a lui Rohmer, cu filme economice făcute în echipă redusă și scoase pe bandă rulantă, după un principiu infailibil; rivettienii îl știu pe Schroeder drept soțul marii actrițe Bulle Ogier, în jurul căreia s-a organizat întreg cinema-ul, plin de comploturi și labirinturi, imaginat de Rivette. Însă nu știu cîți cinefili l-au mai păstrat pe Schroeder pe radar atunci cînd acesta ajunsese să presteze la Hollywood, regizînd blockbustere și primind chiar și o nominalizare la Oscar. MUBI îi consacră cineastului o retrospectivă de trei titluri realizate mult înainte de toate astea, în Europa, într-o epocă fierbinte în care se întîmplau destule. More este primul dintre ele.

Un film transnațional timpuriu, More prezintă traseul neamțului Stefan (Klaus Grünberg), student la matematică, din Lübeck în Ibiza via Paris. Anul fiind 1969, ar fi naiv să credem că Stefan are în vedere vreo țintă precisă – sau că se va lăsa cu o excursie inofensivă, fără urme, gen discoverEU. Dimpotrivă: Europa Occidentală e, în film, un vast tărîm hippiot, narcoman, post-68-ist, doldora de afaceri dubioase care nu-ntîrzie să iasă la lumină. Înotînd prin ape tulburi, Stefan o cunoaște pe americana Estelle (Mimsy Farmer), care-și duce veacul într-un apartament modest-dar-boem din Paris, apoi pleacă, îndrăgostit, pe urmele ei. Mai un joint, mai o doză de horse (heroină), iar studentul nostru se vede hooked – dependent de (și captiv în) noua lui viață. Iată adevăratul subiect al filmului, dincolo de ravagiile drogurilor: momentul teribil cînd un om realizează că s-a împotmolit pe nevăzute într-un trai fără scăpare care îi va aduce pierzania și că orice mișcare de împotrivire e inutilă: agitația nu face decît să-l bage și mai tare la fund.

Care e atunci verdictul la capătul celor două ore ale filmului? Aș zice că Schroeder face dovada unui film plin de promisiuni nerespectate, care se chinuie să găsească o forță vitală în toate peripețiile traversate, dar eșuează în zona unui nici-nici: nici narațiune picarescă în care Stefan să întîlnească în jurul său oameni fără nici o pretenție de a deveni personaje rotunde, nici scenariu închegat care să observe abrutizarea pînă ce devine o experiență viscerală. Ca orice film în care drogul e obiect de studiu, More ajunge la rîndul său să demonteze ideea că more is more, fixîndu-și ca terminus momentul cînd more devine too much. Pînă să atingă însă concluzia moralizatoare, filmul va fi strîns puncte bonus arătînd două sau trei chestii simple: întîi, că tragedia începe adesea cu niște oameni care vor să scape de plictiseală (boala secolului), pe principiul „m-aș bucura atît de tare dacă ai lua cu mine, doar o dată”; apoi, că – așa cum au arătat alții – n-are nici un rost să căutăm motive sofisticate, de tip „căutare spirituală”, pentru un act care în genere nu e motivat de nimic și nu-și caută justificări; în fine, că uneori viața stă într-o alegere simplissimă și că există oameni care au ghinion. Ca Stefan.

Căci a diminua impactul lui More printr-un gest disprețuitor din mînă ar fi o greșeală. Ce hippiot wannabe, care mai vedea și ceva cinema între două sesiuni de spiritism, n-a derulat pe ecranul minții aceste scene cu Stefan și Estelle făcînd amor pe stînci, în fața valurilor, sau bucurîndu-se de o viluță din piatră ponce complet izolată, în care pot face fix ce-i taie capul – totul, cireașa de pe tort, împachetat pe muzică de Pink Floyd? Aura previzibilă de film-cult e parte din șarmul straniu al acestui proiect, deopotrivă cea mai familiară și cea mai surprinzătoare apariție autohtonă din sălile franceze ale acelor ani. Cea mai familiară, pentru că More adună laolaltă o pleiadă întreagă de referințe, de la coafura à la Jean Seberg afișată de Mimsy Farmer, evocînd eroina din À bout de souffle, la ficțiunile timpurii ale lui Jacques Demy în care adicția, exotismul, tensiunea erotică erau la ordinea zilei. Cea mai surprinzătoare, pentru că More nu împărtășește predilecția intelectualo-literară a cinema-ului francez, fiind mult mai apropiat de asprimea unui Zabriskie Point, care-și derula amorul damnat prin uscăciunea deșertului.

Din această situare prea internațională pare să vină și pericolul care pîndește filmul la tot pasul, acela de a da într-un esperanto artistic (vorba celor de la Cahiers du Cinéma de pe vremuri) în care toate deciziile regizorale se amestecă într-o pastă cinematografică diluată și sărăcită. Un soi de Knorr pe lîngă ciorba bunicii. Poate și la capitolul ăsta More are ce să ne învețe în 2020, anticipînd porcăriile impersonale observabile azi la tot pasul, rod al coproducțiilor care sufocă cinema-ul de autor (cu cîteva excepții fericite) din toate părțile. Mă gîndesc aici la filmele așa-zis „universale”, care s-ar putea petrece în orice loc de pe planetă, dar se petrec acolo unde e mai comod și mai ieftin. Însă More n-are nimic comod în el.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg
netflix pexels jpg
Filmul de pe Netflix care a fost lansat acum trei zile, dar deja a rupt topurile. Trebuie urmărit împreună cu familia
În apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, nu doar filmele de Crăciun ocupă un loc în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix. Un film ce se află în prezent pe locul 2 se pare că i-a cucerit pe abonați. A fost lansat în urmă cu trei zile, pe data de 20 noiembrie
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu: „Eu plec în Congo! Nicule dragă, nu te mai agita să pari în opoziţie, că nu păcăleşti pe nimeni”
Cu o zi înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, fostul președinte Traian Băsescu îi transmite un mesaj liderului PNL.
viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.
Gabriel Cotabita pe scena de la Mamaia
Întâmplarea care l-a făcut pe Gabriel Cotabiță vedetă în România. Cânta prin localurile din Craiova și primise o interdicție misterioasă
Gabriel Cotabiță s-a identificat total cu celebrul Festival de la Mamaia, emblematic pentru muzica românească.
gabi cotabita fiice  jpg
Drama lui Gabi Cotabiță. Fetele lui i-au interzis să aibă copii cu Alina, a doua lui soție. Povestea spusă chiar de el
Moartea lui Gabriel Cotabiță este o undă de șoc pentru lumea artistică și pentru toți românii care i-au ascultat piesele mai ales în anii 80-90. Gabi Cotabiță se retrăsese din lumina reflectoarelor de câțiva ani și ducea o viață liniștită alături de soția lui, Alina,