Abbas Kiarostami la TIFF

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Abbas Kiarostami la TIFF jpeg

Take me home / Du-mă acasă, ultimul scurtmetraj al marelui cineast iranian Abbas Kiarostami (22 iunie 1940 – 4 iulie 2016), dacă exceptăm proiectul experimental 24 Frames, a fost proiectat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania, însoțit de documentarul lui Seyfolah Samadian dedicat acestuia, 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami / 76 de minute şi 15 secunde cu Abbas Kiarostami, ca un omagiu adus la aproape un an de la moartea cineastului. Kiarostami, despre care Godard declara, pentru Asociația Criticilor de Film din New York, că „filmul începe cu D.W. Griffith și se termină cu Abbas Kiarostami“, a fost un reprezentant și un inovator al neo-neorealismului iranian, al cărui cinema narativ se definește (prin filme precum Certified Copy / Copie conformă, Like Someone in Love / Iluzia iubirii, Close-Up, Five Dedicated to Ozu, autoreflexivul 10 on Ten sau Shirin) prin forme modernist-experimentale. 

● Take me home / Du-mă acasă (Iran, 2016), de Abbas Kiarostami. 

Principiul care stă la baza poemului minimalist, filmat în alb-negru, Take me home / Du-mă acasă, fusese enunțat de Kiarostami în cadrul unui atelier de regie de film, din care un fragment apare și în documentarul lui Seyfolah Samadian – filmele sale, spunea acesta, sînt niște comprimări, din care își propune să îndepărteze excesul în detrimentul esențializării, așa cum ar scoate dintr-un text de 500 de cuvinte cele trei sferturi de balast ale acestuia. În cele doar 16 minute, camera (și spectatorul) urmărește o minge creată prin CGI care coboară (și coboară, și coboară!) într-un decor realist, pe niște scări foarte vechi, de piatră, din sudul Italiei, aparent interminabile, speriind cîte o pisică. Este mingea pe care un băiat o uită, din neatenție, în fața ușii casei sale și care o ia la fugă din cauza unei forțe gravitaționale mai mult fantastice decît realiste, pierzîndu-se într-un mod asemănător balonului din Le ballon rouge / Balonul roșu, filmul din 1956 al lui Albert Lamorisse, dar în care camera, privind cînd de sus, ca și cum ar supraveghea-o, cînd de jos, așteptînd parcă să aibă șansa să o lovească, precum într-un joc de fotbal, își fixează ca obiect de interes nu personajul băiatului, ci aventurile mingii. Tăieturile de montaj de la aproape fiecare cotitură a drumului, ca și caracterul digital al obiectului par să facă cu ochiul spectatorului, ca și faptul că, după cele 15 minute, băiatul își regăsește mingea ca și cum aceasta ar fi coborît doar un etaj mai jos. Du-mă acasă are destule elemente care să îl califice drept un discurs autoreflexiv și personal despre cinema: situarea cinema-ului digital ca forță propulsoare într-un cadru și schelet mai vechi realist și mai ales situarea obiectului filmului undeva la mijloc, în interacțiunea dintre realizatorul de filme și spectator, ca o minge pasată de la unul la altul într-un joc de fotbal. Scurtmetrajul este și o întoarcere în cerc, și o posibilă continuare la primul scurtmetraj al lui Abbas Kiarostami, The Bread and Alley. 

● 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami / 76 de minute şi 15 secunde cu Abbas Kiarostami (Iran, 2016), de Seyfolah Samadian. 

Documentarul colaboratorului îndelungat al lui Kiarostami, fotograful Seyfolah Samadian, conține materiale strînse în decursul a 25 de ani, în cadrul sesiunilor de lucru cu cineastul, și reprezintă, fără a fi și un eseu asupra concepției artistice a regizorului iranian, o imagine fragmentară a procesului de lucru al cîtorva dintre filmele sale. Printre acestea se numără lucrul la celebra scenă a trecerii unor gîște prin fața camerei în filmul dedicat memoriei regizorului Yasujirô, Five Dedicated to Ozu, în care Kiarostami recreează sunetul mersului prin nisip al animalelor, lucrul, alături de Juliette Binoche, la Certified Copy, ca și alegerea unor poezii și comentarea lor, succintă, de către regizor. Titlul, 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami / 76 de minute şi 15 secunde cu Abbas Kiarostami, reprezintă atît durata filmului, cît și o aluzie la vîrsta lui Abbas Kiarostami la momentul dispariției sale, de 76 de ani și 15 zile. Intimist și fără pretenții de explorare biografică, documentarul lui Seyfolah Samadian e asemănător unui album fotografic, creat pentru admiratorii cinema-ului regizorului iranian. 

Ancuța Proca este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Mesajul localnicilor antiturism Foto carribean loopnews com
Coșmarul din vacanță: topul orașelor unde turiștii depășesc localnicii. Recordul: 36 la 1
Află ce orașe ar trebui să eviți vara asta din cauza aglomerației, prețurilor mari și a experiențelor care pot transforma vacanța în coșmar.
baza jos 1 jpg
Refuzată de dentişti din cauza operaţiilor estetice! Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume
Andrea Ivanova (28 de ani), cunoscută drept femeia cu cele mai mari buze din lume, a declarat că doi stomatologi i-au refuzat repararea unui dinte spart din cauza mărimii exagerate a buzelor sale.
Ponturi pentru a evita o vacanță eșuată în perioadele caniculare Colaj
Cum ne ucide canicula: de la insolația fulgerătoare la deshidratarea tăcută. Tahicardie vs. transpirație
Află cum poate deveni canicula mortală: de la insolații fulgerătoare la deshidratare tăcută. Simptome, riscuri și cum te poți proteja.
chelsea fb jpg
Chelsea o distruge pe PSG și e campioana lumii! Umilință totală pentru deținătoarea Ligii Campionilor
Parizienii văd și reversul medaliei, după ce au călcat în picioare tot ce au întâlnit în cale.
Vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum (© Facebook / Raluca Turcan)
Rechizitoriul procurorilor olandezi în cazul jafului aurului dacic: „Probele sunt copleșitoare. Obiectele nu au fost topite”
Procurorii olandezi cred că artefactele din tezaurul dacic furat din muzeul din Drets nu au fost topite și că suspecții le mai dețin. În rechizitoriul prezentat instanței nu se menționează nimic despre un client român care ar fi intenționat să cumpere tezaurul, așa cum a speculat presa olandeză.
Mădălina Manole s-a sinucis de ziua ei Foto: arhivă
14 iulie: Destinul tragic al Mădălinei Manole. O viață începută și sfârșită în aceeași zi, la 43 de ani distanță
În ziua de 14 iulie, artista Mădălina Manole se naște, iar, în 2010, își pune capăt zilelor. Tot în această zi, se naște Gerald Ford, al 38-lea președinte al SUA.
cafea jpg
Mulți oameni fac această greșeală dimineața! De ce poate deveni cafeaua periculoasă atunci când este băută prea devreme
Cafeaua este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Iar nenumărați oameni își încep ziua alături de o cană de cafea, pentru a beneficia de un plus de energie înainte de a-și începe activitatea.
Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum pot fi reformate, fără scandal, sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Economist, despre pachetul II de austeritate
Măsurile din pachetul II de austeritate prezentate de premierul Bolojan sunt destul de vagi, spune economistul Liviu Deceanu. Între alegerea unor reforme cu impact minim, „de ochii lumii” și a unor decizii radicale, de genul „tăierilor cu drujba”, economistul crede că se va alege calea de mijloc.
Oana Țoiu FOTO Profimedia
Ministrul de Externe Oana Țoiu, anunț despre tarifele impuse Europei de Donald Trump: „Lucrurile se mai pot schimba”
Ministrul român de Externe, Oana Țoiu, afirmă, referitor la consultările și negocierile la nivelul Uniunii Europene în privința anunțului unilateral al lui Donald Trump privind majorarea unor tarife, că deciziile în UE nu se iau peste capul României.