Educaţia prin violenţă

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Educaţia prin violenţă   jpeg

Ce presupune proiectul vostru multimedia, sponsorizat de Centrul Rosalynn Carter?

Am cîştigat bursa oferită de Centrul Carter şi de Centrul pentru Jurnalism Independent cu un subiect legat de cultura românilor de a-şi educa fiii şi fiicele prin violenţă. Am văzut asta de atîtea ori în jurul nostru, încît a devenit un fapt comun, pe care ne-am obişnuit să-l luăm ca atare. Şi am evitat să discutăm despre lucrurile pe care le lasă în urmă acest fel de a ne creşte copiii – anxietate, depresie, tulburări emoţionale, lipsa încrederii în sine şi comportamente agresive. Cel mai important lucru pentru noi este să discutăm cu oameni din toate comunităţile româneşti – sărace sau bogate, educate sau needucate – şi să arătăm că asta se întîmplă peste tot, nu doar în zonele afectate de probleme economice. Am ales subiectul după ce am văzut, anul acesta, un studiu realizat de Salvaţi Copiii, care arăta că 63% dintre copii spun că sînt bătuţi de părinţi, 38% dintre părinţi afirmă că îşi bat copiii, iar 20% dintre părinţi consideră bătaia un mijloc de educare a copiilor. Cifrele ni s-au părut şocante.

Cu ce gînduri plecaţi la drum, ca să zic aşa?

Cel mai dificil va fi să îi convingem pe oameni să vorbească despre un subiect de care le e ruşine. Nu e uşor pentru un adult să descrie relaţia pe care a avut-o cu părinţii săi şi felul în care acest lucru i-a influenţat viaţa mai tîrziu. Sperăm ca oamenii să ne primească la ei în case, să stea de vorbă cu noi, să accepte să fie filmaţi, înregistraţi şi fotografiaţi.

Nu e prima dată cînd lucrezi în echipă cu fotograful Cosmin Bumbuţ; care ar fi avantajul suprem al acestei colaborări?

Am învăţat să spunem aceleaşi poveşti prin medii diferite şi încercăm să dăm culoare, miros, sunet şi substanţă lucrurilor care ne emoţionează pe noi. Şi, foarte important, eu am învăţat să nu-i intru în cadru, iar el – să nu-mi intimideze interlocutorul.

Elena Stancu este jurnalist freelancer.

a consemnat Marius CHIVU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

cub cub adriana simionescu 2 png
Încă un divorț în familia lui Adrian Minune? Ce spune fiica cea mică a artistului, Adriana Simionescu, despre separarea de soțul ei
Vestea că Adriana Simionescu ar fi intentat divorț a luat pe toată lumea prin surprindere, mai ales că sora ei, Karmen, a anunțat în urmă cu câteva zile că a decis împreună cu partenerul ei de viață că a venit momentul să meargă pe drumuri separate. Ce spune fiica cea mică a lui Adrian Minune despre
conopida bere jpg
Secretul pentru cea mai bună conopidă pane. Ingredientul surpriză care face diferența. Gustul e incomparabil cu ce ai mai mâncat până acum
Mulți dintre noi avem impresia greșită că singurul mod în care putem folosi conopida este la murături, însă, acest lucru nu este deloc adevărat! Conopida, dacă știm cum să o folosim, poate să fie ingredientul principal al unei rețete delicioase, de care cu siguranță că nu ne vom mai sătura.
Romania loc 1 8+1 canotaj jpg
România are nouă echipaje în finalele pentru medalii de la Europenele de canotaj Under-23
România a intrat cu nouă echipaje în finalele de la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Edirne, iar șapte dintre acestea au concurat vineri în cursele preliminare.
mancare de tip fast food jpg
De ce simți mereu că ți-e foame, chiar și după mese consistentă. Opt cauze și soluții
Senzația constantă de foame, chiar și după mese echilibrate, poate fi frustrantă. Există mai multe motive pentru care organismul poate părea să ceară mereu mai multă hrană. Experții au dezvăluit cele mai frecvente cauze și soluții pentru a gestiona această problemă.
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata ucraineană contraatacă în direcția Pokrovsk
Armata ucraineană avea în rezervă patru sau cinci brigăzi, care lucrează acum în direcția Pokrovsk și desfășoară mici contraatacuri care încetinesc și resping rușii. Acum, preluarea orașului cheie Pokrovsk de către ruși, care părea zilele trecute inevitabilă, pare mai puțin probabilă, scrie Forbes.
 Magos Olariu Constanta  jpg
Cine a fost Constanţa Magoş, românca răpită de comuniști pe o stradă din Berlin. A fost torturată şi condamnată la închisoare
În lupta împotriva regimului comunist, 4.000 din zeci de mii de femei au trecut pragul pușcăriei ca deținute politic. Printre cele care au fost arestate, intimidate, torturate și condamnate la pedepse foarte grele se numără și Constanţa Magoş, o femeie aparent simplă, dar o intelectuală de primă cla
cub horoscop 2 gif
Horoscop duminică, 8 septembrie. Noroc cu carul pentru Lei, vești importante pentru două zodii
Horoscop duminică, 8 septembrie. Descoperă ce ți-au pregătit astrele în această zi Sfântă. Avem predicțiile complete pentru toate zodiile!
banner gabriela cristea png
Gabriela Cristea, părere categorică despre cei care fac orice pentru a avea faimă: „Să știți că în viața mea nu am avut parte de pile”
Gabriela Cristea nu a mai rezistat și a spus ce părere are despre oamenii care sunt în stare de orice pentru faimă. Prezentatoarea TV a ținut să clarifice că ea nu a apelat niciodată la pile pentru a ocupa locuri importante și nici nu a călcat pe cadavre.
gradina curte flori istock jpg
Ce pun grădinarii cu experiență la rădăcina florilor, toamna. Secretul pentru a înflori din nou spectaculos
Indiferent dacă doar avem câteva plante prin apartament, sau avem norocul de a locui la propria curte, cu siguranță că știm deja cât de dificil este să avem grijă de flori.
image
image
image