E România altfel?

Iulia BĂLAN
Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
E România altfel? jpeg

Încep prin a spune că eu nu am vrut să citesc cartea domnului Lucian Boia din cauza titlului. Mi-am zis: iată o nouă carte care o să se vîndă ca pîinea caldă pentru că are un titlu promiţător mai ales pentru cei care caută răspunsuri la întrebări pe care nu au timp să şi le pună, iar cărţi din astea am mai tot citit, eu însămi fiind un astfel de cititor care la final rămîne cu buza umflată.

Pentru că oricum duminica asta mi-am petrecut-o citind dosarul Dilemei vechi şi pînă la urmă chiar eseul dlui Boia, am zis că nu ar strica să-mi spun şi eu umila mea părere despre acest subiect întors pe toate feţele începînd cu titlul şi poza de pe copertă şi ajungîndu-se la polemici legate de conţinut.

După cum recunoştea şi autorul, cartea reia în mare idei din celelalte trei volume ale sale: România, ţară de frontieră a Europei, Istorie şi mit în conştiinţa românească şi Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950. La prima lectură aş putea spune că dl Boia a scris o carte pentru discuţii. Nefiind pe nici o listă a televiziunilor avide de talk show-uri, autorul a folosit singura cale în care opinia sa se putea auzi, şi nu de către oricine, aşa cum se întîmplă de TV, ci de cine trebuie, de un public pe care şi-l doreşte instruit şi capabil de polemici la acelaşi nivel.

Sînt un simplu cititor, cu o nevoie mare de a participa (pasiv) la discuţii şi dezbateri cu adevărat folositoare pentru dezvoltarea mea ca individ. Această nevoie nu îmi este satisfăcută în nici un caz de televiziunile înecate în propriile elucrubaţii vomitive, dar, din păcate, nici de evenimentele culturale bucureştene din care lipsesc conferinţele pe diverse teme pentru publicul larg, ori, dacă există, aceste întîlniri au circuit închis, sînt elitiste şi inaccesibile. A se vedea inclusiv dezbaterea pe această temă care a avut loc la Colegiul „Noua Europă“ – o instituţie pe cît de lăudabilă, pe atît de închisă (prin asta înţelegînd că acestor evenimente nu li se face promovare decît prin mediu academic, prin viu grai, mizîndu-se pe participarea cîtorva iniţiaţi şi a unor studenţi obosiţi – a se citi neinteresaţi). Sînt sigură că există şi o nevoie a intelectualilor de a-şi exprima în public ideile, dar iată, de data asta lipseşte forma, adică însuşi locul în care cititorul să-şi întîlnească autorul. Tot acest paragraf nu e o paranteză la ceea ce doream să spun, ci opinia mea legată de motivaţia scrierii acestei cărţi, adică dorinţa de punere în discuţie a unei „probleme“, iar aceasta este România.

Trăim momentul lehamitei de tot ceea ce înseamnă prost-gust, vorbărie nesfîrşită şi fără rost, amorţeală bolnăvicioasă lîngă o ceaşcă de ceai de tei şi un ecran care ne comandă mai ceva ca big brother încercînd să ne arate aşa cum nu sîntem. Atîta timp cît moţăim lenevos şi indiferent sau, dimpotrivă, ne revoltăm părăsind corabia chiar înaintea şobolanilor, sîntem pierduţi. Şi nu mă refer aici la cuvinte mari şi înspăimîntătoare (uneori generatoare de fanatism), precum pierderea identităţii naţionale, pierderea demnităţii sau a libertăţii, ci la ceva mult mai mic, poate chiar meschin, dar folositor în tot ansamblul acesta: pierderea propriului timp, a vieţii sau, mai pe şleau spus: ni se scurtează aţa degeaba şi la final nu ştim de ce am trăit.

Eseul dlui Boia este unul salutar în acest context, şi din nou nu zic cuvinte mari. Această carte-întrebare face parte din maturizarea noastră ca neam. E timpul să ne cunoaştem, să ne acceptăm „freudian“ trecutul (copilăria), să ne identificăm lacunele, punctele slabe, neajunsurile, dar şi plusurile, punctele forte, comorile. E timpul să privim în jur şi să vedem cum sînt ceilalţi, să învăţăm din greşelile celor mai avansaţi ca noi şi să nu le repetăm, dar şi să speculăm ceea ce este bun la Europa, iar noi deocamdată nu avem. Această carte este doar un pas înainte.

E adevărat că autorul a evidenţiat mai mult unele din punctele slabe care s-au tot repetat istoric, lăsînd la o parte calităţile acestui neam. Asta nu înseamnă că nu le cunoaşte şi că nu le are în vedere, însă această carte înclin să cred că s-a născut din multele frustrări ale unui intelectual care are nevoie de semeni cu care să dezbată, nu de troglodiţi avizi de putere. Unii au zis că s-a speculat aici complexul nostru de inferioritate, însă mă tem că cei care ar trebui să aibă acest complex nu-l au nicidecum, iar cei care nu ar trebui să-l aibă, mai abitir îl au.

Atîta timp cît clasa noastră politică, dar şi cetăţenii acestei ţări nu vor depăşi prima treaptă din piramida lui Maslow, nevoile primare, nu avem cum să accedem la transcendenţă.

Vă mulţumesc, domnule Boia, pentru că aţi deschis o polemică constructivă şi sper că mai mulţi dintre noi, dintre români evident, vom reuşi să împingem puţin mai departe acest neam care mă bucur că e altfel şi nu la fel cu altele, fie ele Franţa, Germania sau Marea Britanie.

Iulia,
32 de ani, din Bucureşti

Foto: L. Muntean

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.