După 20 de ani... - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
După 20 de ani      Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu jpeg

├Än 1993, un grup de ini┼úiativ─â, condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul ÔÇ×Radu StancaÔÇť din Sibiu (pe atunci, teatrul nu avea ┼či cuv├«ntul ÔÇ×Na┼úionalÔÇť ├«n denumire), a hot─âr├«t s─â fac─â un festival de teatru. Au participat arti┼čti din dou─â ┼ú─âri: Rom├ónia ┼či Republica Moldova. ├Än anul urm─âtor ÔÇô 1994 ÔÇô, la ceea ce este considerat, de fapt, prima edi┼úie oficial─â a festivalului, num─ârul ┼ú─ârilor participante a crescut la opt, iar apoi s-a tot m─ârit, treptat. Recordul a fost atins la edi┼úia de excep┼úie din 2007, c├«nd Sibiul a fost Capital─â Cultural─â European─â, al─âturi de Luxemburg ÔÇô atunci, peste 2500 de invita┼úi din 70 de ┼ú─âri au venit la festivalul de la Sibiu, ┼či toate spectacolele s-au jucat cu biletele v├«ndute ├«n avans.

La edi┼úia cu num─ârul 20 a unui festival care ┼či-a dep─â┼čit cu mult inten┼úiile ini┼úiale, devenind un festival de artele spectacolului, organizatorii au preg─âtit c├«teva evenimente speciale, pe l├«ng─â sec┼úiunile deja bine cunoscute. Vor fi, ca de obicei, spectacole de teatru, dans, muzic─â, spectacole-lectur─â, conferin┼úe ┼či dezbateri, lans─âri de carte, care vor avea loc ├«n toate s─âlile de spectacol ┼či de concert din ora┼č. Dar ┼či o ceremonie de gal─â, care va marca edi┼úia aniversar─â pe 15 iunie, s├«mb─ât─â seara, la Sala Thalia. Evenimentul va consta din momente de recunoa┼čtere public─â a celor mai importan┼úi arti┼čti care au contribuit la frumosul traseu al festivalului. O asemenea gal─â a mai avut loc doar ├«n 2007.

Stele în Parcul Cetăţii

Tot pe 15 iunie se va inaugura Aleea Celebrit─â┼úilor, ├«n Parcul Cet─â┼úii, ca loc permanent de celebrare a contribu┼úiilor din domeniul teatral. Pentru ├«nceput, ┼čapte personalit─â┼úi vor primi o stea ├«n centrul Sibiului: regizoarea Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, coregraful Sasha Waltz, regizorul Silviu Purc─ârete, regizorul Declan Donnellan, teatrologul George Banu ┼či actorul de kabuki Nakamura Kanzaburo XVII. Urm─âtoarele stele vor fi alese de o comisie, inten┼úia fiind ca dezvelirea s─â se fac─â tot cu ocazia edi┼úiilor anuale ale festivalului, ├«ns─â numelor din teatru li se vor al─âtura ┼či nume din alte domenii culturale.

├Än programul stufos al festivalului, te po┼úi r─ât─âci. Pe cele 40 de pagini cu evenimente, po┼úi g─âsi de toate pentru to┼úi. ├Än fiecare dintre cele zece zile, lista cu ÔÇ×de-ale festivaluluiÔÇť ├«ncepe de la 8 diminea┼úa ┼či se ├«ncheie la miezul nop┼úii. Totu┼či, lucrurile se pot rezuma a┼ča: c├«te zece evenimente zilnic, ├«n fiecare sal─â important─â de spectacol, adic─â unul ├«n fiecare sear─â. Zece spectacole la Teatrul Na┼úional ÔÇ×Radu StancaÔÇť, zece la sala de la Casa Sindicatelor, la Sala Thalia, la Teatrul Gong, dar ┼či la Cetatea Cins─âdioara. Acestora li se adaug─â expozi┼úiile, conferin┼úele, lans─ârile de carte. ┼×i cea mai stufoas─â sec┼úiune a festivalului: spectacolele de strad─â, nu de pu┼úine ori mai multe ├«n acela┼či timp, prin centrul ora┼čului.

Sezon rusesc

Sezonul rusesc din festival se anun┼ú─â a fi unul dintre cele mai interesante. ÔÇ×Sezonul rusesc de la Sibiu marcheaz─â o gal─â a tinerilor actori ru┼či ├«n dialog cu vechea genera┼úie de actori de la Moscova ┼či St. Petersburg. Selec┼úia de la Sibiu ├«┼či propune s─â eviden┼úieze noile tendin┼úe din acest spa┼úiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur ┼či a limitelor umanit─â┼úii, prin complexitatea mont─ârilor propuse de unii dintre cei mai importan┼úi creatori europeni ai momentuluiÔÇť ÔÇô spune Adrian Tibu, ├«ntr-un comunicat de pres─â al festivalului.

Ivan V├«r├«paev prezint─â la Sibiu spectacolul Iluzii, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika vor spune povestea ├«n ├«ntunericul din sala Studio de la Casa Sindicatelor, pe 10 iunie, de la ora 23. Dramaturgul rus este prezent ├«n agenda festivalului ┼či cu un spectacol-lectur─â, ├«n traducerea Ma┼čei Dinescu ÔÇô Dansul Delhi, pe 9 iunie, iar filmul s─âu de debut ÔÇô Euphoria, va fi proiectat ├«n aceea┼či zi, tot la sala Studio de la Sindicate. Pe 11 iunie, pe scena teatrului sibian se va juca Trei surori al Nebal┼čoi Drama Teatr din St. Petersburg, ├«n regia lui Lev Erenburg, ÔÇ×o profund─â ┼či str─âlucitoare analiz─â psihologic─â ┼či un nou efort uman de a r─âspunde la ├«ntrebarea ┬źde ce nu s├«ntem ferici┼úi?┬╗ÔÇť ÔÇô dup─â cum s-a scris la premiera spectacolului.

Al treilea eveniment din sezonul rusesc este Nunta, dup─â Cehov, cu dou─â reprezenta┼úii, pe 11 ┼či 12 iunie, ├«n sala teatrului. Spectacolul, o adaptare modern─â care ├«mbin─â jocul actorilor cu momente de muzic─â ┼či dans, este regizat de Vladimir Pankov, fiind o coproduc┼úie a Festivalului Interna┼úional de Teatru ÔÇ×Anton CehovÔÇť, a Academiei Na┼úionale de Teatru ÔÇ×Janka KupalaÔÇť din Minsk ┼či a Confedera┼úiei Interna┼úionale a Asocia┼úiilor Teatrale.

Moment de excep┼úie al festivalului se anun┼ú─â a fi spectacolul unuia dintre cei mai bine cota┼úi regizori europeni ÔÇô Eimuntas Nekrosius. Nekrosius i-a cucerit pe spectatorii de la Sibiu acum doi ani, cu Idiotul, o montare de excep┼úie. Acum, compania Meno Fortas aduce cea mai nou─â produc┼úie a sa ÔÇô Divina comedie dup─â Dante. ÔÇ×Divina Comedie este una dintre operele de baz─â ale culturii universale. E posibil s─â reg─âsim ceva din Divina Comedie ├«n mai toate lucr─ârile marilor autori. Putem s─â lucr─âm la acest text o via┼ú─â ├«ntreag─â, ├«ncerc├«nd s─â ├«n┼úelegem ceva, cu ┼čansa de a nu reu┼či niciodat─âÔÇť ÔÇô declara regizorul Eimuntas Nekrosius la premiera spectacolului, ├«n aprilie 2012. Reprezenta┼úia de la Sibiu are loc pe 9 iunie, la Casa Sindicatelor ÔÇô cea mai ├«nc─âp─âtoare din Sibiu ÔÇô ┼či are o durat─â de patru ore ┼či jum─âtate.

Produc┼úiile rom├óne┼čti s├«nt ceva mai pu┼úin numeroase ├«n acest an. Cei care vor c─âuta numele lui Radu Afrim ├«n program, nu ├«l vor g─âsi, din p─âcate. Dintre produc┼úiile sibiene recente, vor fi prezentate ├«n festival: Platonov ÔÇô regia lui Alexandru Dabija, Maestrul ┼či Margareta ÔÇô regia Zolt├ín Bal├ísz, O poveste japonez─â ÔÇô regia Yasuda Masahiro.

├Äntotdeauna, o op┼úiune fericit─â la festivalul sibian o reprezint─â spectacolele de dans. ┼×i ├«n acest an, sec┼úiunea este bine reprezentat─â. Iat─â dou─â sugestii: Continu, spectacol eveniment ├«n coregrafia Sashei Waltz, o produc┼úie Sasha Waltz ├«n colaborare cu Schauspielhaus Z├╝rich, ┼či Un basm ├«ntunecat, o coproduc┼úie Israel-Danemarca, coregrafia Oded Graf ┼či Yossi Berg.

Nu mai pu┼úin de ┼čapte spectacole se ├«ncadreaz─â ├«n acest an la sec┼úiunea ÔÇ×CircÔÇť. Anticip─âm ca remarcabil─â revenirea la Sibiu a celor din trupa Les Parfaits Inconnus, pe care nimeni dintre cei care i-au v─âzut la una dintre edi┼úiile precedente nu i-a putut uita. Canadienii ├«mbin─â muzica rock, acroba┼úia ┼či jongleria ├«ntr-o poveste intitulat─â Re├«ntoarcerea, care va avea dou─â reprezenta┼úii la Casa Sindicatelor, pe 16 iunie.

Mar┼čul picioroangelor ┼či fanfara regal─â

Cea mai stufoas─â sec┼úiune r─âm├«ne cea a spectacolelor stradale, adresate tuturor v├«rstelor, spectatorilor ├«nt├«mpl─âtori sau nu, din centrul ora┼čului. Practic, pe durata celor zece zile, teatrul va fi peste tot, pe str─âdu┼úele din centru, cu fel ┼či fel de personaje surprinz─âtoare. Pietonala B─âlcescu r─âm├«ne locul preferat de ├«nt├«lnire cu clovni, scamatori, arti┼čti care aduc culoare ┼či magie ├«n ora┼č. Seria spectacolelor de strad─â ├«ncepe pe 7 iunie, la ora 15, cu Mar┼čul picioroangelor ┼či Fanfara regal─â din Merchtem, Fanfara ┼či gra┼úioasele majorete din Stara Wies, Orchestra vesel─â ÔÇ×La Racchia di VejanoÔÇť, urm├«nd o Invazie extraterestr─â la ora 17.

├Än prima sear─â de festival, Pia┼úa Mare va fi scen─â pentru Odiseea, cu Teatrul Titanic din Germania. Iar pentru a doua sear─â, ├«n Pia┼úa Mare, recomand─âm concertele Robin and the Backstabbers ┼či ┼×uie Paparude.

Dintre expozi┼úiile permanente ale festivalului, amintim expozi┼úiile de costume Lia Man┼úoc, Doina Levintza ┼či Drago┼č Buhagiar, expozi┼úiile de fotografie Mihaela Marin ┼či Sebastian Marcovici. Iar iubitorii spectacolelor-lectur─â s├«nt invita┼úi la Libr─âria Humanitas, unde se va desf─â┼čura zilnic c├«te un asemenea eveniment, de la ora 14 sau 15.

Programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află pe www.sibfest.ro.

Veronica D. Niculescu este scriitoare, traduc─âtoare ┼či jurnalist─â.

Foto: D. Matvejevasc

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.