După 20 de ani... - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
După 20 de ani      Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu jpeg

În 1993, un grup de iniţiativă, condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu (pe atunci, teatrul nu avea şi cuvîntul „Naţional“ în denumire), a hotărît să facă un festival de teatru. Au participat artişti din două ţări: România şi Republica Moldova. În anul următor – 1994 –, la ceea ce este considerat, de fapt, prima ediţie oficială a festivalului, numărul ţărilor participante a crescut la opt, iar apoi s-a tot mărit, treptat. Recordul a fost atins la ediţia de excepţie din 2007, cînd Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg – atunci, peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări au venit la festivalul de la Sibiu, şi toate spectacolele s-au jucat cu biletele vîndute în avans.

La ediţia cu numărul 20 a unui festival care şi-a depăşit cu mult intenţiile iniţiale, devenind un festival de artele spectacolului, organizatorii au pregătit cîteva evenimente speciale, pe lîngă secţiunile deja bine cunoscute. Vor fi, ca de obicei, spectacole de teatru, dans, muzică, spectacole-lectură, conferinţe şi dezbateri, lansări de carte, care vor avea loc în toate sălile de spectacol şi de concert din oraş. Dar şi o ceremonie de gală, care va marca ediţia aniversară pe 15 iunie, sîmbătă seara, la Sala Thalia. Evenimentul va consta din momente de recunoaştere publică a celor mai importanţi artişti care au contribuit la frumosul traseu al festivalului. O asemenea gală a mai avut loc doar în 2007.

Stele în Parcul Cetăţii

Tot pe 15 iunie se va inaugura Aleea Celebrităţilor, în Parcul Cetăţii, ca loc permanent de celebrare a contribuţiilor din domeniul teatral. Pentru început, şapte personalităţi vor primi o stea în centrul Sibiului: regizoarea Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, coregraful Sasha Waltz, regizorul Silviu Purcărete, regizorul Declan Donnellan, teatrologul George Banu şi actorul de kabuki Nakamura Kanzaburo XVII. Următoarele stele vor fi alese de o comisie, intenţia fiind ca dezvelirea să se facă tot cu ocazia ediţiilor anuale ale festivalului, însă numelor din teatru li se vor alătura şi nume din alte domenii culturale.

În programul stufos al festivalului, te poţi rătăci. Pe cele 40 de pagini cu evenimente, poţi găsi de toate pentru toţi. În fiecare dintre cele zece zile, lista cu „de-ale festivalului“ începe de la 8 dimineaţa şi se încheie la miezul nopţii. Totuşi, lucrurile se pot rezuma aşa: cîte zece evenimente zilnic, în fiecare sală importantă de spectacol, adică unul în fiecare seară. Zece spectacole la Teatrul Naţional „Radu Stanca“, zece la sala de la Casa Sindicatelor, la Sala Thalia, la Teatrul Gong, dar şi la Cetatea Cinsădioara. Acestora li se adaugă expoziţiile, conferinţele, lansările de carte. Şi cea mai stufoasă secţiune a festivalului: spectacolele de stradă, nu de puţine ori mai multe în acelaşi timp, prin centrul oraşului.

Sezon rusesc

Sezonul rusesc din festival se anunţă a fi unul dintre cele mai interesante. „Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruşi în dialog cu vechea generaţie de actori de la Moscova şi St. Petersburg. Selecţia de la Sibiu îşi propune să evidenţieze noile tendinţe din acest spaţiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur şi a limitelor umanităţii, prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanţi creatori europeni ai momentului“ – spune Adrian Tibu, într-un comunicat de presă al festivalului.

Ivan Vîrîpaev prezintă la Sibiu spectacolul Iluzii, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika vor spune povestea în întunericul din sala Studio de la Casa Sindicatelor, pe 10 iunie, de la ora 23. Dramaturgul rus este prezent în agenda festivalului şi cu un spectacol-lectură, în traducerea Maşei Dinescu – Dansul Delhi, pe 9 iunie, iar filmul său de debut – Euphoria, va fi proiectat în aceeaşi zi, tot la sala Studio de la Sindicate. Pe 11 iunie, pe scena teatrului sibian se va juca Trei surori al Nebalşoi Drama Teatr din St. Petersburg, în regia lui Lev Erenburg, „o profundă şi strălucitoare analiză psihologică şi un nou efort uman de a răspunde la întrebarea «de ce nu sîntem fericiţi?»“ – după cum s-a scris la premiera spectacolului.

Al treilea eveniment din sezonul rusesc este Nunta, după Cehov, cu două reprezentaţii, pe 11 şi 12 iunie, în sala teatrului. Spectacolul, o adaptare modernă care îmbină jocul actorilor cu momente de muzică şi dans, este regizat de Vladimir Pankov, fiind o coproducţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Anton Cehov“, a Academiei Naţionale de Teatru „Janka Kupala“ din Minsk şi a Confederaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Teatrale.

Moment de excepţie al festivalului se anunţă a fi spectacolul unuia dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni – Eimuntas Nekrosius. Nekrosius i-a cucerit pe spectatorii de la Sibiu acum doi ani, cu Idiotul, o montare de excepţie. Acum, compania Meno Fortas aduce cea mai nouă producţie a sa – Divina comedie după Dante. „Divina Comedie este una dintre operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din Divina Comedie în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercînd să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată“ – declara regizorul Eimuntas Nekrosius la premiera spectacolului, în aprilie 2012. Reprezentaţia de la Sibiu are loc pe 9 iunie, la Casa Sindicatelor – cea mai încăpătoare din Sibiu – şi are o durată de patru ore şi jumătate.

Producţiile româneşti sînt ceva mai puţin numeroase în acest an. Cei care vor căuta numele lui Radu Afrim în program, nu îl vor găsi, din păcate. Dintre producţiile sibiene recente, vor fi prezentate în festival: Platonov – regia lui Alexandru Dabija, Maestrul şi Margareta – regia Zoltán Balász, O poveste japoneză – regia Yasuda Masahiro.

Întotdeauna, o opţiune fericită la festivalul sibian o reprezintă spectacolele de dans. Şi în acest an, secţiunea este bine reprezentată. Iată două sugestii: Continu, spectacol eveniment în coregrafia Sashei Waltz, o producţie Sasha Waltz în colaborare cu Schauspielhaus Zürich, şi Un basm întunecat, o coproducţie Israel-Danemarca, coregrafia Oded Graf şi Yossi Berg.

Nu mai puţin de şapte spectacole se încadrează în acest an la secţiunea „Circ“. Anticipăm ca remarcabilă revenirea la Sibiu a celor din trupa Les Parfaits Inconnus, pe care nimeni dintre cei care i-au văzut la una dintre ediţiile precedente nu i-a putut uita. Canadienii îmbină muzica rock, acrobaţia şi jongleria într-o poveste intitulată Reîntoarcerea, care va avea două reprezentaţii la Casa Sindicatelor, pe 16 iunie.

Marşul picioroangelor şi fanfara regală

Cea mai stufoasă secţiune rămîne cea a spectacolelor stradale, adresate tuturor vîrstelor, spectatorilor întîmplători sau nu, din centrul oraşului. Practic, pe durata celor zece zile, teatrul va fi peste tot, pe străduţele din centru, cu fel şi fel de personaje surprinzătoare. Pietonala Bălcescu rămîne locul preferat de întîlnire cu clovni, scamatori, artişti care aduc culoare şi magie în oraş. Seria spectacolelor de stradă începe pe 7 iunie, la ora 15, cu Marşul picioroangelor şi Fanfara regală din Merchtem, Fanfara şi graţioasele majorete din Stara Wies, Orchestra veselă „La Racchia di Vejano“, urmînd o Invazie extraterestră la ora 17.

În prima seară de festival, Piaţa Mare va fi scenă pentru Odiseea, cu Teatrul Titanic din Germania. Iar pentru a doua seară, în Piaţa Mare, recomandăm concertele Robin and the Backstabbers şi Şuie Paparude.

Dintre expoziţiile permanente ale festivalului, amintim expoziţiile de costume Lia Manţoc, Doina Levintza şi Dragoş Buhagiar, expoziţiile de fotografie Mihaela Marin şi Sebastian Marcovici. Iar iubitorii spectacolelor-lectură sînt invitaţi la Librăria Humanitas, unde se va desfăşura zilnic cîte un asemenea eveniment, de la ora 14 sau 15.

Programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află pe www.sibfest.ro.

Veronica D. Niculescu este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă.

Foto: D. Matvejevasc

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

1 chec cu portocale jpg jpeg
Cea mai delicioasă rețetă de chec cu portocale. Se prepară rapid și este ideală pentru masa de sărbători, dar și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce
Cel mai delicios chec cu portocale, ideal atât pentru masa de sărbători, cât și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce. O rețetă inedită, creată de Cosânzenele gătesc, una dintre cele mai cunoscute pagini de rețete de pe TikTok.
ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
Cum arătau satele și locuințele în Dobrogea la finalul secolului al XIX-lea. Influențele otomane erau la tot pasul: „Au un aer umed și infect”
Dobrogea a devenit parte din România după Războiul de Independență, dar cu toate astea, zona și-a păstrat specificul otoman chiar și la sfârșitul secolului al XIX-lea.
question 2736480 1280 jpg
Cuvântul din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Preşedinţie sau preşedenţie? Care este, de fapt, varianta corectă
Deși ne străduim să vorbim și să scriem corect, sunt multe cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, pentru că le auzim în forma lor incorectă destul de des.
banane, foto Instagram/Kelsy Nixon
Fobia ciudată a unui ministru: toate bananele, interzise în timpul vizitelor oficiale
Tabloidul suedez Expressen a dezvăluit că oficialii guvernamentali s-au asigurat din timp că toate locurile frecventate de ministrul Egalității de Gen, Paulina Brandberg, sunt lipsite de banane din cauza fobiei pe care aceasta o are față de fructul respectiv.
taitei Chinezesti Foto Emilia Gateste png
Cum poți prepara acasă tăiței chinezești cu legume și ou. „Au iesit wow!”
Taițeii chinezești, un tip de paste foarte versatil, cu care bucătăria chinezească a cucerit întreaga planetă prin restaurantele de profil, sunt un preparat ușor de făcut și acasă.
preot vasile ioana jpg
Cele două alimente la care ar trebui să renunțăm în Postul Crăciunului. Sfaturile preotului Vasile Ioana: „Unul din ele a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război”
Postul Crăciunului nu înseamnă doar tradiții religioase, ci și renunțarea la anumite obiceiuri alimentare și schimbarea stilului de viață. Cunoscutul preot Vasile Ioana vine cu câteva sfaturi și recomandări pentru români.
Meta Facebook FOTO Shutterstock
Meta, amendată cu 800 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Comisia Europeană a amendat Meta, firma mamă a Facebook, cu 797,72 milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace, transmit Reuters şi DPA.