Dottore

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Un jurnal impersonal jpeg

Maică-mea – care mă ţine la curent cu tot ce se întîmplă în vestul ţării, de la construirea autostrăzilor la dispariţia făinii şi uleiului din magazine şi de la forma neliniştitoare a norilor deasupra Cetăţii din Deva pînă la explozia preţurilor la gogoşari – mi-a povestit de curînd că tarabagiii din piaţă au început să-şi arunce unii altora, ca ultimă înjurătură, apelativul Dottore! Se ceartă, îţi împing gogonelele, îşi cheamă susţinătorii, vine poliţia pieţei, iar cînd lucrurile se inflamează, îi auzi: Dottore! – şuieră maică-mea la telefon, pe tonul inconfundabil al preşedintelui Băsescu, prins fără îndoială pe vremea căpitanului Corrado Cattani. Bine că n-ai făcut medicina! – mai zice maică-mea, pentru care doctori sînt doar medicii (chiar fără doctorat) şi pentru care doctoratul meu în litere e frecţie la picior de lemn – că rîdeau acum oamenii de tine... Doar dacă nu plecai şi tu dincolo ca... (şi-aici începe lungul pomelnic cu toţi cei plecaţi – colegi, rude, prieteni, cunoştinţe – e drept, cei mai mulţi medici).

Dincolo, colegii, rudele, prietenii şi toate cunoştinţele noastre care-au făcut medicină o duc fantastic, formidabil, uluitor, operează „cu lasere“ şi fac experimente în stare de imponderabilitate la NASA, sînt parteneri în cabinete cu tradiţie şi şi-au făcut, fără excepţie, case cu piscină şi garaj. Da’ bine că tu n-ai făcut medicină – mai zice maică-mea, adunînd în jurul receptorului tot oxigenul din casă şi înghiţindu-l în trei trepte –, că te-ai fi întors sigur acasă şi-ar fi rîs lumea de tine, ţi-ar fi zis dottore, de parcă e uşor să fii doctor (şi-aici începe partea politică fermă a discuţiei, care se încheie întotdeauna brusc). Partea bună a lucrurilor e că maică-mea a renunţat, în cele din urmă, la visul ei de aur pentru mine: să fiu medic. Partea proastă e că, într-un punct al acestei lungi convorbiri monocorde (pe care am reluat-o din cele mai exotice colţuri ale lumii), maică-mea are dreptate: medicii au plecat cu sutele de mii şi pleacă de parcă aici a rămas (ca-n bancul celebru) o ţară nepopulată.

Migraţia medicilor în Occident a ajuns un fenomen de necontrolat, la fel de dramatic ca orientarea profesorilor buni spre zone mai „lucrative“ sau ca realierea Bisericii cu politicul. Şi, într-adevăr, mulţi dintre cei plecaţi de-aici (ştiu nenumărate cazuri din Cluj) ajung în scurt timp la vîrf în meseria lor, după ce ani de zile încercaseră să-şi găsească un loc de rezident într-un mare spital, să facă „mîna a doua“ pe lîngă un profesor, şi el cu clientela lui, să ajungă în vreo clinică particulară unde să se fixeze. N-au avut încotro şi au plecat – în fond, bine fac cei care nu reiau umilinţele, aşteptările inutile, depresiile celor care au tot aşteptat să se „autoregleze“ sistemul. Sistemul s-a autoreglat, dar fără ei. El a rămas – în medicină, ca în atîtea alte locuri – al celor care ştiu din faşă cum merg lucrurile, al celor cu spatele ţinut de-acasă, al carnasierilor.

Cînd ai de-a face cu sistemul medical din România, faci însă legătura rapid – ca maică-mea – cu acel dottore, aruncat subţire, printre dinţi şi cu ocheada piezişă... Dacă renunţi la sistemul clasic (pilă-aşteptare-plic) şi-ţi faci abonament la vreo clinică particulară, poţi avea destule momente de stupoare. Bref, ei se fac că ne consultă, noi ne facem că-i plătim. Un abonat are o serie de servicii y compris, dar dacă medicul e prea sus în topul clinicii (sau, Doamne fereşte, e universitar!) serviciile sale se plătesc separat şi la alt tarif. Uneori afli de la început, alteori nu; trebuie să pricepi din tăceri, din priviri pe fereastră, din trimiteri (evazive) spre alţi doctori, din rapiditatea consultaţiei sau din inutilitatea ei. Tot în clinicile particulare există o specie de doctori tineri foarte bine pregătiţi, brici în meseriile lor, care îşi fac mîna tot în perspectiva plecării. E şi asta o formă de autoreglare a sistemului: despre ei umblă vorba (şi chiar umblă, căci există o bursă a doctorilor buni, aşa cum există una a nenorocirilor ambulante!), ei ştiu să folosească aparatura de ultimă generaţie sau învaţă rapid, ca adolescenţii, să butoneze computerele ori smartphone-urile, de obicei gîndesc exact, pun diagnostice clare, uneori se consultă şi cu protectorii lor. Dacă-i prinzi în limbul paradisului (medical) occidental, poţi spune că ai avut noroc. N-au nici o compasiune, nu intră în amănunte, sînt grăbiţi, dar nu le pot avea nici ei pe toate...

Există însă şi o altă specie, jalnică, de PR-Dottori care îşi fac, de obicei, reclamă prin reviste de popularizare pentru naivi, iar despre ei nu e mare lucru de spus: se fixează pe lîngă vreo firmă de cosmeticale sau vitamine, se dau holişti sau homeopaţi, dar nu pot fi nici măcar internişti cumsecade, prescriu medicamente (care depăşesc salariul mediu în România) de la parteneri de afaceri. Iar ăştia, indiferent de vîrstă, nici nu pleacă dincolo, fiindcă au descoperit – acum şi aici – găina cu ouă de aur. Nu-şi ascultă pacienţii, nu-i diferenţiază, nu respectă minime reguli (de pildă, în homeopatie nu fac chestionarul clasic, dau medicamente „la litru“ din acelaşi preparat), nu răspund la întrebări, pentru că se plictisesc. Dincolo ar rămîne rapid pe drumuri.

Noroc cu excepţiile, cu ne-sistemicii, cu anti-sistemicii de care mai dai cînd şi cînd, prin cîte-un spital. Surpriza e însă din ce în ce mai mare cînd dai de vreunul, poţi face de-a dreptul un şoc... 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.