Dottore

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Un jurnal impersonal jpeg

Maic─â-mea ÔÇô care m─â ┼úine la curent cu tot ce se ├«nt├«mpl─â ├«n vestul ┼ú─ârii, de la construirea autostr─âzilor la dispari┼úia f─âinii ┼či uleiului din magazine ┼či de la forma nelini┼čtitoare a norilor deasupra Cet─â┼úii din Deva p├«n─â la explozia pre┼úurilor la gogo┼čari ÔÇô mi-a povestit de cur├«nd c─â tarabagiii din pia┼ú─â au ├«nceput s─â-┼či arunce unii altora, ca ultim─â ├«njur─âtur─â, apelativul Dottore! Se ceart─â, ├«┼úi ├«mping gogonelele, ├«┼či cheam─â sus┼úin─âtorii, vine poli┼úia pie┼úei, iar c├«nd lucrurile se inflameaz─â, ├«i auzi: Dottore! ÔÇô ┼čuier─â maic─â-mea la telefon, pe tonul inconfundabil al pre┼čedintelui B─âsescu, prins f─âr─â ├«ndoial─â pe vremea c─âpitanului Corrado Cattani. Bine c─â n-ai f─âcut medicina! ÔÇô mai zice maic─â-mea, pentru care doctori s├«nt doar medicii (chiar f─âr─â doctorat) ┼či pentru care doctoratul meu ├«n litere e frec┼úie la picior de lemn ÔÇô c─â r├«deau acum oamenii de tine... Doar dac─â nu plecai ┼či tu dincolo ca... (┼či-aici ├«ncepe lungul pomelnic cu to┼úi cei pleca┼úi ÔÇô colegi, rude, prieteni, cuno┼čtin┼úe ÔÇô e drept, cei mai mul┼úi medici).

Dincolo, colegii, rudele, prietenii ┼či toate cuno┼čtin┼úele noastre care-au f─âcut medicin─â o duc fantastic, formidabil, uluitor, opereaz─â ÔÇ×cu lasereÔÇť ┼či fac experimente ├«n stare de imponderabilitate la NASA, s├«nt parteneri ├«n cabinete cu tradi┼úie ┼či ┼či-au f─âcut, f─âr─â excep┼úie, case cu piscin─â ┼či garaj. DaÔÇÖ bine c─â tu n-ai f─âcut medicin─â ÔÇô mai zice maic─â-mea, adun├«nd ├«n jurul receptorului tot oxigenul din cas─â ┼či ├«nghi┼úindu-l ├«n trei trepte ÔÇô, c─â te-ai fi ├«ntors sigur acas─â ┼či-ar fi r├«s lumea de tine, ┼úi-ar fi zis dottore, de parc─â e u┼čor s─â fii doctor (┼či-aici ├«ncepe partea politic─â ferm─â a discu┼úiei, care se ├«ncheie ├«ntotdeauna brusc). Partea bun─â a lucrurilor e c─â maic─â-mea a renun┼úat, ├«n cele din urm─â, la visul ei de aur pentru mine: s─â fiu medic. Partea proast─â e c─â, ├«ntr-un punct al acestei lungi convorbiri monocorde (pe care am reluat-o din cele mai exotice col┼úuri ale lumii), maic─â-mea are dreptate: medicii au plecat cu sutele de mii ┼či pleac─â de parc─â aici a r─âmas (ca-n bancul celebru) o ┼úar─â nepopulat─â.

Migra┼úia medicilor ├«n Occident a ajuns un fenomen de necontrolat, la fel de dramatic ca orientarea profesorilor buni spre zone mai ÔÇ×lucrativeÔÇť sau ca realierea Bisericii cu politicul. ┼×i, ├«ntr-adev─âr, mul┼úi dintre cei pleca┼úi de-aici (┼čtiu nenum─ârate cazuri din Cluj) ajung ├«n scurt timp la v├«rf ├«n meseria lor, dup─â ce ani de zile ├«ncercaser─â s─â-┼či g─âseasc─â un loc de rezident ├«ntr-un mare spital, s─â fac─â ÔÇ×m├«na a douaÔÇť pe l├«ng─â un profesor, ┼či el cu clientela lui, s─â ajung─â ├«n vreo clinic─â particular─â unde s─â se fixeze. N-au avut ├«ncotro ┼či au plecat ÔÇô ├«n fond, bine fac cei care nu reiau umilin┼úele, a┼čtept─ârile inutile, depresiile celor care au tot a┼čteptat s─â se ÔÇ×autoreglezeÔÇť sistemul. Sistemul s-a autoreglat, dar f─âr─â ei. El a r─âmas ÔÇô ├«n medicin─â, ca ├«n at├«tea alte locuri ÔÇô al celor care ┼čtiu din fa┼č─â cum merg lucrurile, al celor cu spatele ┼úinut de-acas─â, al carnasierilor.

C├«nd ai de-a face cu sistemul medical din Rom├ónia, faci ├«ns─â leg─âtura rapid ÔÇô ca maic─â-mea ÔÇô cu acel dottore, aruncat sub┼úire, printre din┼úi ┼či cu ocheada piezi┼č─â... Dac─â renun┼úi la sistemul clasic (pil─â-a┼čteptare-plic) ┼či-┼úi faci abonament la vreo clinic─â particular─â, po┼úi avea destule momente de stupoare. Bref, ei se fac c─â ne consult─â, noi ne facem c─â-i pl─âtim. Un abonat are o serie de servicii y compris, dar dac─â medicul e prea sus ├«n topul clinicii (sau, Doamne fere┼čte, e universitar!) serviciile sale se pl─âtesc separat ┼či la alt tarif. Uneori afli de la ├«nceput, alteori nu; trebuie s─â pricepi din t─âceri, din priviri pe fereastr─â, din trimiteri (evazive) spre al┼úi doctori, din rapiditatea consulta┼úiei sau din inutilitatea ei. Tot ├«n clinicile particulare exist─â o specie de doctori tineri foarte bine preg─âti┼úi, brici ├«n meseriile lor, care ├«┼či fac m├«na tot ├«n perspectiva plec─ârii. E ┼či asta o form─â de autoreglare a sistemului: despre ei umbl─â vorba (┼či chiar umbl─â, c─âci exist─â o burs─â a doctorilor buni, a┼ča cum exist─â una a nenorocirilor ambulante!), ei ┼čtiu s─â foloseasc─â aparatura de ultim─â genera┼úie sau ├«nva┼ú─â rapid, ca adolescen┼úii, s─â butoneze computerele ori smartphone-urile, de obicei g├«ndesc exact, pun diagnostice clare, uneori se consult─â ┼či cu protectorii lor. Dac─â-i prinzi ├«n limbul paradisului (medical) occidental, po┼úi spune c─â ai avut noroc. N-au nici o compasiune, nu intr─â ├«n am─ânunte, s├«nt gr─âbi┼úi, dar nu le pot avea nici ei pe toate...

Exist─â ├«ns─â ┼či o alt─â specie, jalnic─â, de PR-Dottori care ├«┼či fac, de obicei, reclam─â prin reviste de popularizare pentru naivi, iar despre ei nu e mare lucru de spus: se fixeaz─â pe l├«ng─â vreo firm─â de cosmeticale sau vitamine, se dau holi┼čti sau homeopa┼úi, dar nu pot fi nici m─âcar interni┼čti cumsecade, prescriu medicamente (care dep─â┼česc salariul mediu ├«n Rom├ónia) de la parteneri de afaceri. Iar ─â┼čtia, indiferent de v├«rst─â, nici nu pleac─â dincolo, fiindc─â au descoperit ÔÇô acum ┼či aici ÔÇô g─âina cu ou─â de aur. Nu-┼či ascult─â pacien┼úii, nu-i diferen┼úiaz─â, nu respect─â minime reguli (de pild─â, ├«n homeopatie nu fac chestionarul clasic, dau medicamente ÔÇ×la litruÔÇť din acela┼či preparat), nu r─âspund la ├«ntreb─âri, pentru c─â se plictisesc. Dincolo ar r─âm├«ne rapid pe drumuri.

Noroc cu excep┼úiile, cu ne-sistemicii, cu anti-sistemicii de care mai dai c├«nd ┼či c├«nd, prin c├«te-un spital. Surpriza e ├«ns─â din ce ├«n ce mai mare c├«nd dai de vreunul, po┼úi face de-a dreptul un ┼čoc... 

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.