Ziua Internaţională a Cărţii, Wovenhand, Noaptea Albă a Galeriilor

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Ziua Internaţională a Cărţii, Wovenhand, Noaptea Albă a Galeriilor jpeg

● Intelectualilor le-ar sta bine dacă ar mai merge şi pe la meciurile de rugby. Ar trebui să nu uităm că avem un campionat încă destul de interesant. De exemplu, sîmbătă, 25 aprilie, sînt meciuri şi pe stadionul Dinamo (între Dinamo şi Olimpia Bucureşti) şi în Ghencea (între Steaua şi Ştiinţa Baia Mare) şi la Cluj (între U Cluj şi Timişoara Saracens). E adevărat că în prima ligă nu sînt decît şase echipe (cele înşirate mai înainte), dar uneori joacă foarte frumos, iar fanii adevăraţi ştiu că nici nu se compară cu fotbalul. (Andrei Manolescu)  

(2015, Dan Fogelman) – un recital Al Pacino simpatic şi emoţionant, cu participarea veşnicilor fermecători Annette Bening şi Christopher Plummer, pe muzică de John Lennon. (Iaromira Popovici)  

● După ce se părea că biletele vîndute online la Festivalul „George Enescu“ din această toamnă s-au epuizat imediat ce au fost puse în circulaţie, poate chiar ciudat de repede, unii au descoperit recent că mai există bilete sau că au reapărut la vînzare. Necunoscute sînt căile acestor vînzări. Fenomenul e echivalat poate doar de oscilaţiile şi incertitudinile asociate preţurilor la biletele de avion. În orice caz, dacă n-aţi prins bilete pînă acum, mai încercaţi, că nu se ştie niciodată. (Andrei Manolescu)  

● Wovenhand, duminică, 26 aprilie, de la ora 21, în Silver Church – un concert ca o călătorie noaptea pe drumurile pustii ale Americii, cu o oprire la o biserică părăsită şi două sute de whiskey într-un bar de pe marginea prăpăstiei. (Luiza Vasiliu) 

● Joi, 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii, de la ora 17, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti poţi „împrumuta“ pentru 15-30 de minute un autor, un editor sau un ilustrator sau poţi „citi“ un librar sau un critic literar. Oamenii-carte aşteaptă să le cunoşti povestea! Iar de la ora 16, un atelier de creaţie pentru copii, la Tipografia Bibliotecii Naţionale, unde vor afla care sînt etapele de realizare ale unei cărţi. (Adina Popescu)

● Vineri, 24 aprilie, e Noaptea Albă a Galeriilor. Aveţi ocazia să vedeţi într-un parcurs nocturn (şi gratuit) toate atracţiile artelor vizuale contemporane. Programul şi harta evenimentelor se găsesc la

. (Matei Martin)  

● La proiecţia NexT de la Ciclop, o fată îi spunea prietenei sale: „Dacă acum e aşa de mişto, să vezi cum o să fie la Noaptea Galeriilor.“ Aşadar, vineri seară, pe 24 aprilie, are loc cea de-a noua ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor. Patruzeci de galerii şi treizeci şi patru de spaţii alternative îşi aşteaptă vizitatorii. Bucureştiul se transformă într-un oraş artistic şi insomniac. Programul şi harta le găsiţi pe site-ul evenimentului:

. (Ana Maria Sandu)  

● Un fragment absolut spectaculos din romanul

al aproape-necunoscutului la noi José Lezama Lima, în traducerea formidabilă a lui Radu Niciporuc, publicat în

nr. 509-510. Julio Cortázar era fascinat de acest roman, care stîrnise şi admiraţia lui Márquez şi a lui Llosa. Abia aştept să-l văd publicat integral de o editură de la noi. (Marius Chivu)

● În perioada 26-30 aprilie va avea loc la Bucureşti cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Filme, dezbateri şi evenimente speciale. Focusul de anul acesta are un subiect fierbinte: conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Vor fi proiectate scurtmetraje şi lungmetraje care vorbesc despre naşterea unei societăţi civile în Ucraina şi despre starea de fapt din această zonă. Programul complet îl găsiţi pe site-ul evenimentului:

. (Ana Maria Sandu)  

● Dacă nu aţi văzut pînă acum spectacolul, pe 23 aprilie, la Bulandra, Sala „Toma Caragiu“, de la ora 19,

, în regia lui Andrei Şerban. (Stela Giurgeanu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.