Zadie Smith, Tudor Ganea, Tintoretto. Un rebel în Veneția

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Zadie Smith, Tudor Ganea, Tintoretto  Un rebel în Veneția jpeg

● Cel mai recent roman al lui Tudor Ganea, 8, apărut recent la Editura Polirom, ne introduce într-un univers rural puternic erotizat, cu femei și bărbați săraci, maneliști, șmecheri, interlopi, fiecare stăpînit de păcate. O distopie care se desfășoară în fața cititorului asemenea unui bulgăre de zăpadă. (Cristina Ștefan)

● Am niște teancuri noi de cărți, care mă așteaptă cuminți, dar am început cu Zadie Smith, Swing Time (traducere de Mariana Piroteală, Editura Litera, 2019) și cu Helen Thomson, De neconceput (O călătorie extraordinară prin lumea celor mai stranii creiere), traducere de Irina Brateș, Editura Vellant, 2019. Mi se pare că merg bine împreună. (Ana Maria Sandu)

● La Green Hours, pe 7 iulie, seară de teatru, de la ora 20: „Colibri sau Ce ție nu-ți place altuia nu-i pasă“, de Garret Jon Groenveld, cu Daniel Popa și Irina Margareta Nistor, regia și scenografia: Daniel Popa. Recomandat pentru fanii distopiilor sub formă de comedie. (Stela Giurgeanu)

● Dacă n-ați citit Tu (Caroline Kepnes, apărut la Herg Benet în 2017), sigur ați auzit de serialul omonim produs de Netflix. Joe Goldberg, excepțional librar și criminal în serie, este personajul principal. La aceeași editură tocmai a apărut al doilea volum din serie, Corpuri ascunse, pe care îl descriu cu cuvîntul folosit de Stephen King: „Hipnotizant!“ (Anca Zaharia)

● O vizită la „Kyralina“, librăria franceză din str. Biserica Amzei, e un prilej de bună dispoziție, prilejuită de oferta de carte generoasă, rafturile colorate, pentru copii, literatură franceză în original, dar și mulți autori români, traduși în franceză… o oază de francofonie, într-un ocean de liniște și deconectare/reconectare la un univers familiar, dar mereu reînnoit. O atmosferă benefică pentru studiu și joc/joacă… Într‑un colț, Panait Istrati cu al său roman în franceză care stă la originea inspiratei denumiri a locului. De neocolit raionul „Des bons livres à petits prix“… Și tot aici puteți comanda cărți în străinătate. (Ruxandra Mihăilă)

● În cinematografe, documentarul Tintoretto. Un rebel în Veneția, în regia lui Giuseppe Domingo Romano. Plecînd de la restaurararea a două lucrări ale pictorului Jacopo Comin, zis Tintoretto (1518-1594), „Maria în meditație“ și „Maria citind“, filmul spune prin gura unor cunoscători povestea vieții și artei acestui artist renascentist de prim rang, în contextul Veneției secolului al XVI-lea. Nu se poate rata, fie și pentru că sălile noastre de cinematograf primesc rarisim un asemenea film. (Sever Voinescu)

● Pe 19 august, Filarmonica din Berlin va intra într-o nouă eră, odată cu începutul oficial al noii ei conduceri muzicale asigurate de Kirill Petrenko. În această formulă, renumita orchestră va deschide anul acesta Festivalul Enescu. În așteptare, noul CD al ansamblului sub bagheta celebrului dirijor rus merită toți banii. CD-ul conține doar 44 de minute de muzică – Simfonia a 6-a („Patetica“) de Ceaikovski. Melomanii, însă, nu sînt descurajați de acest amănunt și au dreptate. Ce muzică! (Sever Voinescu)

● E în desfășurare turneul de tenis de la Wimbledon. Se întîmplă în fiecare an pe vremea asta. Totuși, trebuie observat că britanicii știu ca nimeni alții să-i conserve an de an prestigiul. E de amintit că e singurul turneu de Mare Șlem în care jucătorii încă sînt obligați să poarte echipament alb, deci singurul care mai justifică în mod concret numele de sport alb dat tenisului. Se spune că cine cîștigă un turneu de Mare Șlem (din cele patru) e un mare campion. Despre cine cîștigă Wimbledon-ul se spune însă că intră în istorie. E un lucru pentru care merită urmărit. Iar pentru cei care nu sînt neapărat atrași de acest sport, cred că numai și privitul verdelui ierbii pe care se joacă face bine la ochi. (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.