Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată

17 mai 2022
image

„Concertul meu de vioară se conturează lent – nu îmi simt picioarele sigure pe acest teren. Nu crezi că poate este prea îndrăzneață ideea mea de a compune un concert de vioară?” – îi scria compozitorul german MAX BRUCH, în noiembrie 1865, unui alt prieten compozitor.

Cunoscut pînă la acel moment mai ales drept un bun creator de lucrări corale, Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră. Versiunea finală a lucrării a fost interpretată prima oară la Bremen, în 1868, cu celebrul violonist Joseph Joachim ca solist. Deși a mai compus încă două concerte de vioară și un total de aproximativ 200 de lucrări, concertul de vioară nr. 1 a rămas în istorie ca cea mai cunoscută și apreciată partitură a sa.

Veți avea ocazia de a asculta această superbă creație a repertoriului romantic vineri, 20 mai 2022, de la 19.00, la Sala Radio, în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO. Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU, întregul eveniment derulîndu-se sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.

Seara va debuta cu Uvertura Carnaval, semnată de compozitorul ceh ANTONIN DVOŘÁK și se va încheia cu Simfonia a 3-a, creație a compozitorului american GEORGE CHADWICK (1854 – 1931).

József Horváth (credit foto: Nicu Cherciu)
József Horváth (credit foto: Nicu Cherciu)

Cariera artistică a dirijorului JÓZSEF HORVÁTH este legată în primul rînd de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera NaIaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Gabriel Croitoru (credit foto: Constantin Barbu)
Gabriel Croitoru (credit foto: Constantin Barbu)

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începînd din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.

Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

gabriel cipera cancan jpg
Concurentul de la „Vocea României” care e de negăsit de mai bine de un an. Mama îl caută în disperare
Gabriel Cipera, un tânăr de 29 de ani dintr-o comună buzoiană, a plecat în Spania cu visul de a deveni un artist celebru. Fost concurent la „Vocea României”, Gabriel cânta de mai mulți ani pe străzile din Palma de Mallorca, sperând că, într-o zi, talentul său va fi remarcat de un profesionist din in
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Cum previi putrezirea rădăcinilor plantelor. Ingredientul folosit de grădinarii profesioniști
Plantele de apartament aduc frumusețe, prospețime și viață în orice casă. Însă, uneori, chiar și cu toată grija, frunzele încep să se îngălbenească, planta pare tristă, iar la o privire mai atentă, descoperi problema: rădăcinile au început să putrezească.
casa png
Descoperirea macabră făcută de o familie în timp ce își renova casa: „Îndepărtam tencuiala și ceva a sărit din perete” Ce a ieșit la suprafață?
Ar fi trebuit să fie un proiect simplu, care să aducă numai bucurie și optimism unei tinere familii. În schimb, după ce au cumpărat o casă și au început să o renoveze, cei doi îndrăgostiți au făcut o descoperire terifiantă! În pereții locuinței erau ascunse oase!
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cu ce minciuni au fost prinși candidații la dezbaterea electorală: declarațiile, verificate de factual.ro
Site-ul de fact checking Factual.ro a verificat și de această dată declarațiile prezidențiabililor din timpul dezbaterii electorale de luni, 28 aprilie, organizată de Digi24.
Primavara copaci flori FOTO Shutterstock jpg
Meteo, 29 aprilie. Zi însorită şi temperaturi în creştere
Ne bucurăm de o zi însorită în toată ţara, câţiva stropi de apă făcându-şi simţită prezenţa doar în zonele montane şi pentru scurt timp, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Yuval Noah Harari
,,NEXUS’’, de Yuval Noah Harari: previziuni despre Era IA. O recenzie după o lectură completă și aprofundată
Inteligența artificială devine un laitmotiv în ultimele trei cărți ale istoricului israelian Yuval Noah Harari. Cea mai recentă, ,,Nexus”, lansată în 2024, propune o istorie informațională a omenirii, care se încheie cu concluzii privind eventuale scenarii pentru următoarea jumătate de secol.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan refuză să spună de unde are bani pentru campanie. „Veți avea aceste informații după alegeri”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a evitat să ofere răspunsuri clare privind proveniența banilor din campania sa, susținând că informațiile despre donatori vor fi făcute publice după alegeri.
image png
Departe de luminile scenei românești. Unde este și de ce a plecat Daniela Anencov, „mama” lui Așchiuță: „Mi-e dor de plantele mele, de terasa mea din București”
Daniela Anencov, actrița care a dat viață îndrăgitului Așchiuță, păpușa copilăriei pentru generațiile crescute în perioada comunistă, trăiește de ani buni departe de România.
2 3 bd 1 35col cristina stamate foto 2 jpeg
Un actor legendar, marea iubire a Cristinei Stamate: „Când terminăm, te iau şi fugim în lume”
Cristina Stamate, una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului românesc, a fost un suflet nobil, cald, generos, dar și profund marcat de doruri care nu s-au împlinit niciodată.