Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â

17 mai 2022
image

ÔÇ×Concertul meu de vioar─â se contureaz─â lent ÔÇô nu ├«mi simt picioarele sigure pe acest teren. Nu crezi c─â poate este prea ├«ndr─âznea╚Ť─â ideea mea de a compune un concert de vioar─â?ÔÇŁ ÔÇô ├«i scria compozitorul german MAX BRUCH, ├«n noiembrie 1865, unui alt prieten compozitor.

Cunoscut pînă la acel moment mai ales drept un bun creator de lucrări corale, Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră. Versiunea finală a lucrării a fost interpretată prima oară la Bremen, în 1868, cu celebrul violonist Joseph Joachim ca solist. Deși a mai compus încă două concerte de vioară și un total de aproximativ 200 de lucrări, concertul de vioară nr. 1 a rămas în istorie ca cea mai cunoscută și apreciată partitură a sa.

Ve╚Ťi avea ocazia de a asculta aceast─â superb─â crea╚Ťie a repertoriului romantic vineri, 20 mai 2022, de la 19.00, la Sala Radio, ├«n interpretarea ORCHESTREI NA╚ÜIONALE RADIO. Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU, ├«ntregul eveniment derul├«ndu-se sub bagheta dirijorului J├ôZSEF HORV├üTH.

Seara va debuta cu Uvertura Carnaval, semnat─â de compozitorul ceh ANTONIN DVO┼ś├üK ╚Öi se va ├«ncheia cu Simfonia a 3-a, crea╚Ťie a compozitorului american GEORGE CHADWICK (1854 ÔÇô 1931).

image
József Horváth (credit foto: Nicu Cherciu)

Cariera artistic─â a dirijorului J├ôZSEF HORV├üTH este legat─â ├«n primul r├«nd de Opera Na╚Ťional─â Rom├ón─â Cluj-Napoca ╚Öi de Opera Maghiar─â din acela╚Öi ora╚Ö. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ╚Ťar─â, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Na┼úionale Radio, Orchestrei de Camer─â Radio ╚Öi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid ╚Öi a dirijat, de asemenea, la Opera Na┼úional─â Bucure┼čti, Opera NaIa┼či, Opera Na┼úional─â Timi┼čoara, Opera Bra╚Öov, Opera Na┼úional─â din Budapesta. A fost ini┼úiatorul ┼či directorul artistic al Festivalului Interna┼úional Liszt 200, organizat la Opera Maghiar─â din Cluj, ├«n 2011. La Gala Premiilor Operelor Na╚Ťionale din 2016, i s-a acordat ÔÇ×Premiul pentru cel mai bun dirijorÔÇŁ, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele dou─â opere clujene.

image
Gabriel Croitoru (credit foto: Constantin Barbu)

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucur─â de peste o mie de apari┼úii scenice. A evoluat ca solist ├«n compania unor orchestre importante din ├«ntreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camer─â ÔÇ×Regina SofiaÔÇŁ, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ┼č.a. A fost aplaudat ├«n recitaluri ├«n: Fran┼úa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. ├Äncep├«nd din 2011, a sus┼úinut mai multe turnee na┼úionale de anvergur─â, sub titlul ÔÇ×Duelul viorilorÔÇŁ (al─âturi de Liviu Prunaru ┼či Horia Mihail) ┼či ÔÇ×Vioara lui George Enescu la sateÔÇŁ (al─âturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat al─âturi de violonistul Liviu Prunaru ┼či de pianistul Horia Mihail ├«ntr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifest─âri organizate de Institutul Cultural Rom├ón din Londra.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecven┼úele Radio Rom├ónia Cultural ┼či Radio Rom├ónia Muzical - ╚Öi LIVE online, pe site-urile celor dou─â posturi de radio.

Biletele se pot achizi╚Ťiona de la casa de bilete a S─âlii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, v─â rug─âm s─â consulta╚Ťi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sec╚Ťiunea Bilete.

Biletele s├«nt disponibile ╚Öi ├«n sistem online pe iabilet.ro. Biletele s├«nt, de asemenea, disponibile ╚Öi ├«n magazinele Flanco, benzin─âriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele ÔÇ×MuzicaÔÇŁ, IQ BOX, Uman ╚Öi pe terminalele Selfpay. Online, pute╚Ťi pl─âti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factur─â la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde ├«n ╚Ťar─â.

952 15 1 jpeg
T─âcerea capodoperei ╚Öi fo╚Önetul vie╚Ťii
Teribila absen╚Ť─â a emo╚Ťiei, am ├«n╚Ťeles, ├«╚Öi avea sursa ├«n faptul c─â aceste monumente exemplare le port ├«n mine, c─â ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-jungl─â
Mozaicul referen╚Ťial al c─âr╚Ťii lui Alexandru N. Stermin poate p─ârea deconcertant, dac─â n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea c─â s├«ntem efectiv ÔÇ×c─âzu╚Ťi din jungl─âÔÇŁ ╚Öi c─â dinamica biologic─â ╚Öi social─â a junglei poate da seama de ceea ce am fost ╚Öi de ceea ce am devenit, ├«n prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
C├«nt─â, zei╚Ť─â, m├«nia ce-aprinse pe Venus Actri╚Ťa
ÔÇ×FurÔÇŁ este un spectacol despre rela╚Ťia de putere dintre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei ├«n mediul artistic ╚Öi are la baz─â un roman, ÔÇ×Venus im PelzÔÇŁ (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.