„Vinul de altădată” - o antologie din lirica lui Ion Pillat

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
„Vinul de altădată”   o antologie din lirica lui Ion Pillat jpeg

● Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi, înfiinţată în anul 1948 în cadrul actualei Universităţi „Al. Ioan Cuza“. Aflată în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, biblioteca are un patrimoniu de aproximativ un milion de documente de interes general sau de strictă specialitate. Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930. Atît biblioteca, cît și aula pot fi vizitate oricînd, accesul turiștilor fiind gratuit. „Eu pot să afirm fără lipsă de modestie că aula este cea mai frumoasă din România. Le-am văzut pe toate. Biblioteca, la fel, este de o frumuseţe extraordinară.“ – prof. univ. dr. Eugen Neculai Seghedin, prorector. (Ruxandra Mihăilă)

● Lansat acum cîteva săptămîni, Raportul pentru București – o inițiativă a Centrului de Informare al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România – este un document care, deși nu pare a fi o lectură facilă, oferă o perspectivă reală asupra problemelor urbanistice cu care se confruntă Capitala și e musai de răsfoit pentru a nu ignora problemele cu care ne confruntăm. Poate fi accesat și online, pe www.oar-bucuresti.ro (Stela Giurgeanu)

● Dacă ați citit dosarul despre Mircea Horia Simionescu al revistei, o să înțelegeți și mai bine de ce am plecat la drum cu volumul său, Trei oglinzi. Cred că s-ar fi amuzat să știe că cineva îl citește într-un aeroport. (Ana Maria Sandu)

● Am început să citesc cartea aceasta despre identitate într-o librărie şi n-am mai lăsat-o din mînă. M-am regăsit în ea: Porecla de Jhumpa Lahiri (Editura Nemira). (Cristina Ștefan)

● Clubul femeilor dezlănțuite (Book Club, Bill Holderman, 2018) – un film, de fapt, prost, dar cu o distribuție fermecătoare (Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia). Și cu meritul de a împinge limitele de vîrstă standard ale comediilor romantice spre 70 de ani. (Din păcate, cu prea multă și inutilă reclamă la 50 Shades of Grey.) (Iaromira Popovici)

● Nu ratați, la Bookfest, întîlnirea cu Iulian Ciocan și a sa Dama de cupă. Iulian Ciocan e un prozator mi-nu-nat care scrie puțin dar temeinic. Lansarea este vineri de la ora 17,30, la standul editurii Polirom. (Matei Martin)

● Firma, Urma, DayDay, Lucia şi alţi muzicieni români vă aşteaptă la festivalul Femei pe Mătăsari, în perioada 1-3 iunie, plus dezbateri despre cărţile Elenei Ferrante, o expoziţie cu fotografiile Ancăi Cernoschi şi multe altele. (Cristina Ştefan)

● „Toţi începem să dezvoltăm patologia Alzheimer la 40 de ani. Genetic, avem această predispoziţie. Nu se pune problema dacă vei face Alzheimer, ci cînd“, afirmă prof. de neuroştiinţă Rudolph Tanzi. În documentarul The Future of Work and Death, mai mulţi filozofi, medici şi jurnalişti îşi pun problema viitorului omenirii: va reuşi medicina să stopeze îmbătrînirea corpului uman, sau vom recurge la tehnologie pentru a trăi veşnic? Şi, în această lume din ce în ce mai automatizată, cum se va schimba piaţa muncii? (Cristina Ştefan)

● La „Baroque Books & Arts“, adevărat arbitru al eleganței cărților, apare o antologie din lirica lui Ion Pillat, intitulată Vinul de altădată. Cartea, garnisită cu ilustrațiile Mariei Pillat-Brateș, este o încîntare pentru cititorul care mai are gustul limbii poetice frumoase. Poeziile, culese de Monica Pillat și Dana Vasiliu din mai multe volume ale autorului, alcătuiesc o lume în care viziuni alexandrine demne de Kavafis capătă „carnea“ anotimpurilor de prin viile noastre. Nu ratați cartea – poate fi momentul de poezie al anului! (Sever Voinescu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.