"Victor Brauner pictopoet", "Lupul de pe Wall Street", „26 Characters“
• „Un lucru e sigur: cum nu m-am obişnuit cu paternitatea, n-am să mă obişnuiesc nici cu provizoratul. Eu vreau să ştiu pe ce contez. Să mi se spună clar: uite, domnule, asta şi asta! Un point, c’est tout! Nu cer să fiu menajat. Repet, vreau să ştiu. Nu-mi place să fiu luat pe nepusă masă. Toate bucuriile le-am irosit fiindcă nu mi s-au anunţat din timp. Să mă pot pregăti şi mai ales să fug mîncînd pămîntul. N-o să mă convingă nimeni că un lucru prevăzut nu poate fi evitat. De asta trăim aşa cum trăim: ne vîrîm singuri capul în laţ. Nu avem nici un pic de fler. Chiar şi cei mai norocoşi şi mai invidiaţi sînt plini de vînătăi. La asta nu se gîndeşte cine calculează progresia geometrică a fericirii pe pămînt.“ Fragmentul e din cel mai recent volum semnat de Livius Ciocârlie, Exerciţii de imaturitate (Cartea Românească, 2013). (Ana Maria Sandu)
• The Type Collective, un grup de artişti vizuali pasionaţi de designul de literă, revine cu o nouă expoziţie, organizată în colaborare cu ilustratori, art directori şi designeri grafici români cunoscuţi: „26 Characters“, la Imbold, Galeria, între 28 noiembrie şi 6 ianuarie 2014. Proiectul şi-a propus recrearea alfabetului cu 26 de litere diferite, în 26 de stiluri diferite, fiecare literă fiind realizată de un alt artist. (Adina Popescu)
• Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, de Vintilă Mihăilescu (Editura Cartier) – o poveste superbă, despre cum s-au învăţat cîinii să trăiască printre oameni şi despre cum s-au obişnuit oamenii să trăiască pe lîngă cîini. (Matei Martin)
• Vă spun din timp, ca să vă pregătiţi. Premierele cele mai importante ale lunii ianuarie sînt: 12 ani de sclavie (r. Steve McQueen, cu Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Brad Pitt), Lupul de pe Wall Street (r. Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio, Matthew McCoonaughey), Saving Mr. Banks (r. John Lee Hancock, cu Colin Farrell, Emma Thompson), Nymphomaniac: Volumul 1 (r. Lars von Trier, cu Stellan Skarsgard, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBoeuf). E bine, avem de văzut cîte un film pe săptămînă. (Luiza Vasiliu)
• Antologia cu Cele mai frumoase poeme din 2012 (Editura Tracus Arte) alcătuită de Claudiu Komartin şi Radu Vancu, iar asta nu pentru că sînt şi eu selectat, ci pentru că, spre deosebire de alţi ani, 2012 a fost un an foarte bun pentru poezie. (Marius Chivu)
• Victor Brauner pictopoet. Mărturii şi proiecte consemnate în scris (1924-1948), desene şi acuarele. Este un volum elegant semnat de Mihaela Petrov (o excelentă cunoscătoare a operei lui Brauner), apărut sub egida Fundaţiei „Gellu Naum“, care conţine un mare număr de reproduceri după desene de Victor Brauner şi un studiu pe deplin lămuritor asupra „pictopoetului“ şi asupra complexităţii artei sale. (Mircea Vasilescu)
• La ora la care scriu aceste rînduri nu ştiu dacă Guvernul a luat sau nu o decizie în privinţa Muzeului Ţăranului Român. Cred însă că vizitarea acestui muzeu, aşa, pentru orice eventualitate, nu poate strica nimănui. Ba, chiar din contră. Şi nu doar ameninţările de „pontificare“ a acestei instituţii cu Muzeul Satului, dar şi perioada Sărbătorilor face cît se poate de recomandabilă o asemenea vizită. (Andrei Manolescu)