Un an și o zi, În stil italian, Ioan Căianu 390, Frica de umbra mea, Uranus acum
● Vechiul nostru coleg dilematic Cezar Paul-Bădescu a mai scris o carte: Frica de umbra mea. Se lansează la „Gaudeamus“, sîmbătă, 23 noiembrie, la ora 16,30. Cu Mirela Nagâț și Mircea Cărtărescu. Recomandăm călduros. (Dana Călinescu)
● Sala „Irina Nicolau“ de la MȚR găzduiește, pînă pe 4 decembrie, expoziția „Ioan Căianu 390“, prilejuită de împlinirea a aproape patru veacuri de la nașterea acestei personalități polivalente, cu multiple și insolite preocupări în plan cultural. „Codex Caioni“, codicele care îi poartă numele, elaborat între 1634-1671, conține muzică ecleziastică, părți din lucrări baroce instrumentale și dansuri, toate notate cu tabulaturi de orgă. Multe dintre aceste piese, încă inedite, vor fi valorificate în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Muzică Veche, desfășurat în aceste zile în Capitală (18-24 noiembrie). Amănunte pe clara@medievalpraxis.ro sau pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival. Expoziția reunește fotografii realizate de fotograful Gyula Ádám, cu aportul muzeografei Erzsébet Muckenhaup, de al cărei nume se leagă și redescoperirea comorilor ascunse de călugării franciscani de la Şumuleu-Ciuc. (Ruxandra Mihăilă)
● Ca să vedeți cum arăta zona înainte de demolare, clădirile Art Déco, bisericile și mahalalele, mergeți la MNAC, unde este deschisă, pînă pe 20 ianuarie 2020, expoziția „Uranus acum“. (Cristina Ștefan)
● Uvertura „În stil italian“ de Schubert, Simfonia nr. 104 „Londoneza“ de Haydn și Concertul pentru pian și orcheastră nr. 12 de Mozart sînt cele trei lucrări pe care Orchestra de Cameră Radio le va interpreta miercuri la Sala Radio (ora 19). Dirijor va fi compozitorul german Gerd Schaller, iar solist la pian Horia Mihail. Cred că sînt lucrări și nume care merită să fie ascultate live, mai ales într-o sală atît de renumită pentru acustica sa. (Andrei Manolescu)
● Miercuri, 27 noiembrie 2019, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, o întîlnire cu Pascal Bruckner, care se va afla la București pentru a lansa cel mai recent roman al său, Un an și o zi, apărut la Editura Trei. Alături de autor: Mirela Nagâț – jurnalist cultural –, Nadine Vlădescu – traducătoarea cărții – și Magdalena Mărculescu – director editorial TREI. Un an şi o zi îşi proiectează cititorii într-un univers bizar şi neliniştitor, făcîndu-i să se simtă la fel de dezorientaţi precum eroina romanului. (Adina Popescu)