Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana

18 mai 2023
2nd NEW draft poster FINAL med jpg

Sînt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întîlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca OanaTermenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți: un mic respiro de la feedback-ul nostru. Cei trei producători creativi se vor alătura rezidenței în cea de-a doua săptămînă de lucru, un punct în care proiectele sînt deja trecute de prima rescriere. Este un moment perfect pentru o lectură din afara grupului de lucru, de la trei oameni cu experiență cît zece cu care vor avea ocazia unei discuții pe lung despre proiect. Pentru unii poate fi chiar o șansă, pentru toți, în mod sigur, va fi o bună ocazie de pregătire pentru pitch-ul final”, spune Crăița Nanu, trainer New Draft.  

Ajunsă la a doua ediție, New Draft este prima rezidență de dezvoltare de scenarii de lungă durată, dedicată exclusiv proiectelor din România și Republica Moldova. Proiectul se va împărți în trei sesiuni de lucru de cîte 5 zile, între iulie și octombrie 2023.

În urma înscrierilor, vor fi selectate 12 proiecte, care vor intra în faza de lucru intensiv. Autorii vor fi împărțiți în 3 echipe, alături de trainerii New Draft, Massimiliano Narduli (scenarist și script advisor), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii). Sesiunile de lucru vor avea loc atît one-on-one, cît și în grup. În urma acestora, participanții vor avea timp să rescrie și să își dezvolte proiectul pînă la următoarea întîlnire. Prima sesiune de lucru este programată pentru perioada 11-15 iulie.

În cea de-a doua serie de întîlniri, în perioada 9-13 august, participanții New Draft vor avea oportunitatea de a primi feedback de la Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana, producători de film și membri importanți ai industriei cinematografice românești. Cea de-a treia sesiune de lucru va fi între 9-13 septembrie și reprezintă perioada în care participanții finalizează lucrul la proiectele lor și pregătesc pitch-ul programat pentru luna octombrie.  

Ada Solomon, producătoare și co-producătoare cu sute de premii în festivaluri din toată lumea, este vice-președinte al Consiliului Academiei Europene de Film, Președintă a EWA Network, membră a Consiliului ACE Producers, coordonatoare EAVE National, membru fondator al Asociației Culturale NexT și al Alianței Producătorilor Români. Una dintre cele mai recente și răsunătoare realizări ale sale este producția recompensată cu Ursul de Aur la Berlin în 2021, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Radu Jude). Iar anul acesta, a fost lansat filmul Mammalia (Sebastian Mihăilescu), cu premiera tot la Berlinale, în secțiunea Forum. 

Tudor Giurgiu, regizor, producător, membru al Academiei Europene de Film, este fondatorul și președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Printre titlurile pe care le semnează ca regizor se numără:  Legături bolnăvicioase (Berlinale, 2006), scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman (Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj, 2012), Despre oameni și melci (premiat la festivalurile de la Varșovia și Valladolid), thriller-ul politic De ce eu? (Berlinale, Panorama, 2015), Parking (2019), co-producție România-Spania-Cehia, și în curînd, filmul documentar Nasty, care face portretul lui Ilie Năstase, una dintre cele mai complexe și nonconformiste figuri din istoria tenisului profesionist.

Dedicată descoperirii de cineaști cu o viziune artistică aparte, Bianca Oana și-a construit o expertiză în gestionarea proceselor cinematografice provocatoare, la granița imprevizibilă dintre ficțiune și realitate și cu structuri complexe de coproducție internațională: Touch Me Not de Adina Pintilie, cîștigător al Ursului de Aur în 2018, Colectiv de Alexander Nanau, dublu nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun lungmetraj internațional, și Anhell69 de Theo Montoya, cîștigător a trei premii la Settimana della Critica Veneția 2022. Bianca este producătoarea creativă a Pavilionului României 2022 la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului de Adina Pintilie.

**

Dosarul de înscrieri trebuie să conțină (fișiere PDF):

●      sinopsis dezvoltat (minim 3 pagini, maxim 5 pagini)

●      scrisoare de intenție

●      CV

●      Link către minim 1 film reprezentativ din filmografia cineastului (scurt sau lung metraj) sau un scenariu de scurt sau lung metraj.

Aplicațiile vor fi trimise pe adresa info@controln.ro. New Draft nu percepe taxe de înscriere sau participare. Mai multe detalii despre înscrieri, aicihttps://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/detalii-aplicatie/

**

Organizat de Control N și co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național(AFCN). Partener: UNATC

Parteneri media: Ziarul MetropolisHapp.roLiternetAcoperișul de sticlăObservator culturalRevista GolanModernism

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.