Toni Morrison, Jazz pentru iguane, Homo Americanus, DokStation

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Toni Morrison, Jazz pentru iguane, Homo Americanus, DokStation jpeg

● Trilogia omului contemporan la Undercloud 2019, o serie de spectacole gîndite și jucate de Paul Cimpoieru, a cărui versatilitate o putem invidia și/sau admira pe 25, 26 și 27 august, în Homo Americanus, Homo Love și Homo Zeus. O oglindă pe care Cimpoieru ne-o pune în față, uneori la propriu, pentru ca noi să ne trezim măsurîndu-ne din priviri într-un cadru haotic din care nici nu ne dădeam seama că facem parte, prinși în mrejele consumerismului, ale agitației cu care vine la pachet tehnologia, ale nemulțumirilor din viața personală și de cuplu, totul redat într-un amestec de teatru, muzică și dans cu rol de wake-up call. Cum ne consumăm, cum nu știm să iubim, cum nu reușim să ne iubim: trei spectacole cărora le găsești noi interpretări și dacă le vezi a zecea oară. (Anca Zaharia)

● Arheoparcul de la Drăgănești-Olt, proiect inițiat și coordonat de muzeograful Traian Zorzoliu. Este o încercare-experiment de reconstituire, la scară micro, a unui sat neolitic reliefînd viața în așezările neolitice de acum 4500 de ani. Satul cuprinde șase bordeie în mărime naturală, realizate din chirpici, trestie împletită și pari bătuți în pămînt, spațiul din interior fiind jalonat în funcție de necesități: locuit, depozitare hrană sau unelte. La sfîrșitul vizitei, pleci cu dorința de a merge la surse autorizate pentru a afla, în detaliu, ce a însemnat Cultura Gumelnița și cum trebuie înțelese diversele obiecte pe care le întîlnim, răspîndite, în expoziții privind succesiunea civilizațiilor pe teritoriul țării noastre. (Ruxandra Mihăilă)

● Pînă pe 8 septembrie, la serele Muzeului „Antipa“ puteți vedea „Născuți aici“, o expoziție fascinantă de fluturi tropicali vii. (Cristina Ștefan)

● Despre cartea de poezie Jazz pentru iguane a debutantului Răzvan Andrei am scris cu mult entuziasm la apariţia sa, anul trecut, numind-o cea mai originală carte de poezie a anului şi o bornă în paradigma literară românească. Volumul n-a primit tocmai receptarea meritată, dar mă bucur că a fost reeditat la Editura Curtea Veche, într-o variantă revizuită şi adăugită. Recomand cartea cu acelaşi entuziasm şi de data asta, şi în acest colţ de pagină. (Marius Chivu)

● Joi, 15 august, începînd cu ora 19, la Fabrica Gastropub, avanpremiera celei de-a patra ediții DokStation Music Documentary Film Festival care va avea loc în septembrie. Puteți vedea filmul documetar Sting – a Free Man (2017, regia: Julie Veille), puteți asculta Sting și The Police, intrarea e liberă. (Adina Popescu)

● Chloe Ardelia Wofford, cunoscută sub pseudonimul literar Toni Morrison (18 februarie 1931 – 5 august 2019) şi premiată cu Nobel în 1993, a plecat recent într-o lume fără nedreptăţi şi prejudecăţi rasiale, ca să mă exprim astfel. Îi puteţi citi cărţile în seria de autor pe care Editura ART i-a dedicat-o şi în care pînă acum i-au apărut romanele Iubire, Paradis, Jazz, Preaiubita, Ajută-l, Doamne, pe copil şi Cîntecul lui Solomon. Le puteţi comanda online cu reducere de aici: www.editura-art.ro/info/autor/morrison-toni. (Marius Chivu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.