The Meaning of Life, O singurătate prea zgomotoasă, CreArt

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
The Meaning of Life, O singurătate prea zgomotoasă, CreArt jpeg

● Pe căldurile astea nu pot să recomand decît o sticlă de apă rece cu mici bucăţele de ghimbir şi de lămîie înăuntru. O bună prietenă mi-a preparat aşa ceva şi mi-a picat teribil de bine, într-o zi cu peste 30 de grade la umbră. Cu aşa o băutură alături, orice carte aţi citi sau orice muzică aţi asculta, va părea mai interesantă şi mai limpede. (Andrei Manolescu) 

● Toată luna august, în Parcul Cişmigiu există un spaţiu numit Copacul cu Cărţi, unde peste 150 de romane şi publicaţii sînt puse în mod gratuit la dispoziţia celor care vara citesc, nu dorm. Pe lîngă cititul în aer liber, conceptul Copacului cu Cărţi cuprinde şi o serie de ateliere pentru copii. Pentru alte evenimente gratuite organizate de CreArt în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău (proiecţii de filme, spectacole de teatru, ateliere ş.a.), vizitaţi site-ul creart.ro sau pagina de Facebook. (Marius Chivu) 

● Între 22 şi 31 august, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală are loc a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, primul festival de teatru independent din România care premiază cele mai bune spectacole independente. (Stela Giurgeanu) 

● Tot o lectură de vară, şi într-o ediţie foarte elegantă grafic,

de Helena Attlee (Baroque Books & Arts), o inedită istorie citrică a Italiei: cum a influenţat acest fruct cultura, politica şi morala peninsulei, de la sosirea citricelor în Calabria secolului al II-lea, prin dominaţia arabă a secolului al IX-lea şi colecţionarii toscani din Renaştere, pînă la mafia siciliană, Vaticanul,

-ul şi studiile genetice din epoca noastră. (Marius Chivu) 

● În caz că aveţi chef într-o seară să mîncaţi nişte floricele şi să beţi o cola, luaţi-le şi intraţi cu ele la

O să descoperiţi cu ocazia asta că Tom Cruise nu îmbătrîneşte niciodată. Iar scenele de acţiune bine făcute, oricît ar fi situaţiile de tembele, au farmecul lor. La ieşire m-am speriat ca de un glonţ cînd o minge de hochei a lovit parapetul patinoarului de la mall şi am urlat de pe bancheta din spate cînd şoferul taxiului s-a apropiat indecent de tare de un biciclist. (Ana Maria Sandu) 

● Summer Well 2015, sîmbătă şi duminică (8-9 august), Kasabian, Foals, La Roux, The Maccabees, The Wombats, Jungle, Kwabs, Foxes, Circa Waves, SOHN şi domeniul Ştirbey, cea mai bună combinaţie de muzică proaspătă şi aer curat care se întîmplă vara în România. (Luiza Vasiliu) 

1976, Sidney Lumet), cu Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch – un film genial nu doar despre nebunia televiziunii, ci şi a nevoii crude, sălbatice, de spectacol care să se amestece, nesănătos, cu viaţa, a unei categorii de semeni de-ai noştri. (Iaromira Popovici) 

● „Scopul acestui eveniment este de a reaminti publicului bucureştean aportul adus de membrii comunităţii armene din Bucureşti, în decursul istoriei, la dezvoltarea oraşului, din punct de vedere religios, cultural, ştiinţific şi politic.“ E ceea ce îşi propune cea de-a treia ediţie a  Festivalului Strada Armenească ce se va desfăşura în perioada 7-9 august în cadrul complexului armenesc din Capitală (B-dul Carol I, nr. 40-42). O noutate o reprezintă cele două expoziţii unicat – „Postcrossing“, cărţi poştale primite din întreaga lume, şi „Discover Armenia“, prin imagini inedite. Vizita prin bazarul plin de bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte

, dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti, iar apoi un popas în restaurantul cu alese bucate tradiţionale completează o călătorie în timp, într-o lume plină de farmec şi ospitalitate, acea parte din Micul Paris care făcea diferenţa. (Ruxandra Mihăilă) 

● Dacă vă simţiţi singur(ă) în vacanţă, împrieteniţi-vă cu Bohumil Hrabal şi a sa

(Editura Art). N-o să vă pară rău. (Matei Martin) 

● Duminică, 9 august, Paramount Chanel, de la ora 23,

Pentru fanii Monty Python. Şi nu numai. (Stela Giurgeanu) 

● Dacă n-aţi fost încă în vacanţă şi chiar dacă aţi fost (poate cu atît mai mult), citiţi blog-ul Ancăi Şerban, „O viaţă bună“ şi textele ei despre cele 1001 Călătorii. Este cel mai viu şi mai interesant blog de călătorie pe care l-am descoperit în ultima vreme şi pe care l-am citit ca pe o carte bună (poate îi dau Ancăi o idee, cine ştie?). Aşadar, o femeie de 30 şi un pic de ani pleacă de una singură prin lume, în Rusia, Japonia, ţările baltice sau prin Caucaz, cu banii număraţi, doarme în hostel-uri, prin gări şi trenuri de noapte, mănîncă „de pe stradă“ şi vede locuri pe care mulţi dintre noi doar le visează, pentru că ne lipseşte curajul ei. Poveştile Ancăi sînt inspirate şi savuroase, dar şi utile pentru cei care vor să-şi facă din călătorie un mod de viaţă. (Adina Popescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.