The Meaning of Life, O singurătate prea zgomotoasă, CreArt

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
The Meaning of Life, O singurătate prea zgomotoasă, CreArt jpeg

● Pe căldurile astea nu pot să recomand decît o sticlă de apă rece cu mici bucăţele de ghimbir şi de lămîie înăuntru. O bună prietenă mi-a preparat aşa ceva şi mi-a picat teribil de bine, într-o zi cu peste 30 de grade la umbră. Cu aşa o băutură alături, orice carte aţi citi sau orice muzică aţi asculta, va părea mai interesantă şi mai limpede. (Andrei Manolescu) 

● Toată luna august, în Parcul Cişmigiu există un spaţiu numit Copacul cu Cărţi, unde peste 150 de romane şi publicaţii sînt puse în mod gratuit la dispoziţia celor care vara citesc, nu dorm. Pe lîngă cititul în aer liber, conceptul Copacului cu Cărţi cuprinde şi o serie de ateliere pentru copii. Pentru alte evenimente gratuite organizate de CreArt în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău (proiecţii de filme, spectacole de teatru, ateliere ş.a.), vizitaţi site-ul creart.ro sau pagina de Facebook. (Marius Chivu) 

● Între 22 şi 31 august, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală are loc a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru Independent Undercloud, primul festival de teatru independent din România care premiază cele mai bune spectacole independente. (Stela Giurgeanu) 

● Tot o lectură de vară, şi într-o ediţie foarte elegantă grafic,

de Helena Attlee (Baroque Books & Arts), o inedită istorie citrică a Italiei: cum a influenţat acest fruct cultura, politica şi morala peninsulei, de la sosirea citricelor în Calabria secolului al II-lea, prin dominaţia arabă a secolului al IX-lea şi colecţionarii toscani din Renaştere, pînă la mafia siciliană, Vaticanul,

-ul şi studiile genetice din epoca noastră. (Marius Chivu) 

● În caz că aveţi chef într-o seară să mîncaţi nişte floricele şi să beţi o cola, luaţi-le şi intraţi cu ele la

O să descoperiţi cu ocazia asta că Tom Cruise nu îmbătrîneşte niciodată. Iar scenele de acţiune bine făcute, oricît ar fi situaţiile de tembele, au farmecul lor. La ieşire m-am speriat ca de un glonţ cînd o minge de hochei a lovit parapetul patinoarului de la mall şi am urlat de pe bancheta din spate cînd şoferul taxiului s-a apropiat indecent de tare de un biciclist. (Ana Maria Sandu) 

● Summer Well 2015, sîmbătă şi duminică (8-9 august), Kasabian, Foals, La Roux, The Maccabees, The Wombats, Jungle, Kwabs, Foxes, Circa Waves, SOHN şi domeniul Ştirbey, cea mai bună combinaţie de muzică proaspătă şi aer curat care se întîmplă vara în România. (Luiza Vasiliu) 

1976, Sidney Lumet), cu Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch – un film genial nu doar despre nebunia televiziunii, ci şi a nevoii crude, sălbatice, de spectacol care să se amestece, nesănătos, cu viaţa, a unei categorii de semeni de-ai noştri. (Iaromira Popovici) 

● „Scopul acestui eveniment este de a reaminti publicului bucureştean aportul adus de membrii comunităţii armene din Bucureşti, în decursul istoriei, la dezvoltarea oraşului, din punct de vedere religios, cultural, ştiinţific şi politic.“ E ceea ce îşi propune cea de-a treia ediţie a  Festivalului Strada Armenească ce se va desfăşura în perioada 7-9 august în cadrul complexului armenesc din Capitală (B-dul Carol I, nr. 40-42). O noutate o reprezintă cele două expoziţii unicat – „Postcrossing“, cărţi poştale primite din întreaga lume, şi „Discover Armenia“, prin imagini inedite. Vizita prin bazarul plin de bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte

, dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti, iar apoi un popas în restaurantul cu alese bucate tradiţionale completează o călătorie în timp, într-o lume plină de farmec şi ospitalitate, acea parte din Micul Paris care făcea diferenţa. (Ruxandra Mihăilă) 

● Dacă vă simţiţi singur(ă) în vacanţă, împrieteniţi-vă cu Bohumil Hrabal şi a sa

(Editura Art). N-o să vă pară rău. (Matei Martin) 

● Duminică, 9 august, Paramount Chanel, de la ora 23,

Pentru fanii Monty Python. Şi nu numai. (Stela Giurgeanu) 

● Dacă n-aţi fost încă în vacanţă şi chiar dacă aţi fost (poate cu atît mai mult), citiţi blog-ul Ancăi Şerban, „O viaţă bună“ şi textele ei despre cele 1001 Călătorii. Este cel mai viu şi mai interesant blog de călătorie pe care l-am descoperit în ultima vreme şi pe care l-am citit ca pe o carte bună (poate îi dau Ancăi o idee, cine ştie?). Aşadar, o femeie de 30 şi un pic de ani pleacă de una singură prin lume, în Rusia, Japonia, ţările baltice sau prin Caucaz, cu banii număraţi, doarme în hostel-uri, prin gări şi trenuri de noapte, mănîncă „de pe stradă“ şi vede locuri pe care mulţi dintre noi doar le visează, pentru că ne lipseşte curajul ei. Poveştile Ancăi sînt inspirate şi savuroase, dar şi utile pentru cei care vor să-şi facă din călătorie un mod de viaţă. (Adina Popescu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.