The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook-uri pe vinil, Capriciile modei (1850-1950)

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook uri pe vinil, Capriciile modei (1850 1950) jpeg

● Tudor Arghezi și soția sa, tablou în expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni. 1944-1965“, deschisă la Muzeul Național de Artă al României pînă la sfîrșitul lui februarie 2019. Expoziția reunește peste 70 de lucrări din patrimonial MNAR și din colecția artistului. Curatori: Monica Enache, Maria Muscalu Albani. Și volumul cu același titlu, dedicat maestrului, publicat prin grija doamnei Maria Albani, executorul testamentar al pictorului. (Ruxandra Mihăilă)

● Lansat de curînd la Gaudeamus, volumul de eseuri apărut la editura Polirom, editat și coordonat de Adrian Cioroianu, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă reunește sociologi, cercetători, profesori, economiști și istorici care fac bilanțul unui secol de Românie, încercînd să răspundă la întrebarea: „Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie“. (Stela Giurgeanu)

● Ca să nu uităm: pe 4 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului, spectacolul 153 de secunde, creat în urma tragediei de la Colectiv. (Cristina Ştefan)

● Recomand cu mult entuziasm seria de zece audiobook-uri pe vinil apărută la Editura ART, nu doar pentru că e cel mai îndrăzneț şi mai cool proiect editorial românesc de nu ştiu cîtă vreme, dar pentru că selecţia autorilor, precum şi a vocilor care-i citesc, este potrivită, din toate genurile şi pentru toate gusturile literare: Primo Levi, Mai este oare acesta un om? şi William Faulkner, Un trandafir pentru Emily (lecturi de Dan Stanciu), Mariusz Szczygiel, Gottland şi W.G. Sebald, Inelele lui Saturn (lecturi de Șerban Pavlu), Mariana Enriquez, Ce-am pierdut în foc (lectură de Adela Greceanu), Tove Jansson, Cartea verii (lectură de Mihaela Dedeoglu), Bohumil Hrabal, Vremurile bune de altădată (lectură de Alexandru Potocean), Pierre Bourdieu, Dominația masculină (lectură de Bogdan Ghiu), Julio Cortázar, Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii (lectură de Lucian Iftime) şi Truman Capote, Muzică pentru cameleoni (în lectura mea). Pe site-ul www.editura-art.ro există o foarte avantajoasă ofertă promoţională. Excelentă pentru cadourile de sărbători. (Marius Chivu)

● Un dirijor american – Ryan Bancroft – în vîrstă de doar 28 de ani, avînd toate datele unei cariere spectaculoase (a cîștigat anul acesta Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizată la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză), va putea fi urmărit vineri, 7 decembrie, la ora 19, la Sala Radio din București. Va dirija Orchestra Națională Radio la Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Mendelssohn și Simfonia a 6-a de Ceaikovski (Patetica). Solist la vioară va fi Sergiu Năstasă. Un concert de văzut neapărat. (Andrei Manolescu)

● Căutaţi neapărat The Ballad of Buster Scruggs, pe Netflix – o serie de şase povești extraordinare, scrise şi regizate de fraţii Ethan și Joel Coen. Veţi rîde, veţi rămîne pe gînduri, vă veţi întrista. Printre alţii, James Franco, Liam Neeson şi Tom Waits joacă în aceste mici bijuterii. (Cristina Ştefan)

● Nu rataţi, la Muzeul Municipiului București expoziţia „Capriciile modei (1850-1950)“: o perspectivă colorată şi proaspătă asupra vieţii urbane şi a emergenţei clasei de mijloc. (Matei Martin) 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner Cristina Cioran png
Cristina Cioran, mamă pentru a doua oară! A îngropat securea războiului cu Alex Dobrescu și îl face tată din nou. Primele imagini cu burta de graviduță
O veste extraordinară a zguduit lumea showbiz-ului românesc: Cristina Cioran, îndrăgita actriță și prezentatoare, este însărcinată din nou la 47 de ani!
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Happy Cinema, continuă și în anul 2025 proiectul Anul filmelor de artă la MNAR, desfășurat lunar în Sala Auditorium a muzeului (Str. Știrbei Vodă nr. 1).
tenisgay jpg
Brazilianul Joao Lucas Reis da Silva, primul jucător de tenis aflat în activitate care recunoaște că este gay
Brazilianul Joao Lucas Reis da Silva este primul tenismen aflat în activitate care admite că este homosexual.
Florin Dobrescu lider neolegionar si sotia sa Ioana Dobrescu foto Facebook jpg
Organizatorul parastasului lui Zelea Codreanu de la Tâncăbești, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Florin Dobrescu, oganizatorul ceremoniei de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, desfășurată pe 30 noiembrie, în Pădurea Tâncăbești, a fost pus sub control judiciar împreună cu soția sa și alți câțiva participanți, în ancheta care vizează fapte de utilizare a simbolurilor legionare.
gazprom jpg
Ungaria ar putea rămâne fără gaze de la ruși. Bulgaria avertizează că ar putea întrerupe tranzitul prin Balkan Stream
Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite.
cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o