The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook-uri pe vinil, Capriciile modei (1850-1950)

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook uri pe vinil, Capriciile modei (1850 1950) jpeg

● Tudor Arghezi și soția sa, tablou în expoziția „Corneliu Baba. Confesiuni. 1944-1965“, deschisă la Muzeul Național de Artă al României pînă la sfîrșitul lui februarie 2019. Expoziția reunește peste 70 de lucrări din patrimonial MNAR și din colecția artistului. Curatori: Monica Enache, Maria Muscalu Albani. Și volumul cu același titlu, dedicat maestrului, publicat prin grija doamnei Maria Albani, executorul testamentar al pictorului. (Ruxandra Mihăilă)

● Lansat de curînd la Gaudeamus, volumul de eseuri apărut la editura Polirom, editat și coordonat de Adrian Cioroianu, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă reunește sociologi, cercetători, profesori, economiști și istorici care fac bilanțul unui secol de Românie, încercînd să răspundă la întrebarea: „Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie“. (Stela Giurgeanu)

● Ca să nu uităm: pe 4 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului, spectacolul 153 de secunde, creat în urma tragediei de la Colectiv. (Cristina Ştefan)

● Recomand cu mult entuziasm seria de zece audiobook-uri pe vinil apărută la Editura ART, nu doar pentru că e cel mai îndrăzneț şi mai cool proiect editorial românesc de nu ştiu cîtă vreme, dar pentru că selecţia autorilor, precum şi a vocilor care-i citesc, este potrivită, din toate genurile şi pentru toate gusturile literare: Primo Levi, Mai este oare acesta un om? şi William Faulkner, Un trandafir pentru Emily (lecturi de Dan Stanciu), Mariusz Szczygiel, Gottland şi W.G. Sebald, Inelele lui Saturn (lecturi de Șerban Pavlu), Mariana Enriquez, Ce-am pierdut în foc (lectură de Adela Greceanu), Tove Jansson, Cartea verii (lectură de Mihaela Dedeoglu), Bohumil Hrabal, Vremurile bune de altădată (lectură de Alexandru Potocean), Pierre Bourdieu, Dominația masculină (lectură de Bogdan Ghiu), Julio Cortázar, Axolotul. Povestiri cu cronopi și glorii (lectură de Lucian Iftime) şi Truman Capote, Muzică pentru cameleoni (în lectura mea). Pe site-ul www.editura-art.ro există o foarte avantajoasă ofertă promoţională. Excelentă pentru cadourile de sărbători. (Marius Chivu)

● Un dirijor american – Ryan Bancroft – în vîrstă de doar 28 de ani, avînd toate datele unei cariere spectaculoase (a cîștigat anul acesta Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizată la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză), va putea fi urmărit vineri, 7 decembrie, la ora 19, la Sala Radio din București. Va dirija Orchestra Națională Radio la Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Mendelssohn și Simfonia a 6-a de Ceaikovski (Patetica). Solist la vioară va fi Sergiu Năstasă. Un concert de văzut neapărat. (Andrei Manolescu)

● Căutaţi neapărat The Ballad of Buster Scruggs, pe Netflix – o serie de şase povești extraordinare, scrise şi regizate de fraţii Ethan și Joel Coen. Veţi rîde, veţi rămîne pe gînduri, vă veţi întrista. Printre alţii, James Franco, Liam Neeson şi Tom Waits joacă în aceste mici bijuterii. (Cristina Ştefan)

● Nu rataţi, la Muzeul Municipiului București expoziţia „Capriciile modei (1850-1950)“: o perspectivă colorată şi proaspătă asupra vieţii urbane şi a emergenţei clasei de mijloc. (Matei Martin) 

982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești