"Ţara lui Gaiţă", "Viză pentru clown", "Smelling Death"

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
"Ţara lui Gaiţă", "Viză pentru clown", "Smelling Death" png

● Smelling Death: On the Job With New York’s Crime-Scene Cleaners – un foarte bun reportaj în ediţia online a revistei The Atlantic, apărut pe 8 iulie. Autoarea, Saira Khan, i-a însoţit la locul de muncă pe angajaţii de la Island Trauma Services (o firmă din Long Island care se ocupă cu curăţenia la locul crimei). Nu, nu e ca în serialele poliţiste: după ce detectivii şi-au făcut meseria, au colectat probele şi au plecat, nu urmează – ca în filme – căutarea criminalului, enigme, urmăriri, deducţii etc. Nu. Pasul următor îl reprezintă curăţenia la locul faptei. (Mircea Vasilescu)

● Cu siguranţă, mulţi încă mai ţin minte emisiunile de la TVR cu întrebările pe care Viorel Gaiţă le punea unor indivizi de pe stradă: „Care sînt zonele erogene ale României?“, „Ce personaj politic are cel mai ridicat nivel al libido-ului?“, „Cum recunoaşteţi un bărbat scrupulos?“ şi altele. Mulţi ne amintim şi farsele, şi emisiunile de un umor terapeutic pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Ce încă nu ştiu, poate, foarte mulţi e că Viorel Gaiţă a publicat recent o carte în care sînt adunate o serie de pamflete „minimiste, nici prea vesele, nici triste“. O radiografiere, în registrul satiric şi umoristic, a unei ţări triste, pline de humor – cum zicea Bacovia. (Andrei Manolescu)

● Dacă v-au mai rămas nişte bănuţi pe lîngă ce-aţi pus deoparte pentru vacanţă, folosiţi-i chibzuit şi alegeţi să susţineţi prin crowdfunding trei proiecte care au nevoie de ajutor: veteranul şi necesarul Festival Internaţional de Literatură de la Bucureşti (http://swimathonbucuresti.ro/swimathon/index.php/profil-proiect/47-filb-7-festivalul-international-de-literatura-de-la-bucuresti-editia-a-vii-a), CaziNOU, un proiect de reactivare urbană a Cazinoului din Constanţa (http://crestemidei.ro/CaziNOU), proaspătul şi foarte promiţătorul Basm Festival de la Bistriţa (http://basmfestival.ro/sustine/). Daţi un leu pentru Ateneu. (Luiza Vasiliu)

● „Mă aflam în spaţiosul atelier al sculptorului. Pretutindeni, presărate blocuri mari de piatră. Lîngă intrare se înălţa o coloană fără de sfîrşit. În mijlocul camerei, dăltuit dintr-o marmură transparentă, un peşte uriaş sclipea. Prin toate colţurile, bîrne de lemn, cruci, roţi mari. Deasupra, o supantă se pierdea în negura tavanului. Iar în fundul încăperii, fumăraia mă împiedica să ajung cu privirea la hotarul peretelui. Nenumărate forme ale unor lucrări ce nu izbuteam să le desluşesc – probabil eboşe ori fragmente abandonate – se învălmăşau în acele valuri de abur. Am stat cîteva clipe cu privirea aţintită către acea parte a atelierului ce mi se părea nemărginită şi făcea tranziţia de la imobilitatea imobilului, la inconsistenţa jucăuşă a norilor“ – Ilarie Voronca, L’interview, în traducerea lui Barbu Brezianu. O lectură de acces spre un insolit univers fabulos, dublată de o invitaţie, nu mai puţin actuală, de itinerar estival, după 60 de ani de la apariţia romanului la o editură obscură din sudul Franţei. Brâncuşi, contemporanul nostru. (Ruxandra Mihăilă)

● La Teatrul Odeon se joacă Viză pentru clown în regia lui Alexandru Mihail. Un spectacol după o piesă de Saviana Stănescu, montată deja – cu succes – la New York. Povestea e inspirată de un fapt real relatat de presa americană: un român şi un ucrainean au adus în SUA, pe baza unor vize speciale acordate „persoanelor cu abilităţi extraordinare“, peste 800 de imigranţi ilegali. (Matei Martin)

● Romanul lui Adrian Buz – 1989 (Editura Polirom, 2014) e o poveste stroboscopată despre momentul revoluţiei. Un personaj, soldat în termen, trăieşte cu arma în mînă, alături de alţi tineri la fel de speriaţi şi de nefericiţi ca şi el, tot absurdul, comicul şi grotescul unei lumi năuce, care şi-a ieşit din matcă. Atmosfera din acea perioadă e recreată impresionant în carte. Un roman americănesc ca ton, dar cu un subiect extrem de românesc. (Ana Maria Sandu)

● Maleficent (2014, Robert Stromberg), cu Angelina Jolie şi Elle Fanning, un film fermecător care, în sfîrşit, o reabilitează pe ursitoarea cea aparent rea din „Frumoasa din Pădurea adormită“, arătînd, încă o dată, că judecăţile etice tranşante sînt relative şi restrictive. (Iaromira Popovici)  

● Emisiunea de satiră Epic Show, transmisă de la 20,30 pe Prima TV, autodefinită astfel: „Glume de autobază pentru oameni culţi!“ Îi ştiu pe băieţii clujeni care o fac încă de anul trecut, cînd mi-am petrecut o noapte întreagă urmărindu-le clipurile pe YouTube. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.