Simona Halep, Femei pe Mătăsari, "De vînzare"

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
O debarcare jpeg

● Pe data de 14 iunie, la ora 19, în seria Conferinţelor Ateneului Român se va desfăşura o discuţie între sociologul german Wolf Lepenies şi filozoful Andrei Pleşu. Tema dezbaterii se intitulează „Fatalitatea politicii, seducţia culturii“ iar evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Noua Europă“ din Bucureşti. De presupus că discuţia va fi pe cît de serioasă, pe atît de savuroasă. (Andrei Manolescu)

● Intraţi pe www.maxblecher.ro/ciupureanu_venea.php şi ascultaţi, în lectura autorului Ionel Ciupureanu, cîteva poeme din volumul său Venea cel care murisem. Apoi cumpăraţi şi cartea, dacă vă place. Vorba poetului: „Unora le place poezia, altora sarmalele.“ (Luiza Vasiliu)

● Pînă pe 6 iunie, în Capitală, are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului de Vară „Teatru, Stradă şi Copil“ – un maraton de spectacole desfăşurate la Teatru Itinerant „Ţăndărică“ (Parcul „Alexandru Ioan Cuza“), Sala Lahovari, Sala Studio şi la Teatrul de Vară „Ţăndărică“, etaj 5. (Stela Giurgeanu)

● Pe Teatrul Odeon din Bucureşti a apărut un banner pe care scrie, cu litere de-o şchioapă: „De vînzare/For sale“. Am crezut că a dat norocul peste mine – de cînd îmi doream să cumpăr un teatru. N-a fost să fie. De fapt, banner-ul anunţă premiera spectacolului cu titlul De vînzare, de Gianina Cărbunariu. E unul dintre cele mai bune spectacole ale ei. Şi unul dintre cele mai substanţiale răspunsuri la o groază de dileme care ne frămîntă: afaceri imobiliare, terenuri agricole, gaze de şist, drept de proprietate şi de folosire etc. (Matei Martin)

● Mersul cu autobuzele 331 ori 131 de la Arcul de Triumf spre Romană, puţin după orele de vîrf. Autobuzul merge încet, legănat şi, dacă prinzi un loc, poţi urmări pe geam, agale, vitrinele şi oamenii uneia dintre cele mai dacă nu frumoase, măcar civilizate zone ale oraşului: Prăjituri de casă, magazinul Simona’s, Cafe Pascucci... (Iaromira Popovici)

● Între 5 şi 7 iunie, în cadrul Festivalului Urban „Femei pe Mătăsari“, doamnele şi domnişoarele (şi nu numai ele) pot vedea o expoziţie de reclame cu produse cosmetice, utilităţi, dar şi anunţuri matrimoniale, culese din ziare şi reviste din perioada 1870-1945. Un prilej de a analiza şi de a compara consumerismul de la începuturile sale cu cel de astăzi. (Adina Popescu)

● Parcă în nici un an trandafirii n-au fost mai spectaculoşi. Nu pierdeţi această desfăşurare de forţe colorate. O plimbare prin Bucureşti o să vă convingă că am avut dreptate. S-au dezlănţuit şi nimic nu pare să-i mai oprească. (Ana Maria Sandu)

● „Am îmbinat pentru prima oară în concertele SoNoRo Conac muzica, pictura şi arhitectura, şi cred că am reuşit să creăm un mic «Gesamtkunstwerk». A fost o satisfacţie enormă să punem la cale o serată muzicală de excepţie, într-un cadru arhitectonic ireproşabil şi în faţa unui public atît de entuziast, încîntat de a fi de faţă la renaşterea unei veritabile tradiţii“ – afirma Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, în deschiderea celei de-a doua ediţii a seriei de concerte SoNoRo Conac care a avut loc la Conacul Manasia. Concertele de muzică de cameră vor continua pînă în septembrie 2014, pe un itinerar inedit, unde muzica va înnobila, din nou, tradiţia locului: Castelul Huniazilor, Conacul Hodoni, Biserica Neagră, Palatul Cuza ş.a. Programul şi alte detalii despre proiect aici: conac.sonoro.ro. Fiţi cu ochii pe ei, cu urechea pîlnie şi cu sufletu-n rai... (Ruxandra Mihăilă)

● De la Editura Seneca Lucius Annaeus, celor pe care îi interesează textele vechi şi fine, trei cărţi elegante cu eseurile lui Seneca: Linişte vă rog (Despre liniştea spiritului. Despre tihnă); M-ai întrebat de ce (Despre providenţă. Despre fermitatea înţeleptului) şi Alt timp nu am (Despre scurtimea vieţii. Despre viaţa fericită), toate disponibile şi în varianta audio-book, în lectura lui Victor Rebengiuc. (Marius Chivu)

● La ora la care scriu, nu ştiu dacă Simona Halep va trece de sferturile de finală de la Roland Garros; sper că aşa va fi, caz în care, chiar dacă nu vă pasionează tenisul, cred că meciurile ei nu trebuie ratate. Numai şi pentru că aşa ceva se întîmplă o dată la cel puţin 17 ani. Ultima oară cînd o româncă ajungea în semifinalele unui turneu de Mare Şlem era în 1997, la US Open – Irina Spîrlea. Cu alţi 19 ani în urmă, în 1978, Virginia Ruzici cîştiga turneul de la Roland Garros. Şi cam atît, cel puţin la femei. (Andrei Manolescu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu, prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. Pe 13 decembrie 1466 murea sculptorul italian Donatello. Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1983, ne părăsea Nichita Stănescu.
image png
Povestea bărbatului umilit și înșelat de soție. Coșmarul a început după căsătorie
Viața de cuplu s-a schimbat radical la scurt timp după căsătorie. Femeia a început să aibă un comportament ciudat față de soțul ei, astfel că în scurt timp a ajuns să îi fie infidelă.
image png
Fiica Loredanei Groza a dat lovitura în lumea modei! Imaginile postate cu Elena Boncea i-au luat pe toți prin surprindere
Loredana Groza, una dintre cele mai bune cântărețe ale României, se bucură de un succes remarcabil atât pe plan profesional, cât și personal. Fiica sa, Elena Boncea, o face mândră cu fiecare ocazie. Cu ce reușită și-a încântat mama, descoperiți din rândurile de mai jos.