Sexualitate şi societate, Între Grexit și Brexit, Matei Călinescu
● „Se deschid cerurile de Sînziene“, joi, de la 19,30, în grădina interioară a Școlii Centrale din București. Muzică, istorisiri, șezătoare cu povești despre Sînziene și Rusalii, lecturi din romanul Nuntă în cer de Mircea Eliade, toate acestea învăluite în atmosfera celei mai lungi zile din an. Un eveniment ARCEN. (Adina Popescu)
● Oricare ar fi deznodămîntul referendumului din Marea Britanie, merită să citiți cartea lui Cristian Preda – Între Grexit și Brexit. Cronica politică a celor mai recente crize europene (Editura Adenium, 2016). Cum unele crize sînt, parcă, perpetue, cartea asta nu are cum să iasă din actualitate. (Matei Martin)
● M-a bucurat nespus apariția seriei de autor Matei Călinescu de la Editura Humanitas. Am început să citesc Un altfel de jurnal. Ieșirea din timp și pot să zic doar atît: lucrurile din jur încep să pălească. Felul în care se creează în paginile lui intimitatea cu sfîrșitul și cu amintirile unei lumi e pur și simplu copleșitoare. (Ana Maria Sandu)
● A apărut de curînd, la Humanitas, o carte semnată de Petre Solomon: Un personaj care îmi poartă numele. Colaj memorialistic 1923-1947, ediție îngrijită și note de Yvonne Hasan. Oricîte jurnale și volume de memorii aș fi citit, încă mai sînt multe de descoperit despre România acelor ani. O lume îndepărtată, cu o sensibilitate uneori exaltată, cu drame provocate de istorie, cu personaje de-a dreptul romanești. Petre Solomon (1923-1991), scriitor și traducător, recuperează în aceste pagini atmosfera intelectuală a Bucureștiului, schimbările radicale prin care trece viața tihnită a unei familii de evrei, imaginea fratelui dispărut prematur. (Ana Maria Sandu)
● Andrei Oișteanu, Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură, Polirom, 2016. În „Cuvîntul înainte„, autorul scrie, printre altele: „Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualității, ci și în încercarea de a înțelege delicatele și misterioasele ei mecanisme și modul în care ele influențează (și sînt la rîndul lor influențate de) mecanismele sociale, morale și culturale. (…) Studiul care urmează este unul comparativ pe verticala timpului (din Antichitate pînă în zilele noastre) și pe orizontala spațiului (din vestul Europei pînă în estul Asiei).“ (Iaromira Popovici)
● Mănăstirea Rîmeţ, de pe Cheile cu acelaşi nume, din Munţii Apuseni, considerată printre cele mai vechi aşezăminte monahale ortodoxe, datată în secolul al XIII-lea. Toponimul Tramett (Teremitt, pustnic) susţine ipoteza că aşezămîntul ar fi fost întemeiat de călugării retraşi în sihăstrie prin stîncile săpate în Munţii Trascău de apa Geoagiului. Inscripţia din 1376 atestă pictura murală ca aparţinînd meşterului, renumit în vremuri, Mihu de la Crişul Alb. (Ruxandra Mihăilă)
● Art7.fm este o foarte nouă și foarte reuşită platformă culturală, unde găsiţi texte excelente despre muzică, film, artă, design, lifestyle & more într-o grafică pe măsură. Art7 are şi cont de Facebook. Ca să fiţi şi mai la zi cu ce se mai întîmplă în lumea artelor. (Marius Chivu)