Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Moţu Pittiş, Sub ape
● „În ianuarie 2016, Sieranevada se afla în post-producție. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiș. Am traversat Bucureștiul de la est la vest, sperînd să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine și despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuța, trecînd pe acasă și traversînd centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afișul filmului“, mărturiseşte Cristi Puiu, a cărui expoziţie de fotografie „Sieranevada“ va putea fi văzută pînă pe 5 noiembrie în Sala „Maitec“ a Muzeului de Artă din Arad. (Marius Chivu)
● URSS după perioada Stalin, cum se poate discuta astăzi despre Stalin și despre stalinism în fostul spațiu sovietic; relația dintre libertate și scris, dacă se poate scrie autentic sub tiranie și care sînt riscurile pe care un scriitor și le poate asuma; literatura și tiranii, dacă și de ce se tem tiranii de literatură și de vocile ei; literatura între ficțiune și documentar; memoria Estului, astăzi, și de ce este important să ne amintim. Toate acestea cu Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel, în dialog cu publicistul și politologul Ioan Stanomir, duminică, 8 octombrie, de la ora 19, la librăria Humanitas Cișmigiu. Nu e de ratat. (Adina Popescu)
● Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Editura Polirom, traducere de Adrian Șerban, 2017) e o lectură plăcută pentru orice vîrstă. Eu le-aș citi-o și copiilor. E bine de știut unde te afli în lanțul evoluției. Tonul e cuceritor. În urmă cu „70.000 de ani a apărut limbajul ficțional. Odată cu Revoluția Cognitivă. Începutul istoriei. Sapiens se răspîndesc în afara Africii“. Sîntem vechi și, totuși, tineri. (Ana Maria Sandu)
● Moțu Pittiș – „la aniversară…“ –, evocat de Mariana Mihuț, într un interviu realizat de Ada-Maria Ichim, din partea Casei de producție TVR: „A fost un om al Renașterii printre noi, o foarte scurtă bucată de timp. Era viu, și adevărat, și de aceea îmi e atît de dor. Atunci cînd mi e dor de prieteni, mi-e dor de Moțu. Este unul dintre oamenii care m-au marcat și, cu cît trece timpul, cu atît îmi dau seama mai mult de lucrul acesta. Și mulțumesc că vorbiți despre el.“ Interviul complet: http://www.ziarulmetropolis.ro/florian-pittis-in-memoriam-nu-sunt-turnul-eiffel/ (Ruxandra Mihăilă)
● În perioada 6 octombrie – 5 noiembrie 2017 are loc, la Rezidenţa BRD Scena9, „O călătorie spre buricul Pămîntului“, o expoziţie-focus Planeta Petrila, al cărei curator este prietenul nostru Ion Barbu. Invitați: Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu, Andrei Dăscălescu. (Cristina Ştefan)
● Joi, 12 noiembrie, la ora 20, formația VAMA va face un super-concert la Sala Palatului, ocazie cu care își va lansa noul album, intitulat Better. Albumul reprezintă un punct de cotitură în muzica lor, iar show-ul se anunță extraordinar, cu un concept scenografic „wow!“. Tudor Chirilă e în mare formă! (Sever Voinescu)
● După seria dedicată animalelor, hărţilor şi istoriei, Humanitas a tipărit încă două splendide albume ilustrate pentru copii mai mici şi mai mari: De la mic la mare. Atlasul minunilor lumii, care se ocupă deopotrivă de arta şi geografia Pămîntului şi a Cosmosului; şi Sub ape, o enciclopedie a lumii acvatice cu sute de ilustraţii figurative şi explicative. Albume din care înveţi tu, ca adult, mai multe decît o fac copii la şcoală fără auxiliare! Oricum, cu albumele astea, cred că am dat în mintea curioasă şi încă neelucidată a copilului care am fost. (Marius Chivu)