„Salvador Dalí – Divina Commedia“, „În fugă", Alexis C. Madrigal

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
„Salvador Dalí – Divina Commedia“, „În fugă", Alexis C  Madrigal jpeg

● „Faima mea de tîmpit este egală cu cea de campion de snooker.“ Asta scrie pe coperta a patra a autobiografiei În fugă, a lui Ronnie O’ Sullivan, recent apărută la Editura Publica. Abia am apucat s-o răsfoiesc, dar cred că e pe măsura personalităţii marelui campion. Din cîte îmi dau seama, Ronnie nu se fereşte să povestească despre dependenţele pe care, de-a lungul timpului, le-a avut faţă de alcool şi droguri, despre problemele familiale venite din toate direcţiile. De asemenea, nu ezită să vorbească deschis despre adversarii săi de la masa de joc. (Andrei Manolescu)

● Restaurantul Blue Hours din Alba Iulia, din afara Cetăţii, în zona pietonală, cu design uşor comunist: deşi nu are nimic albastru la vedere, mîncarea e printre cele mai bune din oraş, în stil clasic. (Iaromira Popovici)

● Muzeul Brukenthal din Sibiu prezintă expoziţia „Salvador Dalí – Divina Commedia“. Sînt prezentate o sută de gravuri care ilustrează opera lui Dante. Senzaţional! (Matei Martin)

● Urmăriţi-l, pe theatlantic.com, pe Alexis C. Madrigal, redactor-şef adjunct la The Atlantic, care scrie pe teme de tehnologie. E întotdeauna interesant. De exemplu, în ediţia din 13 august, pune (chiar din titlu) o întrebare esenţială: „Dacă o maşină fără şofer este implicată într-un accident, cine – sau ce – este responsabil? Fabricantul maşinii, posesorul maşinii sau maşina însăşi?“ După care urmează o interesantă argumentaţie pe tema: roboţii ar trebui sau nu să răspundă în faţa legii? Căci (zice Alexis Madrigal, parafrazîndu-l pe avocatul John Frank Waver, autorul cărţii Robots Are People, Too) dacă vrem ca roboţii să facă mai multe pentru noi, de pildă să ne plimbe cu maşina, atunci trebuie să le rezervăm şi un rol în justiţie. (Mircea Vasilescu)

● Literatura scandinavă e pe mare val în toată lumea. Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson, de exemplu, are o mulţime de fani. Dacă vreţi să vedeţi ce se întîmplă cu filmele care pornesc de la titluri nordice şi care s-au bucurat de mare succes, nu rataţi The Keeper of Lost Causes (Camera groazei) al lui Mikkel Norgaard: suspans, atmosferă noir, personaje demonice, intrigă solidă. Din 28 august intră în cinematografe. (Ana Maria Sandu)

● Urmăriţi-l, pe HBO sau YouTube, pe John Oliver, cel mai simpatic, acid şi pertinent comentator de politică externă şi internă americană. (Luiza Vasiliu)

● Deşi mai este timp, biletele au fost deja  puse în vînzare: concertul Vaya Con Dios, 5 octombrie, Sala Palatului, Bucureşti. (Stela Giurgeanu)

● Arta şi gastronomia, o emisiune excelentă de pe Fine Living, unul dintre posturile relaxante pentru care chiar merită să mai ai televizor. Pornind de la picturi celebre care conţin elemente ce te duc cu gîndul la mîncare (de la natura moartă cu stridii din Olanda renascentistă, la peştii magici ai lui Klee), Oliver Payton îi provoacă pe bucătarii zilelor noastre să reproducă sau să reinterpreteze ceea ce văd, un pretext pentru a vorbi despre artă, biografiile unor artişti, bun gust, obiceiuri alimentare, stil de viaţă. (Adina Popescu)

● Pentru că e foarte cald, pentru că sîntem încă în criză economică, pentru că vin alegerile, pentru că ne plăcea de Robin Williams etc., vă recomand o cărticică inteligentă şi de mare folos:  Cum să nu-ţi pierzi minţile, scrisă de psihoterapeuta revistei Psychologies Phillipa Perry, traducere de Alex Moldovan, Editura Vellant. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Cuib de viespi jpg
Metoda rapidă prin care poți elimina cuibul de viespi. Ai nevoie de 2 lucruri
Viespile pot deveni o problemă serioasă atunci când își construiesc cuibul în apropierea locuinței, mai ales dacă zona este intens circulată sau greu accesibilă.
legume jpg
Legumă gustoasă, bombă de vitamina A. Îți oferă 400% mai mult decât necesarul zilnic
Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este un superaliment valoros, bogat în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea noastră. Un cartof dulce mediu copt oferă peste 400% din doza zilnică recomandată de vitamina A (sub formă de beta-caroten), indispensabilă pentru sănătatea ochilor, a pielii și a
image png
România riscă suspendarea fondurilor europene. Este singura țară care nu a trimis raportul privind reducerea deficitului
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Andi Moisescu, foto Facebook jpg
Ce face Andi Moisescu fără să-l vadă copiii: „M-a preocupat întotdeauna”
Andi Moisescu (52 de ani) a găsit o metodă ingenioasă și discretă prin care reușește să-și supravegheze copiii de la distanță, fără să le încalce libertatea.
Ion Luca Caragiale
Cum a murit Ion Luca Caragiale. Decesul a survenit după o noapte în care fumase 80 de țigări: „Un țipăt a sfâșiat fiorul melodic”
Gândul de a se stabili în altă parte îl încercase de mult pe I.L. Caragiale. În anii dinaintea sfârşitului său, tatonase terenul pentru o relocare cu familia, explorând opţiuni precum Braşov, oraşul natal al mamei sale, sau Sibiu, unde avea în vedere o carieră de profesor de franceză.
voiculescu geoana inquam facebook jpg
Vlad Voiculescu a pierdut procesul cu Mircea Geoană, acuzat că a repetat „minciunile cu miliardul de euro din vaccinuri”
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a pierdut procesul cu Mircea Geoană, acuzat că a repetat „minciunile cu miliardul de euro din vaccinuri” în campania electorală prezidențială din 2024.
vant puternic Inquam Photos jpg
Vreme capricioasă astăzi: unde se anunță vijelii și grindină
Ziua de 23 mai a început cu avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă, valabile în mai multe zone din Transilvania şi Moldova. Vremea se va menţine în general instabilă vineri. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse şi descărcări electrice.
itst marire ruiasa jpg
Un IT-ist de la o multinațională a făcut valuri pe net după ce a dezvăluit suma uriașă cu care i-a crescut salariul: „Consideră-te norocos”
Un angajat din domeniul IT, lucrând remote pentru o multinațională cu peste 1000 de angajați, a făcut publică o experiență care a declanșat un val de umor amar și nemulțumire în comunitatea IT.
foto mare metrou jpg
Bărbat lovit mortal la metrou, la Piața Unirii 2. Acesta s-ar fi aruncat în fața trenului
Circulația trenurilor pe Magistrala 2 a fost afectată vineri dimineață, după ce un bărbat de aproximativ 35 de ani a fost lovit de metrou în stația Piața Unirii 2.