„Russia in global dialogue“, „Nu-i cum crezi“, „Et rien d'autre“

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
„Russia in global dialogue“, „Nu i cum crezi“,  „Et rien d'autre“ jpeg

● Pe www.eurozine.com, un articol interesant: „The silence of the lambs. Why the West should stop being angelic towards Putin“ de Volodimir Yermolenko („Rusia în stil KGB crede că ori înghiţi, ori eşti înghiţit“). Plus un grupaj la fel de interesant, intitulat „Russia in global dialogue“, cu analize şi comentarii ale unor autori ruşi, ucraineni şi occidentali. (Mircea Vasilescu)

● Nu uitaţi că zilele acestea se încheie Us Open, turneul de tenis de mare şlem de la New York. Nu ştiu, la ora la care scriu, cine s-a calificat în semifinale sau în finală. Chiar dacă eliminarea Simonei Halep de către o croată ambiţioasă şi cu experienţă (Lucici-Baroni) ne-a întristat,  meciurile extraordinare pe care le-am văzut pînă acum (de exemplu, cel dintre Murray şi Tsonga sau cel dintre Wozniacki şi Şarapova) ne pot face să sperăm că şi partidele finale vor fi pe măsură. (Andrei Manolescu)

● Dacă vă place jazzul, ascultaţi unul dintre cele mai bune posturi de radio muzicale online. Jazzradio Berlin (jazzradio.net) are multă muzică bună şi vorbe puţine. (Matei Martin)

● Scriitorul James Salter, fost ofiţer în Forţele armate ale SUA, care a debutat în 1956, a revenit în 2013 (după 35 de ani) cu un nou roman (All that is), tradus recent în franceză cu titlul Et rien d’autre. Din excelentul articol din New Yorker (http://www.newyorker.com/magazine/2013/04/15/the-last-book) puteţi afla mai multe despre acest personaj fascinant. În Le Nouvel Observateur (http://bibliobs.nouvelobs.com/rentree-litteraire-2014/20140822.OBS6986/aurai-je-le-temps-l-envie-l-energie-d-ecrire-un-nouveau-livre.htm) puteţi citi şi un interviu cu Salter. M-a emoţionat răspunsul lui la întrebarea: „Aveţi idei de cărţi pe care le păstraţi în dosare sau în fişiere de computer?“ „Da, am o duzină de cutii pline cu idei de cărţi şi de texte. Sînt pe cale să le sortez. Şi să păstrez doar lucrurile bune. Dar întrebarea e mai degrabă: voi avea timp, chef, energie să le dezvolt şi să duc la bun sfîrşit un nou proiect? Să scrii înseamnă să te dedici cu totul. E ca şi cum ţi-ai croi un drum prin junglă. Nu ştii pe unde mergi. În fiecare zi trebuie să străpungi zidul de vegetaţie, aici şi acolo, întorcîndu-te de fiecare dată.“ Îţi vine să zici că unele lucruri nu se schimbă niciodată, nici măcar la aproape 90 de ani, cît are acum James Salter. (Ana Maria Sandu)

● Ian McEwan, Operaţiunea Sweet Tooth (Polirom, 2014). Briliant, palpitant, alert, suprinzător, înalt-meşteşugit, oferind piste de lectură care merg de la pericolele iubirii, trec prin perechile subiect – obiect, realitate – ficţiune şi ajung pînă la relaţia literaturii cu puterea, tradus excelent de Dan Croitoru, genul de roman care nu se lasă din mînă decît ca să fie dat mai departe. (Luiza Vasiliu)

● Sin City: A Dame to Kill For, încă un film după vestitele romane grafice ale lui Frank Miller, în regia lui Frank Miller şi Robert Rodriguez, cu Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin – spectaculos vizual şi plăcut ca poveste, în ciuda aparenţei violente. (Iaromira Popovici)

● În fiecare marţi, de la ora 21, pe National Geographic, o nouă emisiune cu experimente ştiinţifice savuroase, menite să ne satisfacă cele mai copilăreşti curiozităţi: Nu-i cum crezi! (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.