„Russia in global dialogue“, „Nu-i cum crezi“, „Et rien d'autre“
● Pe www.eurozine.com, un articol interesant: „The silence of the lambs. Why the West should stop being angelic towards Putin“ de Volodimir Yermolenko („Rusia în stil KGB crede că ori înghiţi, ori eşti înghiţit“). Plus un grupaj la fel de interesant, intitulat „Russia in global dialogue“, cu analize şi comentarii ale unor autori ruşi, ucraineni şi occidentali. (Mircea Vasilescu)
● Nu uitaţi că zilele acestea se încheie Us Open, turneul de tenis de mare şlem de la New York. Nu ştiu, la ora la care scriu, cine s-a calificat în semifinale sau în finală. Chiar dacă eliminarea Simonei Halep de către o croată ambiţioasă şi cu experienţă (Lucici-Baroni) ne-a întristat, meciurile extraordinare pe care le-am văzut pînă acum (de exemplu, cel dintre Murray şi Tsonga sau cel dintre Wozniacki şi Şarapova) ne pot face să sperăm că şi partidele finale vor fi pe măsură. (Andrei Manolescu)
● Dacă vă place jazzul, ascultaţi unul dintre cele mai bune posturi de radio muzicale online. Jazzradio Berlin (jazzradio.net) are multă muzică bună şi vorbe puţine. (Matei Martin)
● Scriitorul James Salter, fost ofiţer în Forţele armate ale SUA, care a debutat în 1956, a revenit în 2013 (după 35 de ani) cu un nou roman (All that is), tradus recent în franceză cu titlul Et rien d’autre. Din excelentul articol din New Yorker (http://www.newyorker.com/magazine/2013/04/15/the-last-book) puteţi afla mai multe despre acest personaj fascinant. În Le Nouvel Observateur (http://bibliobs.nouvelobs.com/rentree-litteraire-2014/20140822.OBS6986/aurai-je-le-temps-l-envie-l-energie-d-ecrire-un-nouveau-livre.htm) puteţi citi şi un interviu cu Salter. M-a emoţionat răspunsul lui la întrebarea: „Aveţi idei de cărţi pe care le păstraţi în dosare sau în fişiere de computer?“ „Da, am o duzină de cutii pline cu idei de cărţi şi de texte. Sînt pe cale să le sortez. Şi să păstrez doar lucrurile bune. Dar întrebarea e mai degrabă: voi avea timp, chef, energie să le dezvolt şi să duc la bun sfîrşit un nou proiect? Să scrii înseamnă să te dedici cu totul. E ca şi cum ţi-ai croi un drum prin junglă. Nu ştii pe unde mergi. În fiecare zi trebuie să străpungi zidul de vegetaţie, aici şi acolo, întorcîndu-te de fiecare dată.“ Îţi vine să zici că unele lucruri nu se schimbă niciodată, nici măcar la aproape 90 de ani, cît are acum James Salter. (Ana Maria Sandu)
● Ian McEwan, Operaţiunea Sweet Tooth (Polirom, 2014). Briliant, palpitant, alert, suprinzător, înalt-meşteşugit, oferind piste de lectură care merg de la pericolele iubirii, trec prin perechile subiect – obiect, realitate – ficţiune şi ajung pînă la relaţia literaturii cu puterea, tradus excelent de Dan Croitoru, genul de roman care nu se lasă din mînă decît ca să fie dat mai departe. (Luiza Vasiliu)
● Sin City: A Dame to Kill For, încă un film după vestitele romane grafice ale lui Frank Miller, în regia lui Frank Miller şi Robert Rodriguez, cu Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin – spectaculos vizual şi plăcut ca poveste, în ciuda aparenţei violente. (Iaromira Popovici)
● În fiecare marţi, de la ora 21, pe National Geographic, o nouă emisiune cu experimente ştiinţifice savuroase, menite să ne satisfacă cele mai copilăreşti curiozităţi: Nu-i cum crezi! (Marius Chivu)